Amerikan bulldog kaslı ve yapılıdır ancak aynı zamanda atiktir ve çiftlik işlerine yardımcı olmak, sürüyü kontrol etmek için üretilmiştir. Hatta havaya 180 cm’den daha fazla zıplayabilirler.

Amerikan bulldogları akıllı ve tutkuludurlar ve bu nedenle çok iyi ve koruyucu aile köpekleri olurlar. Ancak egzersiz ihtiyaçları yüksektir ve deneyimli, aktif bir sahip gerektirirler. Görünümleri değişken olabilir çünkü farklı türleri vardır.

Sabırlı bir eğitim ve bakım süreci ile sevgi dolu aile yoldaşları olabilirler. Eğer sevecen, enerjik bir arkadaş arıyorsanız size uygun olabilir.

Türe Dair Daha Fazla Bilgi

Amerikan bulldog genelde mutlu, aile seven köpeklerdir ve dolaşacak çok yeri olan evleri severler.

Büyük, çitli bir bahçe bu enerjik köpekler için kesinlikle gereklidir ancak egzersiz ihtiyacı türüne göre değişebilir. Şehir hayatına uygun da olabilir ama bunun için bol bol yürümesi gerekir ve bu nedenle çok iyi bir yürüyüş arkadaşı olur.

Fakat uzun süre yalnız kalamazlar ve apartmanda çok sıkışmış hissedebilirler. Eğer fiziksel ve zihinsel uyarımları yeterli gelmezse sıkılıp yıkıcı hale gelebilirler.

Amerikan bulldogların sabırlı ve deneyimli, erken sosyalleştirme yapabilecek sahiplere ihtiyacı vardır. İyi eğitimli oldukları sürece çocuklar ve diğer ev hayvanları ile iyi geçinirler ancak yine de her köpekte olduğu gibi başlarında durmanız iyi olur.

Av için de kullanılsalar, çiftlik köpeği de olsalar, sadece insanlarla da oynasalar, iyi bir bekçi köpeği ve sadık bir yoldaş olurlar.

Tarihçesi

Amerikan bulldogun atası eski ingiliz bulldogdur ve köpeklerini çiftliklerinde onlara yardımcı olması için beraberlerinde Kuzey Amerika’ya getiren işçi göçmenler tarafından getirilmiştir. Tür saflığını veya genetik özellikleri koruma endişesi olmaksızın genel çiftlik işleri için çiftçiler tarafından çoğaltılmıştır. Türün atikliği, zekası ve sadakati onu sürü ile başa çıkmak ve avlanmak için ideal hale getirmiştir. Yaban domuzu Amerikan topraklarının yerlisi olmayan bir türdür ve doğal avcısı olmadığından amerikan bulldogun güçlü çeneleri ve kaslı yapısı onları avlamak için çok işe yaramıştır.

Ancak tarihinde bazı üzücü noktalar da mevcut. Geçmişte temel olarak öküz ısırma olarak adlandırılan barbar sporda kullanılmışlardır. 2. Dünya Savaşı’nın sonlarında, amerikan bulldog neredeyse yok olmuştur fakat sadece bir kaç yetiştirici güney eyaletlerine seyahat ederek türü tekrar canlandırmıştır. Günümüzde artık yok olma tehlikesi yok ve genelde aile dostu bir yoldaş olarak biliniyor.

Boyutları

Bu tür ingiliz veya fransız bulldoglarına göre biraz daha uzundur. 25-50 kg arasında olabilir ve boyu da 50-60 cm civarında olabilir. Boyutlar genelde türler için standart olsalar da amerikan bulldogları biraz daha büyük ve küçük olabilirler.

Kişiliği

Amerikan bulldog arkadaş canlısı, akıllı ve sahiplenicidir ancak sahiplenici doğası genelde bölgesel olmasına ve yabancılara şüphe duymasına sebep olur. Bu da onları sevgi dolu aile ve bekçi köpekleri haline getirir. Hatta çocuklu ailelere de uygundur ancak erkenden sosyalleşme eğitimi alması gerekir. Bu eğitim özellikle tanımadığı insanlar ve onların köpekleri için gereklidir. Neyse ki zekası nedeniyle çok adapte olabilen ve eğitilebilen bir köpektir.

