Eritrosit dağılım genişliği veya daha kısa adıyla RDW kan testi, kanınızdaki alyuvarların hacim ve boyutlarındaki değişim miktarını ölçen testtir.

Alyuvarlarınız oksijeni akciğerlerinizden bedenin tüm kısımlarına taşırlar. Alyuvar hücre genişliği veya hacmindeki normal aralıklar dışındaki değerler, oksijenin bedeninizde taşınmasında problemler yaratabilecek potansiyel problemler olabileceğini ortaya çıkartırlar.

Ancak belli hastalıklarda RDW değerleriniz hala normal olabilir.

Normal alyuvar hücrelerinin standart boyutları 6-8 mikrometre aralığında olur. Eğer boyut daha yüksekse RDW değeriniz yüksektir.

Yani alyuvar hücreleriniz ortalamada küçüklerse ancak aynı zamanda çok fazla küçük hücre varsa, RDW’niz yüksek çıkacaktır. Benzer şekilde alyuvarlar ortalamada büyüklerse ancak çok fazla çok büyük hücre de varsa, RDW yine yüksek çıkacaktır.

Bu nedenle RDW tam kan sayımı sırasında tek başına bir parametre olarak değerlendirilmez. Bunun yerine hemoglobin ve MCV değerleri ile birlikte bir bağlam içerisinde anlam taşır.

Yüksek RDW değerleri beslenme eksikliğiniz, anemi veya altta yatan başka rahatsızlıklarınız olduğu anlamına gelebilir.

RDW Testi Neden Yapılır?

RDW testi anemi ve aşağıdaki diğer tıbbi rahatsızlıkların teşhisinde yardımcı olması için kullanılır:

  • talasemi, ağır anemiye sebep olabilen kalıtımsal bir kan bozukluğudur
  • şeker hastalığı
  • kalp hastalığı
  • karaciğer hastalığı
  • kanser

Bu test yaygın olarak tam kan sayımının içerisinde gerçekleştirilir.

Tam kan sayımı trombosit, alyuvar hücreleri ve akyuvar hücreleri gibi kandaki hücrelerin adetleri ve türlerine dair pek çok özelliği ortaya koyar.

Bu testler genel sağlığınızı belirlemeye yardımcı olurlar ve bazı vakalarda enfeksiyon ile diğer hastalıkların ortaya çıkmasını sağlayabilirler.

Eğer aşağıdakilere sahipseniz doktor tam kan sayımının parçası olarak RDW testine bakabilir:

  • baş dönmesi, solgun ten ve hissizlik gibi anemi belirtileri
  • demir ve vitamin eksiklikleri
  • ailede orak hücre anemisi gibi kan bozuklukları geçmişinin olması
  • ameliyat ve travmalardan dolayı büyük kan kaybı
  • alyuvarları etkileyen bir hastalık teşhisi almak
  • HIV ve AIDS gibi kronik hastalıklar

Test İçin Nasıl Hazırlanırsınız?

RDW kan testinden önce doktorunuzun isteyebileceği diğer kan testlerine de bağlı olarak aç kalmanız önerilebilir. Doktor testten önce gerekli bilgileri size verecektir.

Testin kendisi 5 dakikadan daha uzun sürmez. Hemşire damardan kan alacaktır ve tüpe koyacaktır.

Tüp kan numunesi ile dolduğunda iğne çıkarılır ve hafif bir baskı uygulanarak kanamayı durdurmak için küçük bir bant takılır. Kan tüpü daha sonra test için laboratuvara gönderilir.

Eğer iğne bölgesi bir kaç saat boyunca kanamaya devam ederse hemen doktora görünün.

RDW Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Eritrosit dağılım genişliği için normal aralık yetişkin kadınlarda 12.2-16.1 arasındadır, yetişkin erkeklerde ise 11.8-14.5 arasındadır. Eğer sonuç bu aralığın dışındaysa, beslenme eksikliğiniz, enfeksiyonunuz veya başka bir bozukluğunuz olabilir.

Hatta normal RDW değerleriniz olsa da bir rahatsızlığınız olabilir.

Doğru teşhis almak için doktor diğer kan testlerine de bakmalıdır. Bunlar arasında MCV testi gibi tam kan sayımının içerisindeki diğer testler de vardır. Sonuçlar birleştirilir ve doğru tedavi önerilir.

Diğer testlerle kombine edildiğinde doğru teşhise yardımcı olduğu gibi RDW testi sahip olabileceğiniz bir aneminin türünü belirlemeye de yardımcı olabilir.

RDW Yüksekliği

Eğer RDW çok yüksekse, bu demir, folat ve B-12 vitamini gibi beslenme eksikliklerine işaret edebilir.

Bu sonuçlar aynı zamanda makrositer anemiye de işaret edebilirler. Bu rahatsızlıkta beden yeterince alyuvar üretemiyordur ve ürettiği hücreler de normalden büyüklerdir. Bunun sebebi folat veya B-12 eksikliği olabilir.

Mikrositer anemiye de sahip olabilirsiniz ve bu rahatsızlıkta hem alyuvar adetleri düşüktür hem de hücrelerin boyutları normalden küçüktür. Demir eksikliği anemisi mikrositer aneminin en yaygın sebepleri arasındadır.

Bu rahatsızlıkların teşhisinin doğru konması için doktorunuz tam kan sayımı isteyecektir ve RDW ile MCV test kısımlarını karşılaştırarak alyuvar hücre hacminizi ölçecektir.

Yüksek MCV ve yüksek RDW’nin birlikte olması makrositer anemiye işaret edebilir. Düşük MCV ve yüksek RDW ise mikrositer anemide ortaya çıkar.

Normal Sonuçlar

Eğer normal RDW ve düşük MCV çıkarsa, kronik böbrek hastalıkları gibi kronik hastalıklardan kaynaklı bir anemiye sahip olabilirsiniz.

Eğer RDW normalse ancak MCV yüksekse, aplastik aneminiz olabilir. Bu kan bozukluğunda kemik iliği yeterince kan hücresi üretemez.

RDW Düşüklüğü

RDW düşüklüğü ile bağlantılı bir kan bozukluğu bulunmuyor.

Sonuç Olarak

Anemi tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Fakat doğru şekilde teşhis ve tedavi edilmezse, hayati tehlike oluşturabilir. 

RDW kan testi, diğer kan testleri ile birleştirildiğinde kan hastalıkları ve diğer hastalıkların test sonuçlarının doğrulanmasına yardımcı olabilir. Ancak doktor tedaviye başlamadan önce teşhis sonuçlarına ulaşmalıdır.

Rahatsızlığınızın şiddetine göre, doktor vitamin takviyeleri, ilaçlar ve beslenme değişimleri önerebilir.

Eğer RDW kan testinden veya tedaviye başladıktan sonra sıradışı belirtileriniz olursa hemen doktorunuzu arayın.