Herkese merhaba! Bir süredir veteriner Hekim Hüseyin Çaylak ile sohbetler gerçekleştirdik. Kedi bakımından bahsettik; yavru kedi nasıl sahiplenilir, kedi kısırlaştırma nasıl yapılır öğrendik. Bu yazıda ise, yavru köpek bakımından bahsedeceğiz!

Köpek, kedi kadar kolay değil. Bir çocuk gibi, hatta çocuktan daha zor. İnsana daha bağımlı. Ben, kirpiden kelebeğe kadar çok fazla hayvan baktım. Ancak, yavru köpek derseniz kırk kez düşünürüm. Kimsenin gözünü korkutmak istemem; ancak, yavru köpek sahiplenmek istiyorsanız, bazı önemli konuları bilmelisiniz. Peki, herkes köpek sahiplenebilir mi?

Yavru Köpek Sahiplenmeden Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

Herkes köpek sahiplenemez! Köpeğin sizin için uygun olup olmadığını iyice düşünmeniz gerekir. Öncelikle mekânsal değerlendirecek olursak; bir apartman dairesi olabilir, bahçeli bir ev olabilir. Alacağınız köpeğin olduğunuz ortamda yaşamaya uygun olup olmadığını değerlendirmeniz gerekiyor. Büyük bir köpek alırsanız, o merdivenleri inip çıkarken köpek her zaman acı çekecektir.

Köpeklerin de karakteri vardır. Köpek, sürekli insandan ilgi ve sevgi ister. Sürekli peşinizdedir, adım atarsınız ödül maması ister, sürekli sizinle gezer, çok iyi bir dosttur. Ancak, bu insanı sıkabiliyor ve yorucu olabiliyor.

Bir köpek sahiplenecekseniz, sahipleneceğiniz köpeğin küçük olmasına dikkat edin. Çünkü, şehir yaşamı içerisinde; araba yolculuğu yapıyoruz, evimiz küçük olabilir, gezdirebileceğimiz uzun ve geniş bir alan olmayabilir. Bu durumda, küçük köpekler ev ortamında yaşamaya daha uygundur. Sahiplendirme durumunda ise; ırklardan ziyade kırma köpekleri öneririm. Bu köpekler, daha sağlıklı olurlar. Kırma oldukları için, bazı şeylere karşı daha az hassas olabiliyorlar.

Sahipleneceğiniz köpeğin zeki olması ile ilgili bir durum da var

Bunu anlamanız ve ona göre sahiplenmeniz gerekir. Köpek- insan ilişkisi, bir noktadan sonra bağa dönüyor ve bu bağın içerisinde, anlaşmanız çok önemli.

Örneğin; bir köpek sahipleneceksiniz ve üç tane köpek yavrusu var. Bir tanesi size doğru koştuğunda, almanız gereken köpek odur. Çünkü, o çevresine ilgilidir, size karşı bir tepki vermiştir. Bağ kurması daha kolay olur.

Tavsiyem, böyle bir etkileşim içerisinde olmanız. Hangisi daha çok koşuyor? Hangisi daha çok insana geliyor?
Sahiplendiniz… Eve geldiğinizde, yapmanız gereken önemli şeyler vardır.

Köpeğinize öncelikle bir alan oluşturun. Bu alanda; yatağı, suyu ve maması olmalı. Tuvalet eğitimi de bu noktada devreye giriyor. Köpek, yavruysa ve her dakika dışarı çıkamıyorsanız, sürekli olduğu yere tuvaletini yapacaktır. Bu nedenle, ortama bir ped sermelisiniz.

Ped serdiniz, tuvaletini yaptı, yeni ped koyun. Aferin deyin, onu sevin. Böyle böyle, yaklaşık 3 hafta sonra, pedin üzerine tuvaletini yapar hale gelir. Sonrasında, yavaş yavaş diğer odalara salabilirsiniz.

Köpeklerin İnsanlarla İlişkisi

Yavru köpek, evdeki herkesi sahibi olarak benimsemez. Bir kişiyi sahibi olarak benimser, diğerleri onu seven kişilerdir. Çünkü, köpeğin itaat etmesi gerekir. Disiplini de bir kişinin vermesi, itaat eğitimini alması açısından daha kolaydır.

