Cilt bakımı adımları arasında bulunan serumlar en büyük övgüyü hak ediyor. Bu küçük tonikler, cilde yardımcı bir sürü malzemeyle doludur ve bu malzemeler cildin içine işler. Serumlar, cilt bakımınızda “tedavi” adımınız olmalıdır. Yani serumlar, taze ve temiz bir cilt üzerinde katmanlaşırlar ve bu sayede cildin epidermis tabakasına nüfuz ederek çok şey başarabilirler.

İnsanların serum kullanmasının pek çok nedeni bulunuyor. Bazı tonikler tıkanmış gözenekler nedeniyle çıkan sivilceler için kullanılıyor, bazıları yağ üretimini dengeleyerek cildin gün ortasında parlamasını kontrol ediyor, bazıları yatıştırıcı bitkiler sayesinde kızarıp kabarmış cildi iyileştirmeye çalışıyor ve bazıları ise hücre yenilenmesini destekleyerek biyolojik saati geri döndürmeye yardımcı oluyor.

Bu etkilerin hepsi kulağa çok iyi geldiği için birden fazla serum kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak birden fazla serum kullanmanız doğru mudur?

Serumlar üst üste sürülebilir mi?

Bu soruyu cevaplamak kolay değil. Satın alınabilecek çok sayıda güzel serum varken ve bunların cezbedici faydaları göz önüne alındığında pek çok insanın iki ya da üç serumu üst üste sürmek istemesine şaşırmamak gerekir. Ancak daha çok ürün, daha iyi sonuç anlamına gelmez. Tahriş edici olabilecek iki ürünü karıştırmak, cilt üzerinde ters etkiler yaratabilir. Ayrıca farklı ürünleri birlikte kullanırken birbirlerini etkisiz hale getirip getirmediklerini bilmiyorsunuz.

O halde fazladan kullandığınız serumların cildiniz için sorun olup olmayacağını nasıl anlayacaksınız? (Cildimize zarar vermek için değil, ona yardımcı olmak için cilt bakım rutinleri yaparız.) Veya kullandığımız ürünler hiçbir etkiye neden olmuyorsa o halde pahalı şeylere boş yere mi para veriyoruz? Bu soruların cevabını arıyorsanız, takip etmeniz gereken kuralları aşağıda bulabilirsiniz:

  • Üst üste iki serum sürmek tahrişe neden oluyorsa (batma, kızarma, kaşıntı, şişlik ve kızarıklık) her ikisini birden kullanmayı hemen bırakın. Cildinizin yeniden hazır hale gelmesine izin verin (bunu yapmak birkaç hafta sürebilir, ancak aloe vera gibi sakinleştirici şeyler kullanarak süreci hızlandırabilirsiniz) ve sonrasında tek seferde yalnızca bir serum kullanın. Cildinizin tahriş olması ya ürünleri art arda kullanmaktan kaynaklanıyordu ya da rutininize eklediğiniz yeni serum sizin için uygun değildi.
  • Kararsız aktif bileşenleri (bu konuda en kötü şöhretli olanlar C vitamini ve diğer antioksidanlardır), AHA ya da BHA gibi diğer güçlü bileşenlerle asla eşleştirmeyin.
  • Diyelim ki birbiriyle uyumlu olmayan iki serumu gerçekten kullanmak istiyorsunuz. Çözüm basit: Birini sabah, diğerini gece kullanın. Örneğin, gece rutininizde retinol kullanın ve gündüz ise C vitamini kullanın.
  • Diyelim ki gerçekten kuru bir cildiniz var: Nemlendirme amaçlı iki serumunuz varsa (başka bir ürünün içinde nemlendirme amaçlı bulunan hyaluronik asit serumu gibi) muhtemelen sorun olmayacaktır. Nemlendirici bileşenler, birbirleriyle iyi bir şekilde geçinme eğilimindedirler. Serumların cildinizin üzerinde kurumaması ve besinleri almak için üstüne emilimi kolay bir ürün sürmeyi unutmayın.
  • Dermatolog, estetisyen ya da başka bir cilt bakım uzmanının verdiği rutini uyguluyorsanız ve bu rutinde serumları üst üste sürmek yer alıyorsa muhtemelen sorun olmayacaktır. Bu uzmanlar, rutininizde yer alan adımların birlikte uygulanabilmesi için eğitim almışlardır. Benzer bir şekilde bir markadan tam bir rutin için ürünler alırsanız ve kullanılacak ürünler marka tarafından belirlenmişse bu ürünler de sorun çıkarmayacak bir şekilde formüle edilmiş demektir.
  • Peki şüphe duyarsanız ne yapmanız gerekir? Böyle bir durumda ürünlerden birine sadık kalın. Bu, özellikle de cildinizi düzeltmek için hevesliyseniz ve bir plan yaptıysanız can sıkıcı olabilir. Genel olarak cildinizi aydınlatmak mı istiyorsunuz? Kolajen inşa etmek mi istiyorsunuz? Yoksa sivilcelerle mi mücadele edeceksiniz? En büyük sorununuz her ne ise onu hedefleyin.

Sonuç Olarak

Daha fazlası her zaman daha iyi demek değildir, en azından cilt bakımı konusunda. Cildinizi, karşınıza çıkan havalı serumlara boğmadan önce durun ve ürünleri tekrar değerlendirin. Kullanmak istediğiniz ürünleri birlikte kullanmanız, yarardan çok zarara neden olabilir.