En kötü hislerden birisi uykuya dalamadığınız zamandır. Gözleriniz o kadar zamandır açıktır ki, karanlığa alışmıştır. Telefonunuz yarınki işleri size hatırlatırken alarm saatiniz yaklaşıyordur. Tüm gün çalışmanıza rağmen uyuyamıyorsunuzdur.

Bu geceler huzursuzluk verirler çünkü uyku gelmeyecek gibidir. Peki aslında gelecekse ne olur? Görünen o ki dinlendirici bir gece uykusu sandığınız kadar zor değil. Kendinizi bir dakikanın altında uykuya daldıracak bazı yollar var ve muhtemelen bunlara ihtiyacınız var.

Ne Lazım?

İyi bir gece uykusu her şeyle bağlantılı olabilir. Uyuduğunuz pozisyon, yatağınız, yastıklar, yorganlar gibi pek çok şey daha hızlı uykuya dalmanız için önemli faktörlerdir. Odanızda olan eşyalar, ışıklandırma, dekorasyon ve kokular bile uykunuzu etkiler.

Uyku söz konusu olduğunda tüm detaylar yardımcı olurlar. Ayrıca ihtiyacınız olan uykuya ulaşmanızı sağlayacak pek çok nefes tekniği de mevcut. Eğer işe yaramazsa, denenebilecek başka teknikler de var.

Tüm bu tekniklerin temel fikri, rahatlamak, zihni sakinleştirmek ve kasları yatıştırmak. Bunların hepsi sahip olabileceğiniz stresli düşünceleri yatıştırıp engellemeyi sağlarlar. Bu teknikler anksiyete, uykusuzluk veya dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip olsanız bile yardımcı olabilirler.

Odanızda Daha İyi Uyumak İçin Eşyalar

Karartma Perdeleri

Bunlar odanıza güneş veya diğer ışık kaynaklarının girmesine engel olmanın iyi birer yoludurlar. Beyninizin uyku zamanının geldiğini anlamasını sağlayacak kadar karanlık bir ortam yaratırlar.

Beyaz Gürültü Makinesi

Bu makine basit ve çok zor tespit edilebilen bir ses yapar ve beynin yumuşak şekilde kapanmasına yardımcı olur. Çoğu insan tam sessizliği sinir bozucu bulur ve bu nedenle beyaz gürültü makinesi tam olarak sessiz olmasını engeller. Bazı beyaz gürültü makineleri aromaterapi seçeneğiyle geliyor ve böylece odanıza favori kokunuzu yayıyor.

Ayarlı Işıklar

Muhtemelen evdeki vaktinizin büyük kısmını yatak odasında geçiriyorsunuz ve bu nedenle orada iyi bir ışıklandırmanız olması gerekli. Ayarlı ışıklar koymak ışığı saatlere göre ayarlamayı sağlar ve böylece siz uyanıkken partnerinizin uyuması gerekirse ışıkları biraz kısabilirsiniz.

Termostat

Odanız söz konusu olduğunda sıcaklığı ne çok soğuk, ne de çok sıcak yapmalısınız. Mükemmel bir denge olmalı. Bu nedenle bir termostat kullanabilirsiniz. Böylece uykuya daha rahat şekilde dalabilirsiniz.

Odanızdaki renk ve dekorasyonlara dikkat edin ve elektronikleri minimumda tutmaya çalışın. Dikkatinizi dağıtabilecek pek çok yanıp sönen ışık vardır. Telefonunuz da ulaşma menzilinin dışında olmalı yoksa bilinçsiz şekilde ona ulaşmaya çalışırsınız.

Bir Dakikada Uyumanın Yolları

Birinci Teknik: 4-7-8 Nefes Tekniği

Bu teknik Dr. Andrew Weil tarafından yaratılmıştır ve 60 saniye kadar kısa sürede uykuya dalmanızı sağlar. Ancak astım gibi solunum yolu komplikasyonları olanlar için ideal olmayabilir.

Adım 1: Nefes Verme

Ciğerlerinizdeki tüm havayı çıkartın, bu sırada bir nefes verme sesi çıkartın.

Adım 2: Burundan Nefes Alın

Burnunuzdan nefes alırken dudaklarınız kapalı olsun, yaparken 4’ten geriye sayın.

Adım 3: Nefesinizi Tutun

Nefesinizi yedi saniye boyunca tutun.

Adım 4: Nefes Verin

Nefesinizi sekiz saniye boyunca ağızdan verin, hava dudaklarınızdan çıkarken yavaşça üfleyin.

Adım 5: Tekrar Edin

Bu süreci yeterince tekrar edin, huzur içerisinde uykuya dalacaksınız.

İkinci Teknik: Askeri Yöntem

Bu yöntem askeri pilotlar ve askerler tarafından her an, her koşulda huzurla uyumak için geliştirilmiştir. Çok etkilidir ve dik otururken bile uyumanızı sağlar.

