Vücudunuzda gözenek olan her yerde sivilce çıkabilir. Bu maalesef burun, saç derisi, kalça ve boyun gibi beklenmedik yerlerin de sivilcelere açık olduğu anlamına geliyor. Tüm sivilceler benzer faktörlerden kaynaklansalar da, bedenin her bölgesinin özel tetikleyicileri var.

Peki ya boyun? Bunun farkına varmamış olabilirsiniz ancak bu bölgede sivilceleri kötüleştiren bazı faktörler var. Bu nedenle kendinizi sık sık sivilce sıkarken buluyorsanız, aşağıda sebeplerini yazdık.

Boyun Sivilcesi Neden Olur?

İlk olarak sivilcelerin nasıl oluştuklarına bakalım. Sivilce, pek çok faktöre sahip karmaşık bir cilt rahatsızlığıdır. Örneğin genetik, beslenme, yaşam tarzı ve cilt bakım ürünleri, makyaj ve stres düzeyleri sivilcenin gelişmesinde rol oynayabilir. Bir sivilcenin oluşumuna dair en temel açıklama ise şöyle: Yağ bezlerinin içerisindeki hücreler birleştiklerinde ve gözenekleri tıkadıklarında, yağ birikimi inflamasyona sebep olur. Bu noktadan siyah nokta, beyaz nokta, papül, pastül ve kist gibi pek çok sivilce türü ortaya çıkabilir.

Özellikle boyun sivilcesinin birden fazla katkı sağlayan faktörü olabilir. İlk olarak gözenek sayısı bakımından yüz gibi yüksek değerlere sahiptir. Yüz gibi boyun da sivilce eğilimine sahiptir çünkü çok miktarda yağ bezi vardır. Aynı zamanda gözenek tıkanması ve cilt tahrişi problemlerinin de ortaya çıkması için uygun bir bölgedir.

Örneğin makyaj yapan insanlar onu boyunlarına da uygulayabilirler ancak makyajı çıkarmak için yüzlerindeki kadar özen göstermeyebilirler. Uzun saçı olanlar saç bakım ürünleri ve yağdan dolayı boyunda sivilce görebilirler. İş kıyafetlerinin boyun kısmında ter birikebilir ve bölgede tahrişe sebep olur. Tüyleri almak gibi işlemler de sivilcelere, tahrişe ve kıl dönmelerine sebep olabilir. Genelde çene çizgisinde ortaya çıkan hormonal sivilceler boyuna da geçebilirler.

Eğer sivilce ile mücadele ediyorsanız yalnız değilsiniz ve bu durum tamamen normal. Kontrol altına almak için biraz uğraşmak gerekebilir.

Boyun Sivilcesi İçin Çözümler

Boyun sivilceleri için deri üstü tedaviler yüz ve beden sivilceleri ile aynıdır. Ancak bu hassas noktada biraz daha dikkatli olmalısınız. Boyun bedenin özel bir bölgesidir çünkü deri yüzden daha ince ve daha hassastır.

AHA ve BHA’lar

Bunlar klasik kimyasal soyuculardır ve yağı, fazla deri hücrelerini kontrol ederler ve gözenekleri açabilirler. Bu iki kategori biraz farklı çalışır ve bu da malzeme tercihinizi değiştirebilir.

AHA’lar, yani laktik ve glikolik asit, bitkisel kaynaklı bileşenlerdir ve hidrofiliktirler, yani suyu severler. Bunlar aynı zamanda nemlendiricilerdir ve bu nedenle diğer kimyasal soyuculardan ayrılırlar. Aynı anda soyar ve nemlendirirler, böylece cilt için çok faydalı olurlar. Eğer kuru bir cildiniz ve sivilceleriniz varsa bunları kullanabilirsiniz.

BHA’lar ise salisilik asittirler ve yağı parçalayarak çalışırlar. Cildin derinlerine, gözeneklere doğru işlerler ve böylece ölü deri hücrelerini ortadan kaldırırlar, bakteriler ile savaşırlar, fazla yağları kontrol ederler. Salisilik asit aynı zamanda antibakteriyeldri ve bu nedenle ağır sivilce vakalarında çok etkilidir. Sadece fazla yağları parçalamaz, aynı zamanda gözenekleri tıkayan ve sivilce sebebi olan bakterileri de hedefler.

