Uyku yoksunluğu, bugünlerde yaşanan büyük sorunlardan bir tanesi ve uyanık olduğumuz zamanlarda kötü etkilere neden oluyor. Günümüzün, herkesin zirveye çıkmak istediği hızlı yaşantısında hırslı insanların çoğu, başarılı olmak için her şeyi göze alabiliyor.

Bununla birlikte uyku çok önemlidir ve kaçınılmazdır; sonuçta Napolyon bile çok çabalamış olmasına rağmen uykusuz bir şekilde birkaç günden fazla süre geçirememiştir! Uyumakta güçlük çekiyorsanız, dâhi mucitlerin ve düşünürlerin uyku alışkanlıklarını bir tür öneri olarak düşünebilir ve uygulayabilirsiniz. Bu alışkanlıklar size, işinize yarayacak bir uyku rutini oluşturmanız için ihtiyaç duyduğunuz ilhamı verebilir.

Albert Einstein

Einstein’ın adı, pek çok insanın zihninde dâhi kelimesi ile eş anlamlıdır. Nobel ödülü sahibi teorik fizikçi olan Einstein, çoğunlukla genel görelilik teorisiyle biliniyor. Ve pek çoğumuz, eğitim hayatımız boyunca Einstein’ın portrelerini sınıflarımızda ya da laboratuvarlarda görmüşüzdür. Einstein’ın her gece tam 10 saat uyuduğu söyleniyor. Bu aslında ortalama uyku süresinden çok daha fazla. Üstelik Einstein’ın gündüz vakti yaptığı şekerlemeler de oluyordu. Tüm bunlar dehanın, aynı zamanda bol uykuyla birlikte görüldüğünü gösteriyor.

Nikola Tesla

Nikola Tesla daha önce dikkatinizden kaçmış olabilir, ancak sağlamış olduğu pratik katkılardan dolayı bilinmeyi hak ediyor. Elektrik mühendisliğinde öncü, mucit ve farklı bir efsane olan Tesla, AC elektriğinin (evinizde olan elektrik) ve devrim niteliğindeki çeşitli konseptlerin geliştirilmesinden sorumlu kişidir.

Tesla’nın elektrik mühendisliği alanında üç yüze yakın patenti ve teorik eserleri arasında küresel olarak çalıştırılabilen bir kablosuz enerji vericisinin yanı sıra kötü şöhrete sahip “Ölüm” Işını da bulunuyor.

Tesla’nın uyku alışkanlıkları da tıpkı diğer pratikleri kadar tuhaftı. Tesla, her gece birkaç saatten fazla uyumuyordu! Ancak bunu, kendi deyimiyle “bataryalarını yeniden şarj eden” gündüz uykularıyla telafi ediyordu! Tesla, çocukken zihnindeki şeyleri üç boyutlu olarak görselleştirme şeklinden dolayı kabuslar yaşıyordu. Muhtemelen de bu yüzden uyku süresi çok kısaydı.

Leonardo Da Vinci

Mona Lisa’yı duymuşsanız, muhtemelen ressamını da duymuşsunuzdur. Ünlü bilge ve sanatçı Leonardo da Vinci, tarihin en yetenekli kişilerinden ve Rönesans’ın önde gelen isimlerinden biriydi. Da Vinci’nin çok fazlı uyku sürecine “Da Vinci Uykusu” denir ve bu süreç, her seferinde 20 dakika ila iki saat arasında kısa süreler boyunca uyumayı içermektedir. Da Vinci gün içinde çok kez bu şekilde uyurdu. Böylece 24 saat içinde yaklaşık 5 saat uyuyordu.

Bu sürekli olmayan uyku seanslarının avantajı, Da Vinci’nin kendisini düzenli olarak bir hareketsizlik dönemine teslim etmesine gerek olmamasıydı. Da Vinci aynı zamanda her gün aynı zamanda üretkenliğinde düşüş yaşamak yerine enerjisini mikro bir şekilde yönetebiliyordu. Bu tür bir uyku aynı zamanda “süper insan uykusu” olarak da bilinmekte ve çoğu insan için uygun olmayabilir. Neticede çoğumuz Da Vinci değiliz.

Charles Dickens

Dickens, ünlü bir insomniyaktı ve yaşadığı uyku bozukluğunun üstesinden gelmek için gerçekten tuhaf uyku alışkanlıkları vardı. Öncelikle, yatağı her zaman kuzeye bakardı ve hatta gittiği her yerde bundan emin olmak için yanında pusula taşırdı. Sonrasında, bazen yattıktan ve uyumaya çalıştıktan sonra Londra sokaklarından yürürdü. O günlerde bu gezmeler bazen destansı maceralara dönüşürdü. Yaya şeklinde gezdiği bu yolculuklardan sonra evinden yaklaşık 50 kilometre uzağa gider ve kır evinde kalırdı! Diğer insomniyaklar gibi Dickens da ancak güneş yükselirken zorla uykuya dalardı.

Ludwig van Beethoven

Ünlü müzik bestecisi Beethoven, ortaya verimli işler çıkarmakla birlikte karmaşık bir kişiliğe sahipti. Beethoven, çeşitli sağlık sorunları yaşamış olsa da her gece 10 ila sabah 6 arası uyuduğu bir uyku rutinine sahipti. Beethoven, hayatında hiç uyku sorunu yaşamamış olabilir. Ancak yaptığı dinlendirici parçalarla dünyanın dört bir yanındaki uykusuzların iyi bir gece uykusu çekmelerine kesinlikle yardımcı olmuştur.