Günümüzde insanların birçoğu ‘sağlıklı yaşam mottosu’nu hayatlarının tam ortasına koyarak yeni beslenme şekillerini dikkate almaya başladı. Nasıl daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşama sahip olabiliriz sorusuna yanıt ararken pek çok yeni beslenme biçimi de popüler olmaya başlamıştır. Bunların arasından son zamanlarda en popüler olanı ise sirkadiyen beslenmedir.

Herhangi bir diyet listesi içermeden vücudun doğal ritmine uyum sağlayarak yaşam kalitenizi arttırmanıza yardımcı olan bir beslenme şekli ile tanışmaya ne dersiniz? İşte sirkadiyen beslenme!

Bedenin bir ritmi olduğunu düşünürseniz, bu ritmi daha güzel bir harmoniye dönüştürmek için her şeyin ayrı ayrı belli bir zamanda yapılması gerekir, öyle değil mi? Nasıl ki dünya güneşin doğuşu ve batışı arasındaki aşamalar olarak sistematik bir şekilde ilerliyorsa, bedenimiz de aynı dünya gibi bir ritme ve belli düzene sahiptir. İşte tam bu noktada sirkadiyen ritim devreye girer.

Peki, Nedir Bu Sirkadiyen Ritim?

Bir gün boyunca yaşadığımız fiziksel, hormonsal ve psikolojik süreçlerin tamamını kapsayan sağlıklı yaşamın önemli bir etkenidir.
Bu ritmi etkileyen en önemli unsur ise uyku hormonudur. Bunun dışında diğer etkenler ise hormonal değişiklikler ve mevsim değişikliği gibi bedenin dengesini bozabilen etkenlerdir.

Biliyorsunuz ki uyku hormonu gece 02.00 – 03.00 arasında daha fazla üretilir. Eğer bu saatlerde beden uykuda değil ise sirkadiyen ritim kesinlikle bozulmuş demektir. Veya hafta içi kahvaltılarını saat 08.00 de yaparken hafta sonu ise 11.00 de yaparsanız yine sirkadiyen ritminiz bozulacaktır. Bunun sonunda da vücut alarma geçip hem fiziksel hem de psikolojik (uykusuzluk, öfke, agresif davranma, kilo artışı gibi) olumsuzluklar ortaya çıkaracaktır.

Sirkadiyen Beslenmeyi Nasıl Uygularız?

Tabii en önemli şey düzenli beslenme şartıdır. Oluşturulan beslenme düzenine harfi harfine uyum sağlamak gereklidir. Yani bu da demek oluyor ki her gün aynı saatte yemek yeme alışkanlığı yakalamalısınız. Bu sayede vücut disipline edilmiş olarak düzenli saatlerde enzim ve hormon salgılamış olacaktır.

Güne başladığınız sabahın ilk saatleri metabolizma hızlı bir şekilde çalışır. Bundan kaynaklı olarak adrenalin ve tiroid hormonları salgılanır. Yani sabahın ilk saatleri yüksek enerjili besin grubu olan karbonhidratları tüketip, öğle saatlerinde protein ağırlıklı beslenmeli, akşam öğünlerinde yağ depolamasına geçildiği için sebze ağırlıklı bir beslenme uygulamalısınız. Akşam yemeğinden sonra yüksek kalorili gıdalardan kesinlikle uzak durmalısınız.

Bu düzen ile gece saatleri uyku hormonunun salgılanması sayesinde beden dinlenir ve yepyeni bir güne kendini hazırlamış olur. Bedeni hem ruhen hem de bedenen etkileyen bu muhteşem beslenme tarzı ile daha sağlıklı ve düzenli bir hayata geçiş yapabilirsiniz.

Unutmayın ki her öğünü belli bir zamanda ve daha düzenli bir şekilde yerseniz, sirkadiyen beslenme ile daha disiplinli bir hayat sahip olursunuz. Rutin hayatınız da belli bir düzene girecek ve yepyeni bir yaşam tarzına geçiş yapmış olacaksınız. Sonuçta kaliteli uyku ve düzgün beslenme en sade haliyle sağlıklı bir hayat demek!

Hoşçakalın, sağlıkla kalın…

Yüksek Gıda Mühendisi
Merve Karataşlı