Son zamanlarda yorgun düştüyseniz ve kendinizi zihinsel olarak tükenmiş hissediyorsanız bu oldukça normal. Bu durum belki de teslim günü yaklaşan bir iş nedeniyle uyku örüntülerinizin anormalleşmesiyle ilgili değildir. Duygusal olarak bitkin olabilirsiniz.

Duygusal tükenmede egzersiz yapmış, çalışmış, ayak işlerine koşturmuş, aile ve arkadaşlarla bazı aktiviteler yapmış gibi yorgun olursunuz. Ancak vücudunuz yerine zihniniz yorgun olur.

Genel olarak stres ve kaygı ile her gün başa çıkıyoruz gibi görünse de duygusal tükenme, başa çıkılması çok zor gibi hissettirir. Bu durum, işler biriktiğinde meydana gelme eğilimindedir ve bir gün ya da bir hafta içinde ortadan kaybolmaz. Kendinizi nefes alamaz, toparlanacak enerjiyi bulamaz ya da suyun üzerinde duruyormuş gibi hissedersiniz. Bu, stres ve kaygıdan çok daha fazlasıdır.

Hayat sizi oradan oraya savururken ortaya çıkan duyguları işlemezseniz duygusal tükenme meydana gelebilir. Stres ortaya çıktığı zaman devam etme ihtiyacı hissettiğimiz bir zaman olsa da aslında bu, yavaşlamamız ve kendimize bakmamız gereken bir zamandır. Pek çok şeyi aynı anda düşündüğünüzde duygusal tükenme daha olasıdır; bu ise sosyal medyada, kitle iletişim araçlarında ve muhabbetler sırasındaki bilgi seliyle daha kötü hale gelir.

Herkes, hayatının bir döneminde duygusal tükenme yaşayabilir ancak karmaşık ailelerde büyüyen ya da duygularını işlemekte zorluk çekenlerin bu tarz bir tükenmişlik hissetme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca şu anda karşı karşıya olduğumuza korku, belirsizlik ve kolektif çalkantı zamanlarında hepimizin bunu deneyimleme olasılığı daha yüksektir.

Bununla birlikte sahtekar sendromu ile uğraşan herkes, aynı anda pek çok farklı hedefe ulaşmak için çok çabalar, yani bu şeyler akıllarında sıkışıp kalır ve gün boyu aynı şeyleri yeniden düşünürler. Mükemmeliyetçi ya da çok fazla eleştirel olan kişiler de daha fazla duygusal yorgunluk yaşarlar. Çünkü kendilerine çok fazla stres uygularlar ve yardım istemeden yönetebileceklerinden daha fazlasını üstlenirler.

Yeterli uykuyu alamadan uykunuzdan uyanıyor ve kendinizi ağır ya da yorgun hissediyorsanız, net düşünceler oluşturmanın zor olduğunu ve normalde uyguladığınız başa çıkma becerilerinizin işe yaramadığını fark ediyorsanız bunlar, duygusal tükenmeyi gösteriyor olabilir. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey durup kendinize neye ihtiyacınız olduğunu sormak olacaktır. Sonrasında kendinizi gerçekten dinleyin ve o şeyi yapın; bu kısa bir uyku çekmek, yürüyüşe çıkmak ya da kitap okumak olabilir. Gerçekten hızlı bir şekilde devam edecek olursanız işler daha iyiye gitmeyecektir. Neyin işe yaradığını görmek deneme-yanılma gerektirebilir, ancak yavaşlamanız ve size neyin yardımcı olacağını bulmaya çalışmanız daha iyidir.

Ayrıca gün içinde en az bir kez olmak üzere mümkünse birkaç kez duraklayın ve bunu dikkatlice yapın. Sadece nefesinize odaklanın ve o anda bulunun. Düşüncelerinizi ortaya çıkarmak için günlük tutmak da kafanızda tekrar eden düşünceleri değiştirmeye katkıda bulunacak bir eylemde bulunup bulunamayacağınızı belirleyebilmeniz açısından yardımcı olabilir.

Son olarak ise özellikle dünya çapında bir pandemi yaşanırken ve sosyal adaletle ilgili sorunlar ele alınırken, bilgiyi nereden edindiğiniz konusunda seçici olun. Kendinize izin verin. Telefonunuzdaki uyarıları ve bildirimleri kapatın, bir ya da iki tane güvenilir kaynak seçin ve gün içinde bunlara bir kez bakın.

Başa çıkma becerileri kullanmaya ve değişiklikler yapmaya çalışıyorsanız, ancak işler bir hafta içinde iyiye gitmiyorsa ya da duygusal tükenmişliğiniz hayatınızdaki ilişkileri, işleri ya da görevleri yerine getirmek gibi diğer alanları etkiliyorsa ek destek için bir terapist ya da psikologla görüşmeyi düşünebilirsiniz.