2020 yılının sonlarına gelirken bu yıl hangi filmlerin en çok izlendiği konusu merak ediliyor. Kişiye özel dizi ve film önerileri sunan ve Netflix, BluTv, puhutv, Amazon Prime Video ve Google Play Movies gibi online dizi ve film izlenebilen platformlarda bulunan içerikleri incelemenizi sağlayan JustWatch, bu yıl Türkiye’de en çok izlenen 10 filmlerden oluşan listesini bizlerle paylaştı. Listeye geçmeden önce gelin birlikte ülkemizde dizi ve film izlemek için en fazla kullanılan platformlara bakalım.

Yukarıdaki grafikten gördüğümüz kadarıyla BluTV, JustWatch Türkiye’de Netflix’in neredeyse iki katı büyüklüğüyle pazar lideri olmaya devam ediyor.

Bu grafikte ise BluTv, Netflix ve Amazon Prime Video başta olmak üzere Türkiye’de Şubat-Eylül ayları arasında online dizi ve film izleme platformlarının pazar paylarına göz atabilirsiniz.

Aşağıdaki liste, JustWatch tarafından belirlenen 10 filmden oluşuyor. Bu listede, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye’de en çok izlenen filmlere göz atma şansı bulacaksınız.

Mortal Engines (Ölümcül Makineler)

Yönetmen: Christian Rivers

Oyuncular: Hera Hilmar, Robert Sheehan, Hugo Weaving

2018 yapımı olan ve kıyamet sonrası bir dünyada geçen Mortal Engines, 2020 yılında Türkiye’de en çok izlenen filmler arasında birinci sırada yer alıyor. Bu dünyada büyük şehirler tekerlekler üzerine inşa edilmiş olup dünyayı dolaşmaktadır. Dünyadaki medeniyeti yok eden felaketten yıllar sonrasını konu alan filmin başkahramanı Hester Shaw ismindeki genç bir kız. Shaw, Tom Natsworthy isimli gençle tanışır ve ikisi de artık hayatta kalmak için savaşmaktadır. Birbirlerinden oldukça farklı olan bu ikilinin yollarının kesişmesi, dünyanın kaderini değiştirecek bir maceraya atılmalarına neden olur.

“Mortal Engines filminin, göz alıcı özel efektler bakımından bir eksiği olmasa da bu fütüristik fanteziye sinematik açıdan hareketlilik sağlayacak hikaye anlatımından yoksun.”

Rotten Tomatoes

Jojo Rabbit (Tavşan Jojo)

Yönetmen: Taika Waititi

Oyuncular: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson

2019 yapımı komedi-dram filmi olan Jojo Rabbit, 1944 yılında Almanya’da geçmektedir. İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru olan bir zamanda geçen bu filmin başkahramanı 10 yaşındaki “Jojo”, Nazi ideallerinden etkilenmektedir. Ancak Jojo bir gün annesinin evinde gizlice Yahudi bir kızın kaldığını öğrenir. İlk kez bir Yahudi ile tanışan Jojo için bu durum oldukça kafa karıştırıcıdır. Ne yapacağını bilmeyen Jojo’nun, kör bir şekilde bağlı olduğu görüşleri sorgulamaya başladığı bu film, İkinci Dünya Savaşı’na dair farklı bir bakış açısı sunuyor. 2020’de Türkiye’de en çok izlenen filmler arasında ikinci sırada yer alan Jojo Rabbit’te bir çocuğun gözünden izleyeceğiniz ilginç bir film olacak.

“Jojo Rabbit, beklentileri tersine çevirme ve tanıdık bir konuyu yeniden tasarlama konusunda cesur. Bu yaptığı basit bir şey değil.”

The Sunday Morning Herald

Parasite (Parazit)

Yönetmen: Bong Joon Ho

Oyuncular: Song Kang-Ho, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo

2019 yapımı Güney Kore filmi olan Parasite’ı, 2020 yılında Türkiye’de en çok izlenen filmler arasında üçüncü sırada görüyoruz. Filmde ekonomik zorluklar çeken Kim ailesinin küçük bir bodrum katındaki hayatlarına tanık oluyoruz. Anne, baba ve iki çocuktan oluşan ailenin erkek çocuğu olan Ki-woo üniversite okumakta ve zengin bir ailenin çocuğuna İngilizce öğretmeni olarak ders vermeye başladığında filmin seyri değişmeye başlar. Yavaş yavaş bütün aile, zengin olan Park ailesinin evinde çalışmaya başlar ve işler gittikçe karışır. Toplumdaki sınıfların ayrımının başarılı bir şekilde işlendiği filmde aileler arasındaki ilişkiler ve ailelerin konumları gittikçe karşılık bir hal alır.