Retinol

Retinol hücreleri genç tutarak dönüşümlerini hızlandırır ve gözeneklerin tıkanmasına engel olur. Harici retinoidlerin gözenek açıcı özellikleri de vardır. Çünkü cilt hücrelerinin dönüşümünü hızlandırır ve hücreler ile keratinin birleşerek gözenekleri tıkamasını engeller. Ayrıca sivilcenin ardından kalan renk değişimini de azaltırlar çünkü cilt hücrelerinin dönüşümünü hızlandırırlar ve sivilcenin iyileşme zamanını azaltırlar.

Bileşenler cilt yaşlanmasına da iyi geldikleri için sivilcelerle birlikte yaşlanma belirtilerine dair endişeleri olanlar için de ideal olurlar. Ancak retinol, modern versiyonları daha özel ve hafif olsa da, herkese uygun değildir. Bazı insanlar onu çok güçlü bulurlar, dökülme ve tahrişe sebep olduğunu görebilirler. Eğer cildiniz kuruysa ve retinolden kaynaklanan yan etkileri önlemek istiyorsanız ne yapmalı? Retinolü bir losyonun üzerine sürün ve böylece nemlendirici bileşenler daha güçlü maddelerin nüfuzunu biraz zayıflatabilirler.

Anti-inflamatuvar Bileşenler

Akne doğası gereği inflamatuvar olduğundan özellikle hassas bir cildi olanlar için çok fazla hasar bırakabilir. Aloe veralı losyonlar ve diğer yatıştırıcı botanik bileşenler cilt duvarını desteklemeye yardımcı olabilirler.

Nokta Tedavisi

Arada bir çıkan tekli sivilceler için tüm boyun bakımı moduna geçmeniz gerekmeyebilir. Bölgeyi ihmal etmemek gerek ancak arada bir çıkan sivilceler için sivilce ürünlerine dalmanız da gerekmiyor. Elma sirkesi, bal ve bazı bitkiler ile nokta tedavisi yapabilirsiniz. Ayrıca bölgeye sivilce bantları uygulayabilirsiniz. Bazı markalarda bunların boyutları farklı oluyor ve boyun, göğüs gibi bölgelerdeki sivilcelere uygun oluyorlar.

Benzoil Peroksit

Benzoil peroksit, peroksit ailesine dahil olan bir organik asittir ve 60 yıldan uzun süredir sivilce tedavisinde kullanılmaktadır. Sivilce için etkili bir tedavidir çünkü keratolitiktir, bir miktar komedolitiktir ve antibakteriyel özellikleri vardır. Sivilce tedavisinde yardımcı olur çünkü sadece bakterileri öldürmez, aynı zamanda tıkanmış gözeneklerin önlenmeleri ve temizlenmelerine de yardımcı olur.

Reçeteli İlaçlar

Eğer hiç bir şey işe yaramıyor gibi görünüyorsa ve aşağıdaki önleyici ipuçlarını da denediyseniz, bir dermatoloğa görünmek isteyebilirsiniz. Çünkü akne yara izlerine sebep olabilir ve bu nedenle onu kontrol altına almak için elinizden geleni yapmalısınız.

Önleme

Sivilceyle mücadelenin bir kısmı da onu önlemektir. Cilti her zaman temiz tutmak sonradan onu temizlemeye çalışmaktan daha kolaydır. Boyun sivilcesinin bir kaç farklı tetikleyicisi olduğu için aşağıdaki önleyici ipuçlarından bir kaç tanesini denemek isteyebilirsiniz.

Tüy Aldıktan Sonra Cildi Yatıştırmak

Bölgeyi tıraş edenler tahrişten kaynaklanan sivilceler görebilirler. Boyundaki tüyleri almak bazen inflamasyona sebep olabilir ve bu da sizi sivilcelere açık hale getirir. Bu reaksiyonu doğru tıraş teknikleri ile yönetebilirsiniz. Nemlendirici tıraş kremleri ve yağlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca anti-inflamatuvar bir nemlendiriciyi tıraştan hemen sonra kullanabilirsiniz.

Özellikle İş Kıyafetinize Dikkat Edin

Sivilceyi tetikleyen şeyleri düşündüğümüz zaman, kıyafetler ilk akla gelen şeyler olmazlar. Ancak bölgede sivilceye sebep olabilirler çünkü yakalardan kaynaklanan sürtünme, mekanik sivilce adı verilen fenomene sebep olabilir. Kumaşın cildinize sürtünmesi foliküllerin inflamasyona uğramasına sebep olur.

Özellikle iş kıyafetlerine dikkat etmeniz gerekli çünkü bunlar ter ve bakteri biriktirdikleri için sivilcelere sebep olabilirler. İş sonrasında kıyafetleri çıkarmaya ve her zaman onları yıkamaya dikkat edin. Böylece üzerinde iki üç günlük ölü deri birikimi olmaz.

Saç ve Saç Bakım Ürünlerine Dikkat Edin

Saç bakım ve şekillendirme ürünleri saç derisi, saç çizgisi ve sırt gibi bölgeler için sivilce sebebi olabiliyorlar. Cilt bakımınıza çok dikkat etseniz ve gözenekleri tıkamayan yüz kremleri ve tonikleri kullansanız da, saç bakım ürünlerine bu kadar özen göstermeme ihtimaliniz var.

Saç bakım ürünleri sadece sivilceye sebep olmazlar. Saçlardaki yağ da gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilir ve ayrıca saçta biriken toz ve diğer partikül maddeler de buna yol açabilirler. Saçınızın yağını yok etmeyin çünkü ona ihtiyacınız var ve saçınızı ne kadar yıkadığınıza dikkat edin. Eğer boynunuzda sivilceler oluşuyorsa, saçları daha fazla yıkamanız gerekebilir.

Makyaj ve Makyaj Çıkarma Yönteminize Dikkat Edin

Makyaj yapanlar, uzmanların boyun bölgesine biraz uygulama yapmayı önerdiklerini bileceklerdir çünkü bu sayede çene bölgesinde ortaya çıkabilecek ton farklılıkları önlenirler. Ancak yüzde olduğu gibi likit makyaj bazları gözenekleri tıkayarak sivilcelere sebep olabilirler. Ayrıca pek çok insan yüzünü yıkayıp makyajı çıkarırken boyun bölgesini yıkama konusunda bu kadar özenli değil.

Bu nedenle bölgeye makyaj sürüyorsanız, her gece bazını çıkartmalısınız. Boyun ve göğüs bölgesini yıkamak her zaman kolay değildir ve bu nedenle doğal makyaj çıkarıcılara ve mikrofiber bezlere sahip olmak veya gece duş almak faydalı olabilir.

Cilt Bakım ve Beden Bakımı Ürünlerini Değerlendirin

Bedenin derisi boyundan daha kalın ve güçlü olduğu için, beden ürünleri de genelde daha yoğun olur. Her zaman olmasa da bu ürünler gözenek tıkayıcı özelliklere sahip olabilirler. Ağır nemlendiriciler veya yağ bazlı ürünler de tıkanmaya sebep olabilirler. Yoğun yağları seviyorsanız illa ki hafif beden losyonlarına geçmeniz gerekmiyor ancak boyun kısmında beden ürünlerini değil, yüz bakım ürünlerini kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Beslenme ve Strese Dikkat Edin

Sivilcelere karşı eğilimi olanlar için beslenme çoğu insanda büyük etki yaratır. Beslenme bedenin yağ üretimine ve inflamasyonlarına etki eder, bu da sivilce ihtimalini arttırabilir. 

Stres ise tüm bedende sivilcelenmeye sebep olabilir ve boyun da buna dahildir. Stresli ciltle baş ederken, günlük yaşamınızda neler olup bittiğine ve stres yönetimi tekniklerine de göz atın.

Boyun Sivilcelerini Patlatabilir misiniz?

Bunu bir kaç defa tekrar ettik ancak tekrar söylemek gerek: patlatmayın! Patlatmak inflamasyon, enfeksiyon, renk değişimi, yara izi ihtimalini arttırır ve iyileşmenin uzamasına sebep olur.

Sivilce mi Başka Bir Şey mi?

İnsanların boyun kısmında ve çenede tüyler çıktığından, sivilce sandığınız şey aslında kıl dönmesi de olabilir. Tıraş olunca tüyün serbest kalan ucu cildin altına doğru kesilir. Bu uç cildin altında kalırsa kendi kendine büyür ve yüzeyde uzamak yerine cildin altında uzamaya devam edebilir.

Kıl dönmesi tedavisi sivilce tedavisine çok benzer ama hangisi olduğundan emin değilseniz ikisi ile de aynı şekilde mücadele edebilirsiniz.

Sonuç Olarak

Boyun sivilcelerine yatkın olmanızın bir kaç sebebi olabilir. Endişe etmeyin, bunların hepsi tamamen normal ve sandığınızdan daha yaygın. Sadece bölgeye ne yaptığınıza biraz daha dikkat edin. Örneğin makyajlı bırakmayını veya iş kıyafetlerini çok uzun süre giymeyin.