Yoganın esnekliği attırmaktan kas gerginliğini, stresi ve kaygıyı azaltmaya kadar sağladığı sağlık faydaları inkar edilemez. Hareket pratikleri açısından bakıldığında yoga, vücudunuz için inanılmaz derecede faydalıdır. Yoga, dinamik hareket ile derin esnemenin benzersiz bir birleşimini sunar. Böylece kasları etkin bir şekilde uzatarak vücudu yeniden hizalar.

Bununla birlikte yoga hakkında yanlış anlaşılan pek çok konu var. Bu yanlışlar, yogadan faydalanmak isteyen kişileri bu isteklerinden alıkoyabilecek şekilde yanlış olan şeylerdir.

Peki bu yanlış bilgiler nelerdir ve bunlar, neden yanlış? Gelin yoga ile ilgili bilinen en yaygın yanlışları ortadan kaldıralım. Bu sayede yogaya başlamanızı engelleyen yanlış anlaşılmalar ile yanlış bilgileri eleyebiliriz.

Birinci yanlış: Yoga, sadece esnek insanlar içindir

Sosyal medyadaki yogilerin fotoğraflarını gördüyseniz bu insanlar genelde yer çekimine meydan okuyan duruşlara yönelir ve bu da pek çok insanın, yoga yapmak için süper esnek olmaları gerektiğine inanmalarına neden olur.

Ancak esneklik, yoga yapmanın bir ön koşulu değildir. Esnekliğinizden bağımsız olarak bu duruşları kendi vücudunuz için ayarlamak için bazı yollar bulunmaktadır.

Yoganın özü, nefese odaklanmak ve vücudun nasıl hissettiğini keşfetmektir. Yoga duruşlarının hepsi, kişinin mevcut esneklik düzeyine göre ayarlanabilir. Burada odak noktası öğrencinin nasıl göründüğü değil, esnemeyi nerede hissettiği olmalıdır.

Örneğin, aşağı bakan köpek duruşunu ele alalım. Hamstring kasları sıkı olan insanlar, yoga sınıfında görebileceğiniz topuğun yerde olduğu pozisyona girmekte zorlanacaklardır. Ancak bu duruşun amacı bu değildir ve esneklik seviyenize uygun olacak bir şekilde ayarlanabilir.

Aşağı bakan köpek duruşunun amacı, bel bölgesini bükmeden omurgayı germektir. Amaç, bacakların düz olmasıdır; topukları yere değdirmek değil. Bu nedenle hamstring kasları sıkı olan öğrenciler, sırtlarını esnetmek için dizlerini nazik bir şekilde bükmelidir. Daha esnek hale geldikçe bacakları düz hale getirmek ve topukları yere basmak için çalışılabilir.

Ve düzenli olarak yoga yaparsanız muhtemelen daha esnek olabilirsiniz. İnsanlardan sık sık yoga yapmak için yeterince esnek olmadıklarını duyuyorum. Onlara, esnek olmaları gerekmediğini, ancak yoga yaptıkça daha esnek hale gelebileceklerini hatırlatıyorum.

İkinci yanlış: Kronik ağrım olduğu için yoga yapamam

Kronik ağrı sorununuz varsa egzersiz düşüncesi can sıkıcı olabilir; buna, yoga (özellikle Vinyasa gibi daha yoğun yoga formları) dahildir.

Ağrıyla mücadele ediyorsanız aslında belli yoga türleri ağrınızı daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir.

Araştırmalar, yoga yapmanın faydalı  olabileceğini ve hatta bazı kronik ağrı türlerini azaltabileceğini göstermiştir. Örneğin, yin yogada genelde ısıtılmamış bir odada çalışılır ve duruşları uzun süre sabit tutmayla, kaslara giden oksijeni ve kan akışını arttırdığı kanıtlanmıştır. Bu nedenle kronik ağrı, stres ya da kas gerginliği yaşayan kişilere tavsiye edilir. Bu dersler daha onarıcıdır ve hareket aralığını eski haline getirmeye yardımcı olmak için daha çok yer çekimini kullanır.

Kronik ağrısı olan insanlar, bazı duruşların ağrılarını daha da kötüleştirebileceğinden endişe edebilirler. Ancak burada, tüm duruşların değiştirilebileceğini hatırlamak gerekiyor. Yoga sınıfında birebir çalışıyorsanız, dersten önce eğitmeninize sağlık sorunlarınızı söyleyin. Bu sayede ağrıya neden olabilecek bazı duruşlarda size yardımcı olacak kişiselleştirilmiş ipuçları ve modifikasyonlar sunabilir.

Üçüncü yanlış: Yoga için çok yaşlıyım

Yogaya başlamak için bir yaş sınırı bulunmamaktadır ve her yaş grubuna uygun yoga türleri bulunmaktadır.

Amaç rahatlamaksa, daha ileri yaşlardaki öğrenciler restoratif yogayı ya da yoga Nidra deneyebilirler. İleri yaşlardaki kişiler, daha aktif bir uygulama için sandalye yogasını, yavaş akışlı ya da hafif yogayı deneyebilirler.

Yoga yapmanın, özellikle yaşlı kişiler için faydalı olan bazı etkileri vardır. Yoganın en büyük faydası örneğin, Ağaç Duruşu gibi duruşları dengelemeye ve sağlam bir şekilde durmaya odaklanmaktır. Bu özellikle de dengede sorunlar yaşayabilecek (ve düşmeleri durumunda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilecek) kişiler için önemlidir.

Sonuç olarak, ister 25 ister 42, 59 ya da 82 yaşında olun, düzenli yoga yapmaya başlamak için hiçbir zaman çok yaşlı değilsiniz.

Dördüncü yanlış: Yoga sadece spritiüel insanlar içindir

Yoganın spiritüel kökleri vardır ve bu da pek çok insanın, yoganın sadece spiritüel ya da inançlı insanlar için olduğuna inanmasına yol açmıştır.

Yoga pek çok insan için spiritüel bir uygulama olsa da böyle olması şart değil. Yogada pek çok farklı unsur bulunmaktadır ve genelde yoga dediğimiz şey aslında yoganın fiziksel bileşeni olan ve aslında spiritüel bir uygulama olması şart olmayan ‘asana’dır.

Asana, bedenle iletişime geçmek ve onu dinlemek, gücü arttırmak, zihni yavaşlatmak, nefeste ustalaşmak için harika bir araç olabilir. Ayrıca anskiyete ve inflamasyonu azaltmak gibi birçok sağlık faydasıyla ilişkilidir.