“Güncel sosyal temalara hızlı ve zeki bir şekilde katmanlar içeren bir bakış sunan Parasite filminde yazar-yönetmen Bong Joon Ho’yu sanatına neredeyse tamamen hakim durumda buluyoruz.”

Rotten Tomatoes

The Gentlemen

 

Yönetmen: Guy Ritchie

Oyuncular: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery

2019 yapımı olan The Gentlemen, bir aksiyon-komedi filmi olarak karşımıza çıkıyor. 2020’de Türkiye’de izlenen filmler arasında dördüncü sırada yer alan filmde bir uyuşturucu imparatoru Mickey Pearson’ın emekli olmak istemesini izliyoruz. Pearson’ın bu işi yapmayı bırakması için nakit paraya ihtiyacı vardır. Ancak hikayeye dahil olan diğer karakterlerin de etkisiyle bunu yapmak o kadar kolay olmayacaktır. Pearson’ın emekli olmak istemesi onu komplolar, entrikalar, rüşvetler ve şantajlar da dahil olmak üzere aksiyon dolu olaylara sürükleyecektir.

“The Gentlemen, tüm enerjisi ve bayağılığına rağmen, Ritchie’nin halihazırda ele aldığı yerlere sıkıcı ve gereksiz bir gezi sunuyor.”

The Atlantic

Ford v Ferrari (Asfaltın Kralları)

Yönetmen: James Mangold

Oyuncular: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal

Film, 1966 yılındaki Le Mans yarışının gerçek hikayesine dayanıyor. 2019 yapımı olan ve 2020’de Türkiye’de en çok izlenen beşinci film olan Ford v Ferrari filminde, Ford Motor Şirketi’nin yönetim kurulu başkanı olan Lee Iococca’nın Henry Ford II’ye nakit sıkıntısı çeken Ferrari’yi satın almasını önerir. Ancak Ferrari bu teklifi reddeder. Bunun karşılığında Ford, Le Mans’ta Ferrari’yi yenmek için Shelby American’ın sahibi Carrol Shelby’den araba tasarlamasını ister. Başarılı bir araba tamircisi ve yarışçı olarak karşımıza çıkan Ken Miles ise sonradan yarış otomobili tasarlamak üzere görevlendirilen ekibe katılıyor. Ken Miles ve Carrol Shelby’nin birlikte yarış otomobili üzerinde çalışırken yaşadıklarını ve yarış heyecanını bu filmde izleyebilirsiniz.

“Ford v Ferrari, izleyicilere bekledikleri tüm gösterişli araba aksiyonlarını sunuyor ve bunu, yarışlara meraklı olmayanları da tatmin edecek kadar sürükleyici olan dramıyla dengeliyor.”

Rotten Tomatoes

The Karate Kid (Karateci Çocuk)

Yönetmen:  John G. Avildsen

Oyuncular: Ralph Macchio, Pat Morita, Elisabeth Shue

Bir zamanlara damga vuran 1986 yapımı The Karate Kid filmi günümüzde hala beğenilen filmler arasında yer alıyor ve 2020’de Türkiye’de en çok izlenen filmler arasında altıncı sırada bulunuyor. Filmin konusuna kısaca bakacak olursak filmin başkahramanı olan Daniel, annesiyle birlikte New Jersey’den Kaliforniya’ya taşınır ancak buradaki çocuklar tarafından dışlandığını fark eder. Çocuklarla kavga etmekten kaçınmaya çalışan Daniel bir gün köşeye sıkıştırıldığında Bay Miyagi, Daniel’ı kurtarır. Sonrasında Bay Miyagi, Daniel’a karate öğretmeye başlar. Ancak karate öğrenme işi, Daniel’ın pek de beklediği gibi gitmeyecektir.

“Uzun zamandır gördüğümüz en ilginç arkadaşlıklardan birine dair heyecan verici, yumuşak ve yürekleri ısıtan bir hikaye.”

