Hepimiz dünya üzerinde geçirdiğimiz zamanı en iyi şekilde kullanmak ve mümkün olduğu kadar en sağlıklı ve en uzun şekilde yaşamak isteriz. 

Uzun yaşam, genetikteki gelişmeler, mikrobiyom ve kan testleri hakkında her zamankinden daha fazla şey biliyoruz. Bu yazıda bunlara değineceğiz. Bu sayede uzun yaşamak için günlük olarak yapabileceğiniz dört şeyi öğrenebilirsiniz.

Vücudunuzu yeni zorluklarla karşılaştırın

Yaşlanmanın etkilerini tersine çevirmenin basit ve uygun maliyetli bir yolu, vücudunuzu yeni zorluklarla karşılaştırmanızdır. Vücudunuzun çevreye dinamik bir şekilde tepki verme yeteneğini korumak önemlidir. HIIT antrenmanları ve soğuğa maruz kalma gibi şeylerin uzun yaşamakla bağlantılı olmasının nedeni bu olabilir. Bunlar, vücudunuzun direnç oluşturmasına neden olacak zorluklara cevap verme yeteneğinin esnemesine neden olmaktadır.

Kaliteli uyuyun

Uzun bir yaşam sürmenin en önemli etkenlerinden bir tanesi uykudur. Peki ne kadar uyumamız gerekir? Günde altı ila sekiz saat uyumak ideal olmaktadır. Beyindeki bazı temel işlemler yalnızca uyku sırasında gerçekleşir. Beyni, bağışıklık sistemine bağlayan glimfatik sistem hakkındaki bir araştırma, vücudun istenmeyen şeyleri beyinden atabileceği tek zamanın uyku olduğunu öne sürmektedir.

Hareket, hareket, hareket

Bilim insanları, Huntington hastalığı ve kistik fibroz gibi bazı hastalıkların genetik olduğuna ve egzersiz, iyi bir beslenme düzeni ve sağlıklı bir mikrobiyom gibi yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla bunların önlenmesinin zor olabileceğini söylese de kalp ve damar hastalıkları, uzun yaşam ve bilişsel açıklık gibi bazı konularda değişiklik yapılması mümkündür. HIIT gibi yoğun antrenmanlar ömrü uzatabilse de her gün yürümek için zaman ayırmak da oldukça faydalıdır. Önemli olan ne yaptığınız değil, bir şekilde dışarı çıkıp hareket etmenizdir.

Test yaptırın

Genetik, mikrobiyom ve kan testi gibi testler sayesinde şu anki sağlığınızın nasıl olduğuna dair bir temel elde edebilirsiniz ve doktorunuzla bu sonuçları değerlendirebilirsiniz. Sağlık sorunlarınız olsa da olmasa da testler sayesinde daha fazla sonucu bilgiyi bir araya getirmeniz, vücudunuzda olup bitenlere dair fikriniz olmasını ve vücudunuza daha etkili bir şekilde bakmanızı sağlayabilir.

İster uzun yaşamak ister kalp ve damar, bağırsak ya da bağışıklık sağlığı olsun, sağlığımızla ilgili her şeyin bağlantılı olduğunu unutmamak önemlidir.