Mutfak yenilemek çoğu kişi için büyük bir masraf olsa da eviniz için yapacağınız yıllarca sürecek bir yatırımdır ve evinizin değerini arttırır. Bu nedenle mutfağınızda tadilat yapmadan önce aklınızda bulundurmak isteyeceğiniz bazı ipuçları ile kaçınmak isteyeceğiniz bazı yanlışlar bulunuyor. Bu sayede hem çabanız hem de paranız ortaya çıkan sonuca değmiş olacaktır.

Öncelikle mutfağınızı uygun bir şekilde planlayın. Yani ailenizin ihtiyaçları ile yaşam tarzınızı düşünmek için zaman ayırın. Bu sayede herkesin mutfaktan en iyi şekilde yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Ne sıklıkla yemek pişirdiğinizi, hangi aletleri kullanırken daha fazla zaman geçirdiğinizi ve nelere fazladan para ayırmak istediğinizi, sizin için ne kadar depolama alanının yeterli olduğunu düşünün. Belki de mutfak ailenizin sosyalleştiği ve eğlendiği esas mekandır. Bu durumda mutfağınızdaki oturma alanlarına ve tezgahlara daha fazla dikkat etmek isteyebilir ya da belli bölgeleri birden fazla amaca hizmet etmeye yönelik ayırabilirsiniz.

Eski mutfağınızda depolama alanlarının az olması sizin açınızdan sorun yarattıysa depolamanın genişletilebileceği ve en fazla olabileceği alanlara bakın. Tüm bu faktörler, mutfağınız için yeni özellikler seçerken ve mutfağınızın genel tasarımını planlarken aklınızda tutmanız gereken faktörlerdir.

Bu soruların cevaplarını netleştirdiğiniz zaman mutfağınızı yenilemeye hazırsınız demektir! Her şeyin mümkün olduğunca sorunsuz ilerlemesine yardımcı olacak öneriler ile mutfak yenilerken yapılan bazı ortak hataları öğrenmek için okumaya devam edin.

  • Mutfağınızı tek başınıza yenilemeyin

Mutfağınızı kendiniz yenilemek istiyor olsanız bile projenize başlamadan bir mutfak tasarımcısına danışmayı unutmayın. Profesyonel birine danışmanız, mutfağınızı yenilerken ufak ayarlamalar yapmanıza yardımcı olabilir, ipuçları ve tavsiyeler almanızı sağlayabilir ve hatta düşünmediğiniz bazı fikirleri gözden geçirmenizi sağlayabilir.

  • Depolama ayrıntılarını gözden kaçırmayın

Mutfağınızdaki depolama alanları için ek çekmeceler ve dönen platformlar gibi dolap alanlarında genişleme sağlayan şeyleri atlamayın. Bu ayrıntılar yalnızca mutfağınızın depolama verimliliğini arttırmayacak, aynı zamanda bunları ileride eklemek çok daha maliyetli olduğundan dolayı para konusunda tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

  • İş akışınızı unutmayın

Mutfağınızın yeni tasarımını planlarken yoğun olarak kullandığınız alanları unutmayın: lavabo, ocak ve buzdolabı. Bu alanların ve aletlerin birbirleriyle yakın konumlarda olduğundan emin olun. Tasarımcılar bunu genelde “çalışma üçgeni” olarak isimlendirir.

  • Tezgah alanlarını azaltmayın

<

Tezgahlar, mutfağınızdaki en önemli unsurlardan biridir; bu nedenle tezgahları azaltmayı düşünmeyin! Tezgah için ek alanlar yaratmak adına dekoratif konsollar ya da raf destekleri kullanarak tezgah olarak kullanacağınız alanları genişletebilirsiniz.

  • Çalıştığınız alan dışındaki yerleri koruyun

Mutfağınızı yenilerken diğer odalar ile yüzeyleri damlayan boyalara ve molozlara karşı koruduğunuzdan emin olun. Bu sayede yenileme sonrası temizlik sürenizi azaltmış olursunuz. Bunun için odanın girişinde küçük bir alan yaratabilirsiniz. Bu alanda plastik örtü, ayarlanabilir direkler ve fermuar kullanarak mutfağınızla diğer alanlar arasında bir geçiş yeri yaratabilirsiniz.

  • Bütçenizi unutmayın

Bütçe oluşturmak, mutfağınızı yenilemenin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle mutfağınızdaki en önemli özelliklerin hangileri olduğuna karar verin ve bütçenizi buna göre paylaştırın. Mutfak dolaplarının genelde klasik bir yenileme bütçesinin yaklaşık üçte birine mal olduğunu unutmayın.

  • Mutfak aletlerini seçmeyi en sona bırakmayın

Mutfağınızı tamamen elde geçiriyorsanız mutfak aletlerini en sona bırakmayın. Buzdolabı ve bulaşık makinesi gibi mutfak aletlerine uyacak dolaplar ile tezgahları seçmek, bunun tam tersini yapmaktan çok daha kolay olacaktır.

  • Tezgah arası panelleri unutmayın

Tezgah arası paneller mutfağın ana odak noktalarından biridir. Bu nedenle tezgah arası paneller seçerken mutfağınıza hem sofistike hem de bütünleşik olan bir görünüm katmak için aynı rengin farklı tonlarını kullanabilirsiniz. 

  • Az kullanılan alanlardan yararlanır

Mutfağınızda kullanılmayan alanları değerlendirin. Örneğin, dolap kapaklarının altında bulunan süpürgelikler yerine saklama bölmesi koyabilir ve burada servis gereçleri ve örtüler gibi günlük kullanılmayan şeyleri depolayabilirsiniz. Ek depolama bölgelerini keşfetmeniz aynı zamanda tezgahınızı daha derli toplu tutmanızı da sağlayacaktır.

  • Yenilikçi şeyler düşünün

Yeni mutfağınızı tasarlarken dolap gibi klasik şeyleri eşsiz şeylere dönüştürmenin yaratıcı yolları üzerinde düşünün. Örneğin, dolap mutfaklarından ayrı olarak bir dolap kullanabilir ve bu dolabın kapaklarının üzerine beyaz yazı tahtası ekleyerek hatırlatıcı olarak kullanabilirsiniz.

  • Büyük resmi unutmayın

Mutfağınızı yenilemeyi planlarken duvar rengi, dolapların rengi, döşemeler ve mutfak aletleri de dahil olmak üzere her şeyin bir bütün olarak nasıl göründüğünü düşünmeyi unutmayın.