Gün içerisinde hayat koşulları sebebi ile stresli anlar yaşamanız kaçınılmaz! Ara sıra meydana gelebilen stres nöbetlerinize olumlu etki gösterebilecek gıdaları tüketerek siz de bu sorunu kontrol altına alabilirsiniz… 

Yapılan birçok araştırmaya göre özellikle kronik olmayan stres, zamanla vücutta kalıcı hasar meydana getirmektedir. Depresyon, kalp rahatsızlığı gibi problemler dışında en fazla duygusal sağlığınıza olumsuz etki göstermektedir. Bu gibi durumlarda stresiniz henüz kalıtsal hale gelmeden siz de bazı gıdalar ile daha sağlıklı olabilirsiniz. 

İşte Diyetinize Ekleyebileceğiniz Stres Azaltan Gıdalar

  • Matcha Tozu

Sağlık meraklıları için son dönemlerin en popüler gıdaları arasında olan matcha, güçlü stres giderici özelliğe sahiptir. Matcha gölgede yetişen yeşil çay yapraklarından elde edildiği için diğer yeşil çay türlerinden çok daha faydalıdır. Özellikle L-theanine açısından zengin olması yapılan araştırmalara göre stres azaltıcı özelliğe sahip olmasını desteklemektedir. 

  • Pazı

Stresle mücadelede en etkili gıdalar nelerdir derseniz yeşil renkteki bir gıda olan pazı yapraklarını favori olarak gösterebiliriz. En önemli sebebi magnezyum içeriğinin çok yüksek olmasıdır. Çünkü bu mineralin stres ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Kaygı bozukluğu ve panik gibi durumlarda bedeni korur. Sadece 1 porsiyon pazı ile bu mineralin günlük ihtiyacının yüzde 36’sını karşılayabilirsiniz.

  • Tatlı Patates

Besin açısından zengin karbonhidratları tüketmek stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Çünkü tatlı patates C vitamini ve potasyum minerali gibi stres ile baş eden besin maddelerini içermektedir.  Obez bireylerde yapılan bir çalışmada besinsel olarak zengin karbonhidrat tüketenlere ile rafine olarak zengin olan karbonhidrat tüketimi karşılaştırılmıştır. Sonuç ise rafine tüketenlerin çok daha stresli bir hale sahip oldukları görülmüştür. 

  • Enginar

Sağlıklı bir stres tepkisine yardımcı olan potasyum, magnezyum ve C ile K vitamini açısından oldukça zengindir. Ve yüksek derecede lif kaynağıdır. Özellikle de bağırsaktaki probiyotikleri besleyen prebiyotik bakımından oldukça zengindir. Yapılan çalışmalarda da prebiyotiklerin stres azaltan etkisi kanıtlanmıştır.  Bu durumda enginar da strese karşı koruyucu bir gıdadır.

  • Yumurta

Doğanın multivitamini hangi gıdadır derseniz şüphesiz yumurta diyorum! Muhteşem besin profili ile sağlıklı bir stres tepkisine yardımcı olmaktadır. Yalnızca birkaç gıdada bulunan kolin maddesini içerdiğinden dolayı strese karşı vücudu koruduğu kanıtlanmıştır. Bu da yumurta tüketmeniz için bir diğer sebep…

  • Maydanoz

Maydanoz vücudu oksidatif strese karşı koruyucu olan antioksidanlar bakımından zengin bir gıdadır. Araştırmalara göre antioksidan bakımından zengin gıdaları tüketmenin stres ve kaygıyı önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Maydanoz tüketimi de özellikle de kronik stresi olan bireylerde olumlu etkilere neden olmaktadır.

  • Brokoli

Brokolinin faydaları saymakla bitmez! Kanser, kalp hastalıkları gibi rahatsızlara olumlu etki gösterirken aynı zamanda depresyon gibi sorunlara da yardımcı olmaktadır. Çünkü magnezyum ve C vitamini içeriği oldukça yüksektir. Bunların dışında brokolide sakinleştirici etki gösteren bir madde olan sülforafan da bulunmaktır. 

  • Yaban Mersini

İyileştirilmiş ruh haline destek olan bir gıdadır ve günlük diyetinizde yer vermeniz sadece strese karşı değil aynı zamanda hastalıklara karşı a koruma sağlayacaktır. Güçlü antienflamutuar ve nöroprotektif etkisi ile strese bağlı hücresel hasarı önlemektedir. Flavonoid bakımından zengin içerikte olması da depresyona karşı koruyucu etki göstermektedir. 

Görüldüğü gibi aslında birçok gıda içeriğinde stresi azaltmaya yönelik maddeler bulunmaktadır. Bu gıdaların hepsi hem fazlasıyla sağlıklı hem de koruyucu etkidedir. Önemli olan bilinçli bir şekilde vücudunuzu tanıyarak ihtiyacınıza yönelik gıdayı günlük diyetinize eklemenizdir. Daha sağlıklı ve mutlu bir hayatı kim istemez öyle değil mi?

Hoşçakalın, sağlıkla kalın…

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı