Zaman zaman ideal kiloya ulaşmak ve o kiloda bedeni sabitlemek size de imkânsız gibi gözükebilir. Bu durum hem fiziksel hem de psikolojik olarak sizi strese soksa da aslında bakış açışınızı ve yeme şeklinizi değiştirerek kontörlü ele alabilirsiniz…

Peki, kilo kontrolünü sağlamak ve korumak için neler yapabiliriz? Gelin hep beraber inceleyelim…

Önce kendinizi inandırın!

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bakış açınızı, alışkanlıklarınızı değiştirerek ekstra kalorilerden uzaklaşabilirsiniz. Tabi bunun için pozitif düşünmeli ve kendinizi inandırmalısınız. 

Genel anlamda kötü beslenme alışkanlıklarınız değiştirerek işe başlayabilirsiniz. İşlenmiş gıdaları doğal gıdayla, asitli içecekleri ayran, kefir ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içeceklerle ve en önemlisi de negatif bakış açınızı da pozitif bakış açısıyla değiştirerek büyük bir adım atabilirsiniz.

Unutmayın, kilo kontrolü için en önemli ikili; sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitedir. 

İşte Kilo Kontrolünün Altın Kuralları;

  • Az ve sık beslenin. Bunun için 3 ana öğün 2 ara öğün yapabilirsiniz. Asla öğün atlamayın. Ve unutmayın az ve sık tüketim! 
  • Güne başlarken metabolizmayı hızlandıran kahvaltı öğününü sakın atlamayın.
  • Düşük enerjili fakat doyurucu ve besleyici özellikteki besinleri tercih edin. 
  • Lifli, posalı ve glisemik indeksi düşük besinler tüketin.
  • Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tüketin. Mesela beyaz ekmek yerine çavdar ya da tam buğday ekmeği tüketebilirsiniz… 
  • Porsiyon ölçülerinizi kesinlikle küçültün. Bunun için en kolay yardımcı yöntem tabaklarınızı küçültmek olabilir. Sonuçta önce gözünüzü, sonra karnınızı doyurmalısınız öyle değil mi?
  • Tükettiğiniz yağ miktarını büyük ölçüde azaltın. Özellikle et yemeklerini kendi yağıyla pişirin. Gıdaları pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama, buğulama, fırın veya yağsız tavada pişirme yöntemlerini kullanın. Kızartma gibi bir hataya sakın düşmeyin! 
  • Kişiden kişiye değişmekle birlikte günde ortalama 2, 3 litre su tüketin. Bu sayede metabolizmanız devamlı aktif halde olacaktır ve bedeniniz toksik öğelerden arındıracaktır.
  • Her zaman aktif bir hayata sahip olun. Sürekli hareketsizlik psikolojinizi de olumsuz etkileyecektir. Mesela asansör yerine merdiven kullanın.
  • Gıda alışverişine çıkarken çok dikkatli olun. Asla ve asla aç karnına alışverişe çıkmayın…
  • Mutlaka bir alışveriş listesi yapın ve listenin dışındaki gıdaları asla almayın. Aldığınız ürünlerin mutlaka etiket bilgilerini, besin ögesi içeriği kısmını mutlaka okuyun. 
  • Uykunuzun da kaliteli olması çok önemli! Bölünen uykular vücudunuzun dinlenmesine izin vermediğinden gün boyunca metabolizmanız yavaş çalışacak ve maalesef kilo korumanız zorlaşacaktır.

Detoks sularından ve tariflerinden faydalanıp yenilenebilirsiniz. Ara ara bazı dönemlerde bu tarifleri uygulayarak bedenden toksikleri atıp, metabolizmanızı hızlandırarak yine kilo kontörlü sağlayabilirsiniz.

İşte Muhteşem Yeşil Detoks Çorbası Tarifi

Gerekli Malzemeler:

1 adet kuru soğan

2 adet kabak

200 gram brokoli (çiçek kısımlarından 3-4 adet olmalı)

5-6 dal dereotu

5-6 dal maydanoz

1 fındık büyüklüğünde taze zencefil

1 çay kaşık zerdeçal

1/2 çay kaşık karabiber

1/4 çay kaşık kimyon ve tarçın

1 yemek kaşık zeytinyağı

Tuz

1 litre su

Yapılışı ise çok basit…

Zeytinyağında soğan ve baharatları 1 dakika kadar çevirin. Ardından doğramış olduğunuz kabakları, brokolileri ve zencefili ekleyin. Birkaç kez çevirdikten sonra suyu ilave edin. Kaynamaya bırakın. Kabaklar yumuşayınca dereotu ve maydanozu da ekleyin. Ve son olarak çorbanızı blender’dan geçirin. İşte bu kadar kolay… Haftada 1 kez rahatlıkla tüketebilirsiniz…

Yüksek Gıda Mühendisi

 Merve Karataşlı