Kedi sahibi olanlar veya olmak isteyenler bunu elbette iyi niyetlerinden ve hayvan sevgilerinden dolayı yapıyorlar ancak maalesef niyet iyi olsa da, kedi bakımı konusunda yapılan bazı hatalar maalesef hayvanların zarar görmesine sebep olabiliyor. Bunların büyük kısmı fark edilmeden gerçekleştirildiği için, kedi sahiplerinin yaptığı 20 hata konusunda bilgi sahibi olmak, bunlardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Ana başlıklar halinde bu hatalara bir göz atalım.

1. Kediniz Bol Su İçmeli

Kedilerin bol miktarda su içmeye ihtiyaçları vardır ve bu nedenle su içmesini engelleyen faktörleri ortadan kaldırmanız gerekir. Suyu her zaman temiz olmalı, evin bir kaç farklı noktasında su kabı bulunmalı ve ayrıca haftada 1-2 defa yaş mama vererek sıvı alımı takviye edilmeli. Kedilerin böbrekleri pek çok hayvana göre daha zayıftır ve bu nedenle böbreklerini korumak için bol su içmeleri yerinde olur.

2. Maması Bir Anda Değiştirilmemeli

Kediler mamaları konusunda seçici olabilirler ve bir anda başka bir mamaya geçiş yapmak onların strese girmelerine sebep olabilir, mama tüketmelerine engel olabilir. Ayrıca kusma, bulantı, ishal gibi sorunların da ortaya çıkmasına sebep olabilir. Başka bir mamaya geçiş yapmak için bir hafta boyunca eski maması ile yeni mamasını artan oranlarda karıştırabilirsiniz.

3. Kemik Vermemeli

Kedilere kemikli tavuk veya balık vermek yaygın bir uygulama ama bunların yemek borusuna, mideye, bağırsaklara hasar verme imkanı var. Bu nedenle kedinize kemik vermekten kaçınmalısınız. Kemiklerin parçalanması, yırtılmalara sebep olabilirler.

4. Süt Verilmemeli

Kedilerin büyük kısmının laktoz intoleransı vardır ve bu nedenle sütün içerisindeki laktozu sindiremezler. Laktoz almaları durumunda maalesef ishal, bulantı gibi sorunlara sahip olabilirler. Eğer illa ki vermek istiyorsanız, yarı yarıya suyla karıştırarak az miktarda verebilirsiniz. Yavru kedilerin de sütle beslenmemeleri ve yavru kedi mamalarını tüketmeleri gerekiyor.

5. Tuvaleti Temiz Olmalı

Kediler tuvalet konusunda çok hassastırlar ve bu nedenle kedi kumunun her zaman temiz ve taze olması gerekir. Temiz bir tuvalet bulamayan kedi evin farklı noktalarına idrar ve kakasını yapabilir. Ayrıca strese girebilir ve depresif yahut agresif davranışlar gösterebilir.

6. Tuvalet Sayısı Önemli

Evde bir kedi varsa, genelde iki tane kedi kumlu tuvalet bulunması önerilir. Birden fazla kedi varsa, kedi sayısı +1 şeklinde bir uygulama öneriliyor. Yani 2 kediniz varsa, 3 tuvalet olmalı. Bunları evin farklı yerlerine dağıtmalısınız. Kediler bölgecidirler ve bu nedenle tuvalet yoluyla kendi bölgelerini işaretlemeyi tercih ederler.

7. Deterjan Kullanımına Dikkat

Ev temizliğinde kullanılan deterjanlar, aşındırıcı kimyasallar ve diğer temizlik ürünleri, kedinin el ve ayaklarına, tüylerine bulaşabilirler ve kedi temizlik sırasında bu maddeleri tüketebilir. Ayrıca yeri ve eşyaları yalayan bir kedi de kimyasal riski altındadır. Bu nedenle kedili evlerde olabildiğince doğal ve zararsız temizlik maddeleri kullanılmalı.

8. Kokulara Karşı Hassastırlar

Kedilerin koku duyuları köpekler kadar olmasa da hassastır. Bu nedenle evin her yerinde çeşitli kokular kullanmak, onların bu duyusunu oldukça yorar ve evin belli bölgelerinden kaçınmalarına sebep olabilir. Kediyi yormayacak az ve hafif kokuları tercih edin.

9. Kedinin Doğasına Saygı Duyun

Kediler bebek, çocuk, köpek değillerdir. Kedilerin kendine has davranış kalıpları vardır ve bu nedenle onların davranışlarına saygı duymak gerekir. Kedi avlanmak, oynamak, zıplamak, tırmanmak, tırmalamak ister. Biraz daha bağımsız bir hayvandır ve onun bu isteğine saygı duymalı, onu aşırı zorlamamalısınız. 