Köpek eve geldiğinde, alanını belirleyip her şeyi hazırladıktan sonra, belirli saatlerde gezmeye çıkarmanız gerekir. Ve, belirli saatlerde sevmeniz gerekir. Özellikle, mamasını verdikten sonra sevmenizi tavsiye ederim.

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Bazen, köpeği bir pede alıştırmaya çalışıyoruz ama o başka bir köşeye alışıyor. Bunun için nasıl bir disiplin sağlamak gerekiyor?

Bunun için küçük köpek çitleri vardır. Yaklaşık 1. 5- 2 metrelik bir alanı kapsar ve yavru oradan çıkamaz.

Çıkamayacağı için de, her türlü tuvaletini orada yapacaktır. Bütün yaşamı orada olmalı. Sadece sevmek için alın, bu da maksimum 30-60 dakika olmalı.

Köpek Havladığında Ne Yapmalı?

Bu süre içerisinde havlayabilir. Bu, aslında ajitasyon bir durumdur. Yani, aslında rahattır ama havlar. Bu havlamalar isteklerdir. Bu havlamalara boyun eğerseniz, havlamaya cevap aldığını düşünür ve bütün isteklerini havlayarak dile getirir. Bu nedenle; zamansal olarak, belirli zamanlarda ilgi göstermelisiniz.

Mamasını verin, sevin ve yerine koyun. Böylece, “şuan ben burada rahatım. Sahiplerim her zaman isteklerimi yerine getiriyor. Onlarla birlikte olacağım belirli zamanlar var” ı anlayacaktır.

Ne Zaman Aşı Yaptırmalı?

Köpeklerde aşı özellikle çok önemlidir. Köpeklerde, viral hastalıklar çok yaygındır. Sahipleneceğiniz köpeğin aşılarını yaptırmanız şart. Öncelikle iç- dış paraziti ve sonra bu aşılar. Bu aşılar; kanlı ishal ve gençlik hastalığı aşılarıdır.

Bu iki hastalık, öldürmese bile sinirsel hasarlar bırakabilir, tikler bırakabilir. Bunlar, çok ciddi hastalıklardır. Bir ay gibi bir sürede köpeğinizle bağ oluşturursanız ve böyle bir hastalığa yakalanırsa, bu sizi çok üzer.

Bu nedenle, veteriner kontrollerini ve aşılamalarını kesinlikle ihmal etmeyin. Hem sağlıklı kalmasını sağlarsınız hem de uzun ömürlü bir şekilde yaşamasını sağlarsınız. Barınaktan sahipleniyorsanız, zaten çok yavru köpek olmuyor.

Ancak, bir arkadaşınızın yavrularını aldıysanız, o da yine veteriner takibinde olduğu için bir sorun olmuyor. Genel olarak, insanlar bir hayvan cinsine kafayı takıyor. Macaristan’dan getirdim deyip, petshop görünümlü kaçak olarak hayvan satanlarda böyle sorunlar görüyorum.

Çok yüksek paralar veriliyor. Bu hayvanların aşıları, parazitleri yapılmamış oluyor. Hem yüksek para veriyor hem de bağlandığı hayvanı 2 ay sonra ölüyor. Kişide de travma oluyor.

Cins Hayvan Nereden Alınır?

Köpek yetiştirme çiftlikleri, kontrole tabidir. Bunları internetten bulabilir ve iletişime geçebilirsiniz. Sorular sorabilirsiniz; köpeğin annesi orada mı, annesinin aşıları tam mı? Daha sonra, köpek yavruyken iç- dış parazitleri yapıldı mı? Bunlarla ilgili bilgi aldığınızı, tatmin olduğunuzu hissediyorsanız o köpeği alın.

İyi petshop’lar da var. Kurumsal, eski olanların dışında kaçak olanlar da var. Ancak, işini iyi yapanlar da var. Yine de; gidip de bir kulübe içerisindeki köpeği almak hiç doğru değildir. Köpeği gözlemleyemezsiniz. Köpek hareket ediyor mu? Koşuyor mu? Sağlıklı mı? Yalnızca, oradaki anlık durumunu görürsünüz. Bunu doğru bulmuyorum ve tavsiye etmiyorum.

İnternette, güçlü bir araştırmayla, Sağlık Bakanlığı ile çalışan hayvan çiftliklerini bulabilirsiniz. Gidip, buradan güvenilir bir şekilde alabilirsiniz. Hayvanlarla ilgili içeriklerimiz devam edecek. Şimdilik hoşça kalın!