Chicago Sun-Times

Once Upon a Time… In Hollywood (Bir Zamanlar… Hollywood’da)

Yönetmen: Quentin Tarantino

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie

Oyuncu kadrosuyla göz dolduran filmlerden biri olan 2019 yapımı Once Upon a Time in Hollywood, 2020’de Türkiye’de en çok izlenen filmler arasında yedinci sırada yer alıyor. 1969 yılında Hollywood’da geçen filmde televizyon yıldızı Rick Dalton ve uzun süredir dublörlüğünü yapan Cliff Booth, sönmekte olan kariyerlerini yeniden yükselişe geçirmek istemektedir. Ancak Rick’in kapı komşusu ünlü yönetmen Roman Polanski ve eşi Sharon Tate’dir. Kimse olayların nasıl bir hal alacağını ve Charles Manson’la yollarının kesişeceğini bilmese de Hollywood bir daha eskisi gibi olmayacaktır.

“Bu film, iki ayrı fikir arasındaki uyumsuz bir çatışma: yönetmenin kişisel kaygıları ve 1960’ların sonunun gerçek hikayesi.”

Independent (UK)

Prisoners (Tutsak) 

Yönetmen: Denis Villeneuve

Oyuncular: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis

2013 yapımı Prisoners, 2020 yılına geldiğimizde Türkiye’de en çok izlenen filmler arasında sekizinci sırada bulunuyor. Filmin konusuna kısaca değinmek gerekirse filmde Keller Dover isimli bir adamın, altı yaşındaki kızının kaybolması sonrası yaşadığı korku dolu anlara tanık oluyoruz. Küçük kız ile birlikte aile dostlarının kızları da kaybolmuştur. Konuyla ilgili şüphelenilen bir adam olmasına karşın dedektif Loki tarafından yakalanan adam, delil yetersizliğinden dolayı salınır. Bunun üzerine Dover, kızları kendi bulmaya karar verir. Bu karar sonucu Dover’ın adaleti kendi elleriyle sağlamak istemesinin ona neler yaptırabileceğine bu filmde tanık olacaksınız.

“Prisoners filminin duygusal karmaşıklığı ve izlemeyi ilgi çekici (ve rahatsız edici) hale getiren bir korku hissi var.”

Rotten Tomatoes

Joker

Yönetmen: Todd Phillips

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz

2019 yılının en çok ses getiren filmlerinden biri olan Joker, 2020 yılında Türkiye’de en çok izlenen filmler arasında dokuzuncu sırada yer alıyor. Bu filmde, daha çok Batman serisinden tanıdığımız Joker’ın önceki hayatına tanık oluyoruz. Joker, yani gerçek ismiyle Arthur Fleck komedyen olmak isteyen bir palyaçodur. Zihinsel sorunları olan Arthur’un durduramadığı bir kahkahası vardır ve bu durum ona zor zamanlar yaşatabilmektedir. Aslında Arthur’un tek istediği diğer insanlar tarafından kabul görmektedir. Arthur, insanlar tarafından kötü muamele gördükten ve ilaçlarını kullanmayı bıraktıktan sonra onu şiddet eylemlerine sürükleyen birtakım olaylar yaşar. En sonunda ise bildiğimiz Joker haline gelecektir.

“Joker filmi, kötü şöhrete sahip ana karakterine parlaması için nefis bir vitrin görevi gören ve karakterin karanlık evrimine hizmet eden akla yatkın ve ürpertici bir başlangıç hikayesi veriyor.”

Rotten Tomatoes

Bohemian Rhapsody

Yönetmen: Bryan Singer

Oyuncular: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee

2020 yılında Türkiye’de en çok izlenen on filmin sonuncusunun ise 2018 yapımı Bohemian Rhapsody filmi olduğunu görüyoruz. İngiliz rock grubu olan Queen’in efsanevi solisti Freddie Mercury’nin hayatını anlatan film, Queen’in yükselişinden Mercury’nin çalkantılı hayatına dair pek çok konuya değiniyor. 1985 yılında gerçekleşen Live Aid konserine kadar olan süreci konu alan filmde Mercury’yi tüm yönleriyle izleme fırsatına sahip olacaksınız.

“Malek, sahnede Mercury’nin hareketlerini yeniden yaratmak konusunda etkileyici bir iş çıkarıyor. Ancak Malek’in performansı özünde son derece düşünceli, Mercury’nin acısını kanalize etme konusunda zengin bir iç görüye sahip ve şöhretinin zirvesindeyken bile Mercury’nin yabancılaşmasını ve izolasyonunu gösteriyor.”

The New Yorker