Çoğu sabah uyandığınızda kendinizi yorgun hissediyorsanız, vücudunuz size bir şey anlatmaya çalışıyor olabilir. Arı poleninden muza kadar çeşitli yiyeceklerin yer aldığı bu liste sayesinde kendinizi enerji dolu hissedebilirsiniz!

Sabahları iyi dinlenememiş şekilde mi hissediyorsunuz?

Sabahları atlatmak için bardaklarca kahve mi içmeniz gerekiyor? Gün içinde enerji içecekleri mi içiyorsunuz? Veya öğleden sonraları tatlı ya da rafine tahıllar yemeye mi ihtiyaç duyuyorsunuz?

Bunlar size tanıdık geliyorsa hem uyku kalitenize hem de uyuduğunuz süreye dikkat etmeniz gerekir. Aynı zamanda vücudunuzu her gün nasıl enerji doldurabileceğinizi de bilmelisiniz.

Enerji için içerisinde ilave şeker bulunduran işlenmiş gıdalar kendinizi daha kötü hissetmenize yol açabilir. Doğal, işlenmemiş gıdalar ise kendinizi hafif ve enerjik hissetmenizi sağlar.

Mevsimlik taze meyve ve sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar ve vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin olan gıdalar, yorgunlukla savaşmanıza ve gün boyu enerjik kalmanıza yardımcı olur. 

Doğal şekilde enerjik yaşamak için gerekli yiyeceklere aşağıda göz atabilirsiniz.

Avokado

Avokado, vücudumuza saatlerce enerji sağlayan vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir yiyecektir. Avokadoda bulunan lifler, kan şekerinizin dengede olmasını sağlar ve bu sayede yüksek ve düşük kan şekerinden kaçınabilirsiniz.

Sabahları hazırladığınız meyve tabağına avokado eklemeyi, avokadoyu smoothie’nin içine koymayı ya da ekstra enerji için yumurta ve avokado dilimleri yemeyi deneyebilirsiniz.

Karpuz

Vücudunuzun az seviyede bile olsa susuz kalması, kötü uyanmanıza neden olabilir.

Beslenme düzeninizde meyve ve sebzeler gibi su açısından zengin gıdalar bulundurmanız önemlidir. Karpuz, yüzde 90 oranında su içermektedir ve çeşitli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengindir ve içerisinde yer alan L-citrulline isimli aminoasit sayesinde kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Vücudunuzun susuz olmaması için ve yeterli enerjiye sahip olmak için gününüze bir kase dolusu karpuzla başlamayı deneyin.

Badem

Badem, yüksek kaliteli protein, lif ve doymamış sağlıklı yağlar bakımından güzel bir kaynaktır. Bademin içerisinde bulunan B vitamini, vücudunuzun yiyeceği enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Magnezyum ise kas yorgunluklarıyla savaşma konusunda etkilidir.

Sabahları yediğiniz mısır gevreğine badem ekleyebilir ya da atıştırmalık olarak bir avuç badem yiyebilirsiniz.

Kale

Kale bitkisi, enerji için ihtiyacımız olan önemli vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur.

Dokularımıza ve hücrelerimize oksijen taşıyan demir bakımından da iyi bir kaynaktır. Kale aynı zamanda kalsiyum, folat ve B vitaminleri bakımından da zengindir.

Turpgillerden olan bu bitkiyi sabahları hazırladığınız smoothie’ye koyabilir ya da omletinize ekleyebilirsiniz.

Arı poleni

Arı poleni, enerjiyi ve fiziksel dayanıklılığı arttırmak açısından süper bir yiyecektir.

B vitaminleri, amino asit ve kan damarlarını destekleme, dolaşımı arttırma ve inflamasyonla savaşma konusunda etkili olan rutin isimli aminoasit bakımından zengindir.

Fazladan enerji kazanmak için arı polenini smoothie’nizin üzerine serpiştirebilirsiniz.

Muz

Potasyum dolu olan muzda yüksek miktarda lif bulunmaktadır. Muz yediğiniz zaman şekerin kan akışına salınması yavaş bir şekilde gerçekleşir. Muz aynı zamanda magnezyum ve B vitaminleri bakımından da zengin bir kaynaktır.

Muzu sabahları kahvaltıda tüketebileceğiniz gibi gün içinde hızlı bir atıştırmalık olarak da tercih edebilirsiniz.

Olgun bir muz, olgun olmayan muza göre şeker biçiminde daha fazla enerji bulundurmaktadır. Olgun muz seçmek için muzun benekli olmasına ve yeşilden ziyade sarı olmasına dikkat etmelisiniz. Bu şekilde muzdaki nişastanın şekere dönüşeceğini ve bunu düzgün bir şekilde sindirerek enerji için kullanabileceğinize emin olursunuz.

Ispanak

Ispanak, C vitamini, folat ve demir açısından güzel bir kaynaktır. Bu vitaminlerin ve minerallerin yeterli miktarlarda olması, enerji üretimi için önemlidir. Demir seviyelerinin düşük olması, yorgunluğa neden olabilir.

Sabahları yumurtayla birlikte ıspanak sote yiyebilir ve demir emilimini arttırmak için ıspanağa limon suyu ekleyebilirsiniz.

Hurma

Hurmalar muhteşem bir tada sahip olmakla birlikte kolay bir şekilde sindirilir ve anında enerji artışı sağlar. Hurma, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, çinko ve demir açısından güzel bir kaynaktır.

Hurmaları bölerek sabahları meyve tabağınıza koyabilir ya da smoothie’nizi tatlandırmak için birkaç tane ekleyebilirsiniz. 

Chia tohumu

Chia tohumları küçük olsalar da enerji bakımından iyi kaynaklardır. Chia tohumları sıvıları emebilir ve sindirildikten sonra midenizde 10 katı büyüklüğe ulaşabilirler. Bu sayede kendinizi uzun süreler tok hissedebilirsiniz.

Chia tohumları antioksidanlar, vitaminler, mineraller, protein, yağ ve lif bakımından zengindir.

Chia ile puding yapabilir ya da smoothie’nize chia tohumları ekleyebilirsiniz.

Yumurta

Bir adet yumurtada yüksek kaliteli proteinler ve sağlıklı yağlar bulunur. Bunların ikisi birlikte olduğunda doymamızı ve enerjimizi gün içinde sürdürmemizi sağlar.

Yumurta aynı zamanda demir, kolin, D vitamini ve B-12 vitamini gibi çeşitli vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir kaynaktır.

Yumurtayı bütün halinde yemeyi ihmal etmeyin. Yumurtanın sarısı en besleyici olan kısımdır. Yumurta sarısı yumurtadaki vitaminler ile minerallerin çoğunu barındırır ve tam protein bakımından zengindir. Kolesterol açısından endişelenmenize de gerek yok. Araştırmalar, yiyeceklerden gelen kolesterolün, kandaki kolesterol ile bağlantılı olmadığını göstermektedir.

Sonuç Olarak

Sürekli olarak kahve ve şekere ihtiyaç duymanıza neden olan kronik yorgunlukla olan savaşınıza son verebilirsiniz.

Sabahları yediklerinizin sağlıklı işlenmemiş gıdalardan oluşması ve bazı ufak değişiklikler yapmanız, kan şekerinizi dengeleyerek ve enerji seviyelerinizi arttırarak gün boyunca enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır.

Bu yazıda yer alan yiyecekleri sabah rutininize dahil ederek yorgunlukla savaşabilir ve gün boyu enerjik hissedebilirsiniz.