10. Kendinden Küçüklere Saldırabilir

Kedilerin avcı içgüdüleri vardır ve bu nedenle fare, hamster, kuş, kelebek, balık gibi kendilerinden daha küçük hayvanları avlamak için harekete geçebilirler. Evde başka küçük hayvanlarınız varsa, bunları kediniz ile başbaşa bırakmamalı, hatta aynı oda içerisinde bile tutmamalısınız. Aksi taktirde her an başına bir şey gelebilir.

11. Pencere ve Balkonlara Dikkat

Kediler yüksek yerlerde ince demirler üzerinde yürümeyi sever, aşağı bakmayı sever, tehlikeli hareketlerde bulunurlar. Bu nedenle evinizdeki pencere ve balkonların kediler için güvenli olduğundan emin olmalısınız. Camlarda fileler olmalı, balkonda ise camla kapatma gibi işlemler uygulanabilirler.

12. Elektrik Kablolarına Dikkat

Kediler kemirmeyi seven çok meraklı hayvanlardır. Bu nedenle elektrik kabloları, internet kabloları gibi kablolarınız her zaman tehlike içindedir ve hayvanın kendisi de akıma kapılabilir. Dolayısıyla bu kabloları bir kablo koruyucu içerisinden geçirmek onun için de daha faydalı olacaktır. Kemirmesi için oyuncaklar almanız da onları korumaya yardımcı olur.

13. Bitkilere Dikkat

Bitkilerin büyük kısmı kediler için zehirlidir ve kedilerin de meraklı olmalarından dolayı bunları kemirmeleri, maalesef zehirlenmelerine sebep olabilir. Bu nedenle evinizde baktığınız çiçek ve bitkileri kedinin erişiminden uzakta tutmalısınız.

14. Eğitimine Dikkat

Kediler maalesef köpekler kadar eğitilebilir varlıklar değillerdir. Dolayısıyla onun koyduğunuz her kurala uymasını, gel deyince gelmesini, git deyince gitmesini beklememelisiniz. Ödül maması ile belli davranışlar geliştirmesi sağlanabilir ancak hiç bir zaman bir köpek kadar eğitimli olmayacaktır.

15. Egzersize Dikkat

Kedi sahipleri maalesef kedilerini besliyorlar ancak onun egzersiz ve sporuna pek dikkat etmiyorlar. Kediler atik ve hızlı varlıklar oldukları için, sürekli egzersiz ile bu özelliklerini korumaları gerekir. Böylece fazla kilo almaları da önlenir. Dolayısıyla kediniz için evinizi eğlenceli hale getirmeli ve kedi oyuncakları ile hareket etmesini teşvik etmelisiniz.

16. Maması Kutusunda Saklanmalı

Kedi mamalarının içerisinde geldikleri kutularda saklanmaları daha uygun olur. Çünkü bu kutular ve paketler ürünü taze tutmaya devam ederler ve kokusunun kaybolmasına engel olurlar. Kedilerin yemeklerine çok özen göstermeleri nedeniyle bayatlamış mama yemeyi sevmedikleri biliniyor. Bayat mama beslenme sorunlarına sebep olabiliyor.

17. Düzenli Veteriner Kontrolü

Kedinizin göremediğiniz sağlık sorunları olabilir ve bu nedenle düzenli olarak veteriner kontrolüne gitmesi uygun olur. Her veterinerin bu konudaki önerisi farklı olabiliyor ve bu nedenle siz de veterinerinizin önerilerine göre hareket etmelisiniz.

18. Diş Bakımı

Kedilerin dişlerinin bakımlı olması için onları fırçalayabilirsiniz veya dişlerini temiz tutacak kemirmelik oyuncaklardan alabilirsiniz. Kediye sürekli yaş mama vermek de ağız sağlığı için kötüdür. Bu nedenle temel olarak kuru mama ile beslenmeli ve arada bir yaş mama ile takviye yapılmalı.

19. Tüy Yumağı Çıkartma

Kediler yılda bir kaç defa tüy yumağı kusarlar ancak bunu sürekli olarak yapmamalılar. Midesinde tüy birikimine engel olmak için tüylerini düzenli olarak tarayın. Bakımlı bir kedi daha az tüy dökecektir ve kendini yalarken daha az tüy yutacaktır.

20. Kediler Yıkanmaz

Kediler kendilerini antimikrobiyel tükürükleri ile yaladıkları için yıkanmalarına gerek yoktur. Sağlık sorunu olmayan bir kedi her zaman temiz görünür ve temiz olur. Yıkanmayı sevmezler ve strese girerler. İlla ki yıkamak isterseniz yılda bir defa olmak üzere biraz yıkayabilirsiniz.