İlk otomobilin üretildiği günden beri, bu araçların çok popüler olmaları kaçınılmaz bir gelecekti. Bazıları bir otomobil imparatorluğu yaratabilirken, bazıları ise maalesef tarihteki yerini aldı. Ancak pek azı İtalyan süper otomobil şirketi Ferrari’nin yaptıklarını yapabildi.

Tüm otomobil üreticileri arasında Ferrari en tanınan ve arzu edilenlerden bir tanesi. Çok popüler olsa da konuyla çok ilgisi olmayanların fark edemeyebilecekleri bazı gizli bilgiler de mevcut. Ferrarı hakkında bilinmesi gereken bu şaşırtıcı 10 bilgiye bir göz atalım.

Ferrari Lamborghini’nin Yaratılışına Sebep Oldu

Pek çok otomobil meraklısı Lamborghini’nin Ferrari’nin doğrudan rakibi olduğunu düşünür. Porsche, Audi ve Aston Martin gibi markalar varolsalar da, sadece çok az firma arasında Ferrari ve Lamborghini arasındaki gibi büyük bir geçmiş, aynı yerde bulunma ve nefret bulunur. Enzo Ferrari olmasaydı Lamborghini bugün varolmazdı bile.

Lamborghini’nin bir traktör şirketinden ötesi olmasının sebebi Enzo Ferrari’dir. Ferruccio Lamborghini, yeni bir Ferrari aldıktan sonra aracın kalitesinden memnun kalmamış. Memnuniyetsizliğini göstermek için Enzo Ferrari’ye bir mektup göndermiş ve Ferrari ise cevabında onu oldukça terslemiş.

Bu gerilim Lamborghini’nin harekete geçmesi için yeterli olmuş. Enzo gibi birisi iyi bir araba yapabiliyorsa, ben neden yapamayayım diyerek mücadeleye başlamış. Böylelikle Lamborghini’nin Ferrari’yi alt edebilmek ve onun başına bela olabilmek için büyük mücadelesi başlamış.

Logosu 1. Dünya Savaşı’nda Savaşan Bir Pilotun Armasıdır

Ferrari’nin şaha kalkmış at şeklindeki logosu dünyanın en tanınan logolarından bir tanesi. Bu sembol Ferrari nedeniyle popüler hale geldi ancak aslında milyon dolarlık arabalardan çok daha uzun bir geçmişe sahip.
Enzo henüz yarışlarda bile yokken, ünlü İtalyan pilot Francesco Baracca göklerde uçuyordu ve düşmanlarına karşı savaşıyordu. Çok yetenekli ve cesur bir pilottu. Bu sayede İtalyan hava kuvvetleri içerisinde popüler hale geldi. Enzo onun uçağında bulunan attan hoşlandı ve kendi araçlarına eklemeye başladı.

Fiat Ferrari’nin Sahibidir

Bu kadar büyük, başarılı ve popüler bir marka olan Ferrari’nin özellikle iş operasyonları ve sahiplik bakımından kendi başına bir marka olmasını beklersiniz. Ancak diğer süper araç üreticileri gibi Ferrari de daha büyük ve güçlü bir şirketin parçası. Yani Fiat’ın şemsiyesi altında bulunuyor.

Ferrari’nin motor sporlarına başladığı günlerde Fiat vardı. Günümüzde Ferrari hala aynı ortaklık içerisinde. Tek fark Ferrari’nin yarışlara odaklanması, Fiat’ın ise yol araçlarına odaklanması.

Araçlar El Yapımıydı

Modern günlerden önce araç üreticilerinin pek çoğu araçlarını özenle hazırlıyordu. Mevcut teknoloji ve ekipmanların yoksunluğu, özellikle Ferrari gibi firmaların üretimini çok yavaşlatıyordu. Ancak diğer şirketlerin aksine Ferrari adaptasyon sağlamakta yavaştı.

80’lerin ortalarına kadar Ferrari’nin araçları elle üretilmeye devam etti. Bu şekilde üretilen son modellerden birisi Ferrari 512 BBi idi ve ayrıca F40 da el yapımı bir araç. Bu döngü Testarossa ve 308 serilerine kadar devam etti ve bu iki model daha fazla makine dokunuşu ile topluca üretildi.

Ferrari’nin Eğlence Parkı Var

Disney’in büyük tema parkları gibi yerler çok popülerler ancak bir otomobil tutkunu için burası biraz hafif kaçabilir. Bu parklar genelde çocuklar için yapılıyorlar ve iyi zaman geçirmek için herkese hitap etmeyebiliyorlar. Neyse ki araç meraklıları için Ferrari World adındaki mükemmel yer var.

Şaka gibi gelebilir ama çok ciddiyiz. Ferrari’nin bir eğlence parkı var. Bu park şatafatı ile bilinen Dubai’de yer alıyor. Eğer Ferrari’leri seviyor ve heyecan arıyorsanız, Ferrari World’e bakmanız gerek. Dünyanın en hızlı eğlence treni de burada yer alıyor.

Her Şey 2. Dünya Savaşı’ndan Sonra Başladı

Enzo Ferrari 1930’larda, henüz 2. Dünya Savaşı yokken biraz yarışmıştı ancak küresel çaptaki çatışmalar ve İtalya’nın savaşa katılımı nedeniyle sadece yarışlar değil, araç üretimleri de zora girdi.
Savaştan sonra Enzo araçları üzerinde çalışmaya başlayabildi. Enzo’nun ilk aracı olan 125 S gibi geciken araçlar 1947 senesinde piyasaya çıktılar.

Lisans Anlaşmaları ile Milyonlar Kazanıyor

Otomobil üreticilerinin para kazandıkları noktalar denilince akla ne gelir? Elbette çoğu zaman araç üretimi, satışı ve biraz lisanslama dersiniz. Ferrari ise dünya çapında bilinen markası ile ciddi bir para kazanıyor.
Pek çok insan Ferrari otomobillerinin zaten çok pahalı olmaları ve markanın reklama hiç para harcamaması nedeniyle buna şaşırıyor. Peki bu markadan nasıl bu kadar gelir elde edebiliyorlar? Cevap: tanınırlık. Ferrari, Coca

Cola gibi bir marka. Dünyada lüks, hız ve başarı ile biliniyor.
Bu nedenle Ferrari’nin ürün lisanslama ile çok para kazanması mantıklı. Kim çantasında, gömleğinde, ayakkabısında veya başka bir şeyde bir Ferrari logosu istemez ki?

En Başarılı Yarış Takımlarından Birisi

Ferrari’nin neredeyse her kategoride çok köklü ve derin bir motor sporları geçmişi var. Yarış ve gelişim üzerine bu kadar yoğun şekilde odaklandığı için, en başarılı yarış takımlarına sahip olması sürpriz değil.

Formula 1 şirketin en bağlı olduğu serilerden birisi ve Ferrari toplamda diğer tüm takımlardan daha fazla şampiyonluğa sahip. Ancak son yıllarda kural değişimleri nedeniyle biraz geriledi ve zorlanıyor. Ancak F1’deki sorunlarını çözerlerse bu problem ortadan kalkacaktır. Diğer yarış türlerinde ise başarılı sonuçlar almaya devam ediyor.

Her Şey Motor Sporları ile Başladı

Ferrari genelde spor araçları ile biliniyor ancak motor sporlarının Ferrari için ne kadar önemli olduğunu herkes bilmiyor. Şirket ilk başlarda yarış kazanma amacıyla Scuderia Ferrari olarak hayatına başlamıştı.

Ancak şirketin kurucusu Enzo Ferrari için her şey yarıştı. Otomobilleri, mücadeleyi ve kazanma hissini seviyordu.

Neyse ki kazanmakta da iyiydi. Alfa Romeo’nun da yardımını alarak yarışacağı kendi araçlarını üretmeyi başardı.

Bunlar üretilmiş olan ilk gerçek Ferrari’ler haline geldiler.

Enzo Ferrari Oğlunu Kaybetti

Maalesef para ihtiyacınız olan her şeyi satın alamıyor. Enzo Ferrari hem yarışlarda hem de otomobil üretiminde başarılı olsa da, oğlu Dino’nun hastalığının üstesinden gelemedi ve onu kaybetti.

Bu ölüm kas distofisi nedeniyle oldu ve yıllar içerisinde daha kötü hale geldi. Ölümü Enzo’yu çok derinden üzdü ancak oğlunun anısını yaşatmaya kararlıydı. Bu nedenle “Dino” olarak adlandırdığı araç serisini yarattı. Bazıları gerçek Ferrari’ler olarak görülmeseler de çok iyi araçlardı.