Kalp sağlığı her zaman bir öncelik olmalı ve bu önceliği sağlayabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Bu sayede kalp sağlığınızı her zaman en üst düzeyde tutabilir ve sağlıklı bir hayata adım atabilirsiniz.

Daha Fazla Meyve ve Sebze Tüketin

Bu tavsiye pek de yeni değil ve herkes tarafından biliniyor ama hala güncel. Çoğu diyette pek çok gıda yasaklı hale geliyor ancak aslında tabaklarımıza kattığımız şeylere daha fazla dikkat etmemiz gerekli.

En sağlıklı beslenme türü temel olarak sebzeler ve meyveler bakımından zengin, ayrıca nişastanın da bulunduğu bir beslenmedir. Bu şekilde yemek kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir, damarlardaki kalsiyum birikimini azaltabilir ve genel olarak kalp hastalıkları geliştirme riskini azaltabilir.

Sebze temelli yemekleri biraz daha tatmin edici hale getirebilmek için, protein ve lif dolu çekirdek ve baklagiller, kuruyemişler ve hatta ekşi mayalı ekmek bile faydalı olacaktır.

Hayvansal gıdaların bazıları da kalp dostu olabilirler ve bu nedenle herkesin sadece bitkilerden oluşan vegan bir beslenmeyi takip etmesi gerekmiyor. Yağlı balıklar iyi bir omega-3 yağ asidi kaynağıdırlar ve bunların kalbi koruyucu etkileri biliniyor.

Et tüketenler, pesketeryanlar ve veganlar günlük beslenmelerine besin yoğun meyve ve sebzeleri katarak daha fazla besin elde edebilirler.

Meditasyon veya Dua İçin Vakit Harcamak

Kalp sağlığı ve ruh sağlığı birbirine insanların sandığından daha yakın. Hatta depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk ve şizofreniye sahip olan insanların kalp damar hastalıkları geliştirme riskleri genç yaşlarda bile daha yüksek.

Yani kalp bakımı beslenme ve sporun ötesinde ruh sağlığımıza da daha fazla dikkat etmekle de bağlantılı. Bunu yapmanın bir yolu ise her gün 10-20 dakika meditasyon yapmak veya dua etmek. 2017 yılında Amerikan Kalp Derneği, meditasyonun kardiyovasküler risk azaltma yöntemi olarak düşünülebileceğini belirtmişti.

Dolaşımı İyileştirin

Kalp bedene kan ve oksijen pompalamaktan sorumlu ve buna dolaşım adı veriliyor. Bu doğal süreç kontrolümüz dışında görünse de, sağlıklı kan dolaşımını sağlayabilecek çeşitli yaşam tarzı tercihleri var.

Kan akışını iyileştirmek daha enerjik hissetmenize yardımcı olabilir, fiziksel ve ruhsal performansı arttırabilir. Bunun için yoga basit ancak etkili bir araç olabilir. 

Ayrıca bacaklarınızı duvara dayayıp sırtüstü yatarak da fayda elde edebilirsiniz. Bu hareket kanın ters yönde akmasına yardımcı olur ve özellikle ayakta durduğunuz veya oturduğunuz uzun bir günün ardından yardımcı olur.