Oyuncu bir türdür ve spor ihtiyacı yüksektir. Aktif kalabilen, bol oynayan ve yürüyen ailelere uyar. Apartman ve küçük daireler için uygun değildir çünkü yeteri kadar enerji yakamaz. Fiziksel ve zihinsel uyarımı yetersiz gelirse çiğnememesi gereken şeyleri çiğneyerek yıkıcı olabilir.

Sağlığı

Amerikan bulldog genelde 10-16 yıl yaşam ömrü olan sağlıklı bir türdür. Bazılarında katarakt, hipotiroid gibi tıbbi rahatsızlıklara eğilim olabilir. Eğer hayatının erken dönemlerinde obeziteye sahip olursa, kalça ve dirsek çıkığı olabilir.

Kısa burunlu bir tür olduğundan sıcak havayı tolere etmekte özellikle egzersiz yaparken zorlanır. Bu nedenle yeterince su içmesi ve nefes zorluğu yaşamadığından emin olmak gerekli.

Bakım

Amerikan bulldogun bakım ihtiyacının büyük kısmı spor ve zihinsel uyarım ile giderilir. Bunu yapamamak kaygı, sıkılganlık ve yıkıcı davranışlar ile sonuçlanabilir. Bu ihtiyaçları karşılandığı sürece gerisi standarttır.

Normal veteriner kontrollerine gidin, kulaklarını haftalık kontrol edin, tırnaklarını aylık olarak kesin ve diş bakımı yapın. Karşılaşabileceğiniz sorunlardan birisi bu türlerde ortaya çıkan salya problemidir. Bunun için ihtiyacı olduğunda ağzını silmeyi unutmamalısınız.

Besleme

Amerikan bulldogun maması büyük, dev türlere uygun bir formül olmalıdır ve yüksek enerji düzeyi dikkate alınmalıdır. İhtiyacı yavruluktan yetişkinliğe kadar değişecektir.

Bu konuda bir hayvan beslenme uzmanına veya veterinere danışmak önemli. 

Kürk Rengi ve Bakımı

Amerikan bulldog çeşitli renklerde gelir. Geleneksel olarak beyazdırlar ve üstlerinde kırmızı, siyah kısımlar vardır ancak modern zamanlarda daha renkli versiyonları da var. Siyah, kırmızı, kahve, açık kahve gibi desenleri olabilir.

Amerikan bulldogun burnu ve göz çevreleri genelde siyahtır ancak pembe tonları da olabilir. Gözleri genelde kahvedir. Ancak tür standartları böyle olsa da renkli gözlü versiyonlarını görmek veya farklı tüy renkleri görmek de mümkün.

Amerikan bulldogun tüyleri kısadır ve yıl boyunca dökülür ama çok büyük bir bakım gerektirmez. Haftalık fırçalama ve gerekli zamanlarda banyo yeterli olur.

Çocuklar ve Diğer Ev Hayvanları

Çoğu türde olduğu gibi amerikan bulldogların da sosyalleşme eğitimi erken başlamalıdır. Doğru eğitildikleri sürece çocuklara uygundurlar ve ailenin tüm üyelerine çok sadıklardır. Ayrıca çocukları da hayvanlara nasıl davranacakları konusunda eğitmek gerekir. Doğru eğitilmiş köpeklerde bile çocuklarla oynamaları halinde sürekli gözlemci olarak bulunmak önemli. Amerikan bulldog büyüktür ve çok enerjik olması kazalara davetiye çıkarabilir.

Bu diğer evcil hayvanlar ile etkileşimlerinde de geçerli. Sosyalleştirilip eğitildikleri sürece diğer köpekler ile iyi geçinirler. Oyunlar sırasında gözlem altında olmalı çünkü özellikle küçük köpekler onunla oynarken yaralanabilirler. Bu tür genelde arkadaş canlısıdır ancak kendi gücünü bilemez ve sert oynarsa kazalar olabilir.