İşte son birkaç yıl içerisinde dünyanın yakından takip ettiği ve ülkemizin de benimsediği bir akım, Mindful Eating- Yeme Farkındalığı… 

Sürekli farklı diyetler uygulamak, kalori hesabı yapmak sizde de beden ile zihin arasında bir soruna sebep olabilir. Özellikle de yemeği yedikten sonra duyulan pişmanlık bir hayli psikolojik etki de oluşturmaktadır. İşte tam bu noktada Mindful Eating devreye girerek, olumsuzluklardan uzaklaştırıp zinciri kırıp, sizi sağlıklı beslenmeye yöneltir.

Mindfulness, aslında farkında olma, anda kalabilme, bedeni hissetme ve algılama felsefesinden esinlenerek benimsenen bir akımdır. Mindful Eating ise yemek yemenin psikolojik tarafına odaklanır. Size vadettiği ise; kalıcı olarak yaşam tarzınızda değişiklik, kilo kontrolü ve daha sağlıklı bir yaşam!

Peki Mindful Eating Nelere Dayanıyor?

  • Yavaşla!

Gün içerisinde acele etmekten, koşturmaktan ve yetişmeye çalışmaktan vazgeçin. Anı anda yaşamak en güzeli değil mi sizce de? Aynı şekilde yemek yerken de acele etmeyin. Yemeğin tadını çıkarmak varken bu acele neden? Hem bu sayede sindirim sisteminizde daha sağlıklı hale gelecektir. 

Mesela yemek yerken süre tutmayı deneyebilirsiniz. Ne denli hızlı yediğinizi fark ettiğinizde çok şaşıracaksınız. Çiğneme sayınızı arttırarak süreyi uzatabilirsiniz. Unutmayın ki beyin doygunluk hissine 20 dakika sonra ulaşıyor…

  • Odak Noktanı Değiştir!

Hızlıca yemeğini hazırlayıp, bir film açıp yemek yemekten vazgeçin. Bir yandan yemek yiyip diğer yandan da film izlerken odağınız yediğiniz yemekte değil tamamen filmde olacaktır. Bu durumda da ne denli kaliteli beslenebilirsiniz ki! Üstelik doyma hissinizde gecikmiş olacağından dolayı kilo almanız kaçınılmaz olacaktır. Ne kadar yediğinizin farkında olun…

  • Bedeninin Dinle!

Vücudun mükemmel bir uyum içerisinde düzeni bulunmaktadır. Size verdiği sinyalleri dinleyerek gerçekten aç olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Yemek yemenin duyularınıza da etki etmesine izin verin. Bu sayede de farkındalığınız artacak ve daha yavaş ve sağlıklı gıda tüketeceksiniz. Bedeninize odaklanarak ne zaman doyduğunuzu farkına varabilirsiniz. Sadece bu sayede bile kilo vermeniz mümkün!

  • Hedef Değiştirin!

Eğer hayatınızı gerçekten güzelleştirmek istiyorsanız, bunu içten isteyerek harekete geçecek olan yine kendinizsiniz! Hedefiniz sadece kilo vermek olmamalı. Çünkü bu durum her anlamda kısa süreli olacaktır ve sonunda maalesef yine eski kilonuza dönebilirsiniz. Mutluluğu ve farkındalığı seçerek daha kaliteli bir hayata sahip olabilirsiniz. 

  • Kelimelerine Dikkat Et!

Sürekli olarak şikâyet etmekten vazgeçebilirsiniz. Kilodan ve yediğiniz besinlerin kalorisinden bahsetmek yerine daha olumlu cümleler kullanarak bilinçli farkındalıkla hayatınızda bir şeyleri değiştirebilirsiniz. Bu sayede yemek yemeye olan bakış açınızda değişmiş olacaktır. ‘Çok kilo aldım ben’ demekle bilinçaltınızda da kendinizi buna inandırmış olursunuz. Oysaki odak ve sağlam bir farkındalık ile ‘yeterli ve sağlıklı beslendim’ demek sizi daha fazla motive edecektir…

Eğer siz de kısa süreli kilo kayıplarının ardından verdiğiniz kiloyu daha hızlı geri alıyorsanız, yeme davranış bozukluklarınız var ise tam size hitap eden bir rehber aslında. Çünkü gördüğünüz gibi asıl hedefi sorunun köküne inerek sizi tedavi edip, yaşamınız boyunca sürecek olan değişime yardımcı olmak!

Unutmayın ki bu bir diyet programı değil. Amaç ne yediğinizden ziyade nasıl yediğiniz! Her öğünü belli bir zamanda ve daha düzenli bir şekilde tüketerek, daha disiplinli bir hayat sahip olursunuz. Beden farkındalığı ile tokluk sinyallerinizi bilerek daha sağlıklı ve ihtiyacınız kadar gıda tüketebilirsiniz. Üstelik suçluluk duygusu olmadan ve kilo kontrolü sağlayarak!

Hoşçakalın, sağlıkla kalın…

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı