Evde sıkılmanın nasıl bir şey olduğunu hepimiz biliyoruz. Evde uzun süre kalınca yapılabilecek sınırlı sayıda şey var ve bu durum özellikle yalnız kaldığınızda daha da dikkat çekici hale geliyor. Sıkıldığınızda daha fazla TV izleyebilir, daha fazla abur cubur tüketebilir, telefonunuzda saatlerce oyun oynayabilirsiniz.

Sıkıldığında kötü alışkanlıklar geliştiren tek varlıklar insanlar değiller. Sıkılmış bir kedi de kendisi için sağlıksız olan veya sahiplerini çileden çıkaracak alışkanlıklar geliştirebilir.

Kediler hep evdeler ve sahiplerinin yaşam tarzına bağlı olarak bazen uzun süre yalnız da kalıyorlar. Pek çok kedi, ailesi okulda veya işteyken kendini eğlendirmenin yollarını buluyor. Bazı kedi sahipleri ise kedilerinin iki üç gün boyunca evde kendi kendilerine sorunsuzca kalabileceğini düşünüyorlar. Bağımsız varlıklar olarak tanınmalarına karşın kediler de yalnızlık hissedebilirler ve uzun vadede bu kaygı sebebi olabilir.

Bu nedenle evde olunmayan zamanlarda kediyle birisinin kalması veya onu uyaracak, sıkılmasına engel olacak şeylerin bulunması çok önemli.

Kediler sıkıldıkları için buzdolabını karıştırmazlar ancak hayatlarında yeterince uyaran olmadığını gösteren bazı işaretler verirler. Bu işaretlerden bazıları aşağıda.

Kedinizin Gerçekten Sıkıldığını Gösteren 5 İşaret

Aşırı Temizlenme ve Diğer Tekrar Eden Davranışlar

Sıkılmış olan kediler düzenli, sağlıklı özbakım alışkanlıklarının ötesine geçebilirler. Devamlı yalanma, tüylerini yolma, cildini çiğneme gibi davranışlar tahrişe sebep olabilirler ve bu da problemi daha kötü hale getirir.

Aşırı miyavlama da sıkılganlığa işaret eden bir diğer davranıştır.

Aşırı Yeme

Daha önce sadece sıkıldığınız ve yapacak başka bir şey olmadığı için bir paket cips yediyseniz veya dondurmayı bitirdiyseniz, sıkılganlığın gereksiz yemeye nasıl sebep olduğunu anlıyorsunuz demektir. Bu davranış obeziteye ve ona bağlı sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Hareketsizlik

Kedilerin zamanlarının çoğunu kestirerek geçirmeleri tamamen normaldir. Ancak oynama, avcılık, tırmanma ve keşfetme gibi aktivitelerden de keyif alırlar. Eğer kediniz koltuktan hiç ayrılmıyorsa ve biraz moralsiz görünüyorsa, sıkılmış olabilir.

Diğer Evcil Hayvanları Rahatsız Etmek

Sıkılan bir kedi bazen evdeki diğer hayvanları rahatsız eder ve kovalar. Eğer kediniz diğer kedilere saldırıyorsa, köpeğe tuzak kuruyorsa, gine domuzunu takip ediyorsa, bunun sebebi başka bir uyarıma ihtiyaç duyması olabilir.

Yıkıcı Davranışlar

Bazı kediler kendi uyaranlarını yaratmakta uzmandırlar ve bu da perdeler ile koltuklarınızın hasar görmesine sebep olabilir.

Kaka kumunun dışına dışkılaması da bazen sıkılganlıkla bağdaştırılan bir diğer davranıştır. Fakat aynı zamanda kedinizin kumundan hoşlanmadığının da bir işareti olabilir. Kedi kaka kumuna dair problemler geliştirmeye başladığı zaman bunun tıbbi bir sebebinin olup olmadığını görmek için veterinize danışın. Daha sonrasında kum ve kutusundaki değişiklikler, ayrıca sıkılmaya dair önlemler ile problemi çözebilirsiniz.

Davranışlardaki herhangi bir değişim veterinerinizle konuşmak için uygun bir sebeptir. Bu sayede altta yatan başka problemler varsa tespit edilebilirler. Ayrıca sıkılmaya engel olacak bazı şeyler almak onun hayatını daha uyarıcı ve ilginç hale getirir.

Sıkılmış Kedi Nasıl Eğlendirilir?

Daha Zengin Bir İç Mekan Yaratın

Pencere Yatağı

Evinizin farklı yerlerine pencere yatağı yerleştirin. Kuşlar, kelebekler ve diğer hayvanlar ilginç, eğlenceli bir ortam sunarlar ve kedinizi saatlerce eğlendirebilirler. Hatta pencerenin yakınında kuşları besleyerek onları da yaklaştırabilirsiniz.

Tırmalama Tahtası

Tırmalamak kediler için tamamen doğal bir davranıştır ancak bunu yapabileceği bir yer gerekir. Eğer kediniz koltuğu veya halıları yoluyorsa, bir tırmalama tahtası mobilyalara zarar vermeden onu meşgul tutacaktır.

Kedi Kulesi

Kedi kulesi kedinin tırmanmasına, tırmalamasına ve yolmasına yardımcı olur. Biraz yer kaplayabilir ancak yeriniz varsa onu eğlendirebilirsiniz.

Kedi Mağarası

Kediler doğal olarak rahat saklanma noktalarına çekilirler ve bu nedenle ona bunu sağlayabilirsiniz. Kedi mağarası özetle top şeklinde olan ve kedinin içerisine girip yatabileceği kapalı bir yataktır. Ayrıca bir kutuya delik açıp kendiniz de yaratabilirsiniz. Kediler genelde bu tip noktaları dayanılamaz bulurlar.

Sıkılan Kediler İçin En iyi Oyuncaklar

Oyuncaklar kediler için hem fiziksel hem de zihinsel egzersiz imkanı sağlarlar. Ayrıca kedinizin sevdiği bir kaç oyuncak bulmak ve onları dönüştürerek kullanmak heyecanı yüksek tutmayı sağlayabilir. Aşağıda bunlardan bazıları var.

Puzzle Mama Oyuncağı

Bu oyuncaklar ödül maması barındırırlar ancak mamayı almak için kedilerin bir bulmaca çözmesi gerekir. Bazılarında küçük oyuncak fareler kullanılırlar ve içlerinde yem olur. Böylece kedinin doğal avcılık içgüdüleri de tatmin edilebilir.

Kedi Çimi ve Catnip

Kedi çimli bir oyuncak kedinizi mutlu tutabilir. Genelde enerjik ve aktif tepkiye sebep olan oyuncaklar olsalar da bazı kediler bunlarla rahatlıyor ve sakinleşiyorlar. Hatta kediniz için kendinize ait bir iç mekan bahçesi bile yaratabilirsiniz.

İnteraktif Oyuncaklar

İnteraktif oyuncaklar onun beden ve zihnine gerekli uyarımı verirken kedinizle eğlenceli bir bağ kurmanızı sağlarlar. Bunlarda genelde bir tüy veya oyuncak bağlı bulunur ve kediniz bunları kovalar. Kedinin kovalaması için küçük lazerler almak da mantıklı bir seçenektir. Kedilerin sahipleri de genelde lazeri kediler kadar eğlenceli bulurlar.

Kedinizle günde on beş dakika veya daha fazla süre oynamak ona gerekli heyecanı sağlayacaktır.

Dışarının Keyfini Güvenle Çıkarmak

İç mekanlar kediler için en güvenli yerlerdir. Ancak kediniz gözlem altında olacağı güvenli bir dış mekandan da hoşlanacaktır.

Kapalı Balkon veya Veranda

Eğer kapalı ama camlı bir balkon veya verandanız varsa bu kedinizin güneş ve hava almak, kuşları gözlemek için kullanabileceği ideal bir alandır. Kediler için hazırlanmış bu özelliklere sahip küçük bir mekan da yaratabilirsiniz ancak kedilerin kapalı yerlerde çok uzun süre kalmamaları gerektiğini ve sürekli gözlem altında olmaları gerektiğini unutmayın.

Yürüyüşe Çıkmak

Kedinizi yürüyüşe çıkarmak onu tehlike altında bırakmadan dışarıya götürmenin iyi bir yoludur. Bazı kediler tasma ve iple yürümeyi severler. Bazılarının ise taşıma çantasını sevdikleri görülür. Kedinizin tercihine göre bir yöntem tercih edebilirsiniz.

Birlikte Zaman Geçirmek

Birlikte oynamak kedinizin sıkılganlığını geçirmek için tek yöntem değil. Diğer bağ kurma seçenekleri arasında sarılma, okuma ve fırçalama da bulunuyor. Kedinizde hangi yöntemin işe yaradığını keşfedin. Önemli olan şey bunu düzenli yapmak. Böylece kediniz yalnız ve sıkılmış hissetmeyecektir.

Arkadaş Alın

Çevresinde yeterince uyaran olan pek çok kedi, tek kedi olmakta bir sorun görmez. Bazıları ise başka bir kedinin arkadaşlığından keyif alabilir. Eğer eve başka bir kedi getirecekseniz, ilk önce başka bir arkadaşınızın kedisini getirebilir ve yeni bir arkadaşı sevip sevmeyeceğine bakabilirsiniz.

Sıkılmak ne insanlar ne de kediler için eğlencelidir. Bu nedenle kedinizi aktif ve eğlenceli tutmalısınız.