Uyumak bir olimpik spor olsaydı, kediniz muhtemelen altın madalyayı kapıp gelirdi. Kediler çok uzman uykuculardır. Gün ortasında da olsa, gecenin köründe de olsa, her zaman biraz kestirmeye istekleri vardır.

Kedinizin uyumasının çok özel bir şey olmadığını varsayabilirsiniz ancak kediler ve uykularına dair pek çok ilginç gerçek var ve kedinizin davranışlarının normal olmadığından endişe ediyorsanız bunları bilmekte fayda var.

İnsanlar gibi kedilerin de uyku ihtiyaçları farklıdır. Durum ne olursa olsun, uyku ihtiyacı yaşa, sağlığa, ruh haline ve diğer özelliklere göre değişim gösterecektir.

Eğer kedilerin ne kadar uyuduklarını ve ne kadarına ihtiyaç duyduklarını merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Kediler Ne Kadar Uyurlar?

Kediler her gün ortalama 15 saat kadar uyurlar. Ancak 24 saatlik bir süreçte 20 saate kadar uyuyabilirler.

Kediler genel olarak uykularının büyük kısmını gündüz uyurlar çünkü geceleri aktiftirler. Bunun sebebi onların fizyolojisiyle bağlantılı.

Kediler doğal avcılar olduklarından, bedenleri ve beyinleri onları gece avcısı yapmak üzerine şekillenmiştir. Geceleri çok iyi görmeleri, avlarını fark edilmeden yakalamalarına yardımcı olur.

Evcilleştirilmiş olsalar da kediler aslan ve kaplan gibi vahşi kedilerde bulunan davranışların büyük kısmını sergilemeye devam ederler. Avı avlamak çok enerji gerektirebildiği için, kediler olabildiği kadar çok uyuyarak avlarını kovalayacakları enerjiyi elde etmeye çalışırlar. Bu avın bir oyuncak veya top olması da hiç fark etmez.

Kedilerin Gerçekte Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Vardır?

Kediler günün büyük kısmında belli bir amaçla uyurlar. Yukarıda dediğimiz gibi, biyolojik olarak buna programlanmışlardır.

Eğer kediniz günde 15 saat uyuyorsa, onun günde 15 saatlik bir uykuya ihtiyacı olduğunu varsayabilirsiniz.

Bir anda normalden daha fazla uyumaya başladığı için veya uyanık olduğunda gergin göründüğü için endişe etmeye başlarsanız, bu ayrı bir konudur. Eğer bir şey sizi rahatsız ediyorsa, bu konuyu veterinerinizle paylaşmaktan çekinmeyin.

Fakat kediler uyudukları uyku miktarı konusunda farklı döngülere sahiptirler.

Yavruyken muhtemelen günün çok büyük kısmında uyuyacaklardır. Ergenlik yıllarında günün veya gecenin herhangi bir anında evin her yanında terör estirecek garip uyku alışkanlıkları geliştirebilirler.

Yetişkinlik döneminde ise sizin de biraz yardımda bulunabileceğiniz görece düzenli bir uyku zamanlamaları olur ve kedi ile güne bağlı olarak 12-20 saat uyuyabilirler.

Yaşlı kediler ise hareket etmekte daha fazla zorluk yaşarlar ve yavaşlamaya başlayabilirler. Bu nedenle uyku ihtiyaçları da artış gösterebilir.

Kedi Her Zaman Derin Uykuda Mıdır?

Kedinizin her zaman uykuya dalmış gibi göründüğünü düşünüyorsanız, tekrar düşünün.

Araştırmacılara göre kedinin uykusunun sadece %25’i aslında derin uykuda geçiyor. Uykunun geride kalan %75’lik kısmında hafifçe dalmış durumdalar.

Bol bol dinleniyor olsalar da hızlıca uyanabilecek kadar çevre farkındalıkları mevcut. Bu onların ilkel içgüdülerinden geliyor.

Kedinizin sadece uyuklayıp uyuklamadığını merak ediyorsanız, gözlerinin hafifçe açık olup olmadığına ve kulaklarına bakın. Eğer kulakları seslere dönüyor ve kıvrılıyorsa, her an harekete geçebilir.

Kediler Rüya Görür ve Horlar mı?

Eğer eşinizle ve kedinizle yataktaysanız ve horlama nedeniyle uyandıysanız, bunun sebebi illa ki yataktaki eşiniz olmayabilir. Tüylü dostunuz da bunun sorumlusu olabilir.

Kediler söz konusu olduğunda horlama, hava yollarının damaklarındaki deri nedeniyle tıkanması yüzünden olur. Ama endişe etmeyin çünkü genelde ciddi bir konu değildir.

Tüm kediler arada bir horlamaya eğilimlidirler ancak bu durum genelde kısa burunlu türlerde olur.

Horlamanın yanında kedilerin rüya görmeleri de mümkün. İnsanlar gibi kedilerin de güzel ve kötü rüyaları vardır. Eğer uykusunda yürür gibi pati hareketleri ve titremeler görüyorsanız, bir rüyanın ortasında olma ihtimali çok yüksektir.

Kedinin Daha Az Uyumasının Sebebi Nedir?

Kediler çok adaptif yaratıklardır ve daha az uykuyla idare edebilecekleri şekilde kendi takvimlerini ayarlamakta uzmandırlar.

Örneğin daha fazla doğal veya yapay ışığa maruz kalan bir kedi, diğer kedilerden daha fazla uyuyacaktır.

Sahipleri tarafından oyunlar ve diğer uyarıcılar ile aktif tutulan kediler biraz daha az uyuyabilirler.

Eğer kedinizi eskisinden daha az gıdayla beslemeye karar verdiyseniz, daha fazla uyanık kalmasına hazırlıklı olun. Çünkü böyle yapmak uykularının bölünmesine sebep olur ve bu yüzden mamasını azaltmadan önce iyi düşünün.

Kedimin Uyku Alışkanlıkları Değişirse Ne Yapmalı?

Kedinizin uyku alışkanlıklarında ani değişimler görmeye başlarsanız, bu bir veteriner kontrolünün gerekli olduğu anlamına gelebilir.

Örneğin eskisinden çok daha fazla veya az uyumaya başlarsa, bu bir ağrısı olduğu anlamına gelebilir. Hatta depresyonu veya mide bağırsak problemleri de olabilir.

Ancak kedi kumunu değiştirdikten hemen sonra temiz kumun üzerine yatmaya başlarsa, bundan dolayı endişe etmeyin. Araştırmacıların bilemedikleri sebeplerden dolayı, kedilerin altlarında temiz kum varken uyumayı sevdikleri görülüyor.

Bazı insanlar kedilerin uyku alışkanlıklarından dolayı biraz tembel olduklarını düşünürler ancak onları gerçekten tanıyanlar, kesinlikle tembel olmadıklarını bilirler. Sadece yavaşlamak ve rahatlamak konusunda uzmanlardır. Gelecek sefere stresli, aceleci ve odaklanamaz halde olursanız, kedinizden bir ipucu alın ve kendiniz de kediniz gibi biraz kestirin!