Bu yöntemin temeli kaslarınızı sıkmak ve sonra gevşetmektir. Zamanla bedeniniz kapanacak kadar rahatlayacaktır. İlk olarak bedeninizde bulunan tüm kasları rahatlatarak başlarsınız. İlk önce yüzünüz, sonra omuzlarınız, göğüsleriniz, bacaklar, kalçalar ve en son baldırlar.

Zihninizi temizleyin ve rahatlatıcı bir sahne hayal edin. Eğer zihniniz hala telaşlıysa, aynı kelimeleri zihninizde tekrar tekrar döndürün. Tekrar ve huzurlu bir görüntü sayesinde uykuya dalacaksınız.

Üçüncü Teknik: Paradoksal Niyet

Bu yöntemin verimliliği ile çocukluğunuzdan tanışık olabilirsiniz. Kendinize sürekli olarak uyumayacağınızı söylemek bedenin birden uyumak istemesini sağlayabilir. Esnemenin bulaşıcı olması gibidir. Sadece esnemeyi düşünmek bile esnemenizi sağlar ve bu da yorgun olma hissini beraberinde getirebilir.

Aynı konsept burada da geçerli. Bedeninizi uyumaya zorlamak yerine zihninizi uyanık kalmaya zorluyorsunuz. Uyanık kalmak için harcadığınız enerji sizi kısa sürede yoracaktır ve uykuya daha hızlı gönderecektir. Bu paradoksu hepimiz yaşarız ancak onu avantajımıza kullanmayız.

Dördüncü Teknik: Mutlu Yerinizi Bulun

Bu tekniği de muhtemelen duymuşsunuzdur. Zihniniz bütün günden kalan düşünceler ile doludur. Bunlardan kurtulmanın yollarından birisi zihninizde huzurlu bir görüntü yaratmaktır.

Bu teknik güçlü bir hayal gücü gerektirir. Sadece tek bir resim değil, hisler, sesler ve kokular da hayal etmeniz gerekiyor.

Sabah çimlerinin kokusu ile dolu açık bir arazi hayal edin. Çiğ yansımaları hala kurumamıştır. Güneş çok az çıkmıştır ve ışığı cildinize hafifçe vuruyordur, hafif bir sıcaklık veriyordur. Çimler bacaklarınıza hafifçe değiyorlar ve hafif bir esinti yanaklarınızı okşuyor.

Bu tip hayali detaylar uykuya dalmanızı kolaylaştırabilirler.

Beşinci Teknik: Daha Uyku Dostu Bir Ortam Yaratmak

Odanız istediğiniz kadar uyku dostu olmayabilir. Görünen o ki, gözlerinizin kapanmasına engel olan dikkat dağıtıcı şeyler olabilirler. Yatağa girmeden önce odanızın rahatlama ve dinlenme için uygun olmasını sağlayacak şekilde gereksiz şeyleri kaldırın.

  • Saatleri göz önünde tutmayın. Saate bakıp durmak sizi daha fazla strese sokacaktır. Telefon ve alarmlı saatiniz de gözden uzakta olmalı.
  • Yatmadan önce sıcak bir duş alın veya yatağınıza sıcak bir su şişesi koyun. Ayaklarınıza çorap giyin ve sizi ısıtacak bir yatak yaratın.
  • Odanız çok sıcaksa, pencereyi açın ve üstünüzü inceltin. Soğuk tarafına yatmak için yastığı çevirin.
  • Yatmadan önce on beş dakika kadar hafif egzersizler, yoga veya esneme hareketleri yapın. Böylece gün için tüm enerjinizi harcayabilirsiniz.
  • Daha erkenden yiyin, böylece mideniz siz yatarken sindirme yapmaya çalışmaz. Yatarken sindirim size mide ağrısı verebilir veya sistemi tıkayabilir. Ayrıca tuvalete çıkma isteği sizi uyandırıp uykunuzu bozabilir.

Sonuç Olarak

Bir dakikada uykuya dalmanın mükemmel bir yolu olmasa da imkansız da değildir. Tek yapmanız gereken çevrenizi geceye hazırlamak. Odanız, ışıklar, yatak, her şeyin dinlenmeye hazır olması gerekiyor.

Sonrasında kaslarınız ve enerji vardır. Uyumadan önce biraz hareket etmek enerjinizi bitirip kaslarınızı rahatlatabilir. Zihniniz huzur için son adımdır. Yumuşak sesler, müzik, aromalar, hayaller sizi rahatlatabilir ve böylece zihninizin sakin kalmasını sağlayabilirsiniz. Gün içinden kalan düşünceler uykunun önüne çıkmazlar. Ayrıca nefesi de unutmayın!