Toksik ilişkiler her zaman yıkıcı bir şekilde başlamaz. Bu ilişkilerde genelde bir ya da iki tarafın kapana kısıldığını, kontrol edildiğini ya da tükendiğini hissedene kadar biriken bir dizi temel sorun bulunmaktadır. Toksik ilişki, yüzeyde olan çok küçük şeylerle başlar ve bunlara ayrı ayrı baktığınızda çok önemsiz görünürler. Bu şeyleri, mikroagresyonlar olarak düşünebilirsiniz.

Bunun anlamı, onları bir kenara atmanız gerektiği değildir: Şu anda bunu yapmanız zor olabilir ancak bu sorunları bir araya getirmek, ilişkinizi yeni gözlerle görmenize ve ilişkinizin gerçekten sağlıklı olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Aşağıda, toksik ilişkilerde yaygın olarak görülen ancak belli belirsiz olan işaretleri okuyabilirsiniz. Bu yazılanlar elbette kapsamlı değil, ancak dikkat etmeniz gereken sinyallerden bazılarını bulabilirsiniz.

“Çok hassassın.”

Özellikle kötü, kaba ya da saygısız olarak nitelendirilmeniz, gaslighting’in (diğer bir deyişle gerçekliğinizi sorgulamanıza neden olabilen manipülasyon tekniği) başlıca örneğidir. Zamanla kendiniz hakkında ikinci bir varsayımda bulunmaya bile başlayabilirsiniz: Davranışlarınızı rasyonelleştirmeye ve “Belki de ben delirdim. Belki de hassaslaştım.” gibi düşünmeye başlayabilir ve sonrasında zamanla gerçekten kendinizi kaybedebilirsiniz.

“Ben senden daha deneyimliyim,” ya da “Ben senden daha yaşlıyım.”

Bir başka sinyal ise kişinin kendisini her zaman kurtarıcı olarak konumlandırmasıdır. Karşınızdaki sizden daha akıllı, daha zeki ve daha deneyimlidir, bu nedenle daha fazla saygıyı hak eder. Bu kişi, güven duygunuzu ve kendinize olan güveninizi aşındırır. Kişi, her şey için ona ihtiyaç duyduğunuzu hissettirir. Bu toksik özellik, benlik duygunuzu kaybetmenize neden olabilir.

“Ben senden daha fazla acı çekiyorum.”

Bu cümle, altta yatan duyguyu ifade etmez. İlgi çekmek için acı çektiğini (ve acısının diğerlerinkinden önemli olduğunu) söyleyen biri, gizli narsisttir. Bu kişi travmaya bağımlıdır ve acı çekme bakımından dibe doğru giden bir yarıştadır. Kendi zihninde, sizinkinden daha üstün olan özel ve eşsiz acısıyla uğraşır.

“Onu sevmedim.”

Evet, herkesin iyi geçinmesi gerekmiyor. Yine de partneriniz ya da arkadaşınız, sizi izole etmek amacıyla başkalarıyla iyi geçinmiyorsa bu bir sorununuz olduğu anlamına gelebilir. Sizi hayatınızdaki diğer insanlardan uzaklaştırmaya çalışarak ulaşabileceğiniz tek kaynak o olacaktır.

Bu özellikle de size arkadaşlarınız ya da aile üyelerinizle ilgili kuruntularını, yarı uyurken ya da içiniz geçmişken kolayca etkilenebileceğiniz zamanlarda söylemeleri durumunda endişe vericidir. Bunu size en telkine açık ve savunmasız olduğunuz zamanlarda söylerler. Sizi izole etmek için yapabilecekleri her şeyi yaparlar.

Sonuç Olarak

Toksik bir ilişkinin açık olmayan işaretleri önemlidir. Çünkü kötü davranışlar ufak ufak başlar. Önce sizi denerler. Ne kadar almaya istekli olduğunuzu görmek için sistematik davranmak zorundalar. Partneriniz ya da arkadaşınız, yukarıdaki cümlelerden birini söylerse bu hemen kötü anlama gelmez. Yalnızca işaretlerin farkında olun ve kendinize karşı her zaman dürüst olun. Duygularınız önemli ve doğrudur ve birlikte olduğunuz insan duygularınızı kucaklamalıdır.