Afador, afgan tazısı ve labrador retriever köpek türlerinin bir karışımı olan karma bir türdür. Sadık, enerjik ve bağlı olan bu tür, iki ebeveyninin de en iyi özelliklerinden bazılarını alır.

Afadorlar bazen afgan lab olarak da bilinirler ve onları bazen barınaklarda da bulabilirsiniz. Evinize bir afador almak isterseniz bunu satın almak yerine bir tanesini sahiplenerek yapın.

Afadorlar mükemmel aile hayvanları olurlar ancak ona ihtiyaç duyduğu eğitim ve özeni gösterebilecek deneyimli köpek sahipleri ve daha büyük çocuklar için daha uygun olurlar. Afadorlar çok iyi bekçilik yaparlar ve yabancıların farkındadırlar. Bu karma tür enerjik ve atletiktir ve bu nedenle güvenli bir dış mekana erişimi olmalıdır.

Dikkat Çeken Özellikleri

  • Karma bir türdür. Afgan tazısı veya labrador retriever ebeveynleri gibi safkan değildir.
  • Renkleri genelde siyah, kahve, gri, kızıl veya açık kahve olur.
  • Tüy dökme olacaktır. Kürkünü iyi halde tutmak için bakım gerekir. Haftada en az iki defa fırçalamak gerekecektir.
  • Afador soğuk iklimlere daha uygundur. O zaman da sıcaklıklar gerçekten çok düşerlerse uygun bir kıyafet gerekecektir.
  • Atletik bir karma tür olduğu için, oyun oynamayı sevecektir. Eğer çitli bir bahçeniz varsa, 180 cm’lik çitin üstünden atlayabileceğini unutmayın. Bu nedenle planlama önemli.
  • Zekası ve inatçı yapısı nedeniyle hem köpeğiniz hem de çocuğunuz ilk günden itibaren doğru şekilde eğitilmeli.

Tarihçesi

Afador nadir bir karma türdür. Alaska kökenlidir.

Afgan tazısı dünyanın en eski köpek türlerinden birisi olarak görülüyor. Labrador retriever ise iyi bir rehber ve iş köpeği olarak bilinir. Ayrıca ABD’nin en popüler köpek türlerinden birisidir.

Afador bir tasarımcı köpek cinsi olarak bilinir ancak maalesef büyük bir kısmı barınaklara düşmüştür. Bu nedenle bir tane edinmek isterseniz önce barınakları gezmeyi tercih edebilirsiniz.

Boyutları

Afador genelde orta boyutlu bir köpek olarak bilinir. Ancak karma köpek türlerinin hepsinde olduğu gibi boy standardı biraz değişken olabilir.

Çoğu 20-30 kg aralığındadır ve yüksekliği ise 50-60 cm arasında olur. Dişi afadorlar erkeklere göre bariz şekilde daha küçüktürler.

Kişiliği

Afador eğitmesi oldukça zor bir tür olarak bilinir. Bu bazen çok inatçı olmasına sebep olan iç zekasından kaynaklanır. Deneyimli bir köpek sahibi onun doğru şekilde eğitilmesi için daha iyi olabilir. Eğer evde küçük çocuklar varsa, köpeğin atletik doğası çocukların oyun sırasında düşmesine ve yaralanmasına sebep olabilir.

Doğru şekilde eğitildiği zaman afador çok sadık bir köpek olacaktır. Bekçilik yapabilir ve yabancılar gelirse sizi uyarabilir.

Afadorun çok sıkı bir spor programına ihtiyacı vardır yoksa tembelliğe alışabilir ve buna bağlı sağlık sorunları olabilir. Eğer büyük bir bahçeniz varsa, bu afador beslemek için daha uygun olacaktır.

Sağlığı

Afadorlar genelde sağlıklı köpekler olarak bilinirler ancak afgan tazısı ve labrador retrieverların yatkın oldukları bazı rahatsızlıklara açık olabilirler. Her zaman olduğu gibi düzenli veteriner ziyaretleri önemli.

Afadorların sahip oldukları en yaygın sağlık problemlerinin bazıları şöyle:

  • Şişkinlik
  • Kalça ve dirsek çıkıkları
  • Subaortik daralma

Bakım

Tüm köpeklerde olduğu gibi afadorun da sağlık sorunlarını önceden tespit edebilmek için düzenli veteriner kontrolü önemlidir. Veteriner köpeğinizi sağlıklı tutacak bir bakım rutini belirtecektir.

Her gün minimum 45 dakikalık bir spor yaptırmalısınız. Atletik bir tür olduğu için kovalamacalı ve getirli oyunları sevecektir. Bahçeniz varsa çitlerinin 180 cm’den yüksek olmasına dikkat edin çünkü üstünden atlayabilir.

Sporun yanında, kulaklarını da haftada bir kontrol etmelisiniz. Böylece temizleyebilir ve kir birikimine engel olabilirsiniz. Kulakları nasıl temizleyeceğinizden emin değilseniz veterinerinize danışabilirsiniz. Gerektiğinde tırnaklarını da kesin. Yere değince ses çıkarmamalılar. Bunun yapımını da veterinerden öğrenebilirsiniz.

Besleme

İdeal afador beslenmesi yüksek enerjili orta boyutlu türler için uygun olan formüllerden oluşmalıdır.

Afadorların sağlıklı beslenmeleri gerekir çünkü fazla yemek kilo alımına ve özellikle de spor eksikse buna bağlı sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Tüm köpeklerde olduğu gibi, afadorun beslenme ihtiyacı da çocukluk, yetişkinlik ve yaşlılık döneminde değişecektir. Beslenmesi konusunda veterinerinizin önerilerine dikkat edin çünkü kilo, enerji ve sağlık bakımından köpekler arasında çok fark olabiliyor.

Kürk Rengi ve Bakımı

Afadorun en yaygın renkleri arasında siyah, kahve, gri, kızıl ve açık kahve bulunuyor.

Afadorun kürkü orta uzunluktadır ve genelde orta yoğunlukta düz olarak tanımlanır. Tüy dökme kesinlikle olur. Bu nedenle kürkü bakımlı tutmak için bakım gerekir ve haftada en az iki defa tüyleri taramalısınız. Ayrıca düzenli olarak şampuanlanmalıdır. Veteriner doğru şampuan konusunda yardımcı olacaktır.

Afador sıcak değil soğuk iklimlere daha uygundur. Yine de sıcaklıklar çok düşerse üstüne bir kazak giydirmek gerekir.

Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar

Küçük çocuklarınız varsa, afador en uygun tercih olmayabilir. Daha büyük çocuklara daha uygundur çünkü oyunlar sırasında oldukça şamata yapar. Zekası ve inatçı yanından dolayı hem köpeğin hem de çocukların ilk günden itibaren doğru şekilde eğitilmeleri gerekir.

Çoğu afador diğer evcil hayvanlar ile yaşamakta sorun görmez ancak köpeği kedi ve tavşanların birer av olmadıkları konusunda çok çabuk eğitmelisiniz.

Erken dönemde sosyalleşme fayda sağlar ve ayrıca afadorunuzu iyi davranışları için ödüllendirmelisiniz ve evinize getirmeden önce doğru eğitimden geçirmelisiniz.