Keçiboynuzu çok sağlıklı bir besindir ve pek çok hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Antioksidan, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri var. Keçiboynuzu bağışıklık sistemini güçlendirir, kanserle savaşır ve kalp damar sağlığını korur. Kalsiyum bakımından zengindir ve kemik gelişimine yardımcı olur, kemik erimesine engel olur. Kilo vermeye de yardımcı olabilir çünkü doygunluk verir. Keçiboynuzu kan şekerini ve tansiyonu dengeler. Afrodizyak etkisinden dolayı cinsel performansı da arttırır. Keçiboynuzu bir meyve olarak tüketilebildiği gibi şurup veya pekmez formunda da tüketilebilir. Ayrıca çekirdeklerinin öğütülmesi ile un haline de getirilebilir ve kakao, kahve yerine tüketilebilir. Şurup hali ise evde daha kolay şekilde hazırlandığından tüketmeyi isteyebilirsiniz.

keçiboynuzu şurubunun faydaları

Keçiboynuzu Şurubundaki Vitamin ve Mineraller

Keçiboynuzunun doğal antioksidanlar bakımından zengin olması ve iyi bir enerji kaynağı olması, onun şurubunu da tüketilmesi gerekenler arasına sokmayı başarıyor. Bazı temel besin değerleri şöyle:

  • A, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K vitaminleri
  • Sodyum, potasyum, demir, magnezyum, manganez, çinko, bakır, fosfor, selenyum ve kalsiyum mineralleri
  • Tannin ve gallic asit
  • Polifenoller
  • Karbonhidratlar
  • Protein
  • Yüksek doğal şeker içeriği
  • Bol lifli yapı

Keçiboynuzunun Faydaları

keçiboynuzu şurubunun faydaları

Kalp Damar Sağlığını Destekler

Yüksek lifli içeriğinden dolayı kötü kolesterolü düşürür ve yüksek tansiyon, damar tıkanması, kalp krizi ve inme riskini azaltır. Ayrıca kandaki trigliserit miktarını da azaltır.

Kansere Karşı Koruma

Keçiboynuzu yüksek polifenol oranlarından dolayı rahim ağzı kanseri ve akciğer kanseri gibi belli kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.

İltihabı Önler

Keçiboynuzunun zengin bir antioksidan kaynağı olması nedeniyle virüsler ve zararlı bakterileri önleyici gücü vardır. Özellikle mide bağırsak iltihaplarını önler ve varolan enfeksiyonların iyileşme sürecini de hızlandırır. Alerjik astım, bronşit, soğuk algınlığı ve grip tedavisinde de etkilidir.

Sindirime Yardımcı Olur

Lifli yapısı ile sindirim sistemini korur. Mide sıvılarının salınımını iyileştirir, bağırsak hareketlerine yardımcı olur ve büyük mide bağırsak bozukluklarını engeller. Keçiboynuzu ishale karşı da etkilidir ve akut ishal tedavisinde kullanılabilir.

Kan Şekerini Dengeler

Keçiboynuzunda bulunan şeker ve kaloriler kana yavaşça karışırlar. Bu nedenle kan şekerini dengeler ve yükselmesine engel olur. Özellikle şeker hastalarında yorgunluğun önlenmesi konusunda etkilidir. Fakat öncelikle doktorunuza danışmanız daha uygun olur.

Kemikleri Güçlendirir

Keçiboynuzunda sütün üç katı kadar kalsiyum vardır ve bu nedenle sağlıklı kemik gelişimine destek olur, kemik erimesini engeller. İçeriğindeki kalsiyumda oksalat bulunmadığı için böbrek taşlarına sebep olmaz.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Lif bakımından zengin olması nedeniyle açlık hormonu ghrelinin salgılanmasını önler ve kilo vermeye yardımcı olacak şekilde tokluk hissi sağlar.

Cinsel Performansı Arttırır

Bu afrodizyak meyve insanları fit ve enerjik tutar, cinsel performansı arttırır. Ayrıca kısırlığa karşı da etkilidir çünkü sperm sayımını arttırır. Ancak gereğinden fazla tüketilirse doymuş yağ asitleri sebebiyle faydadan çok zararı olabilir.

keçiboynuzu şurubunun faydaları

Keçiboynuzu Şurubu Nasıl Yapılır?

Keçiboynuzunun kendisine ait faydaların yanında onun şurubunun da kendine has faydaları var ancak bunun için elbette öncelikle şurubunu elde etmek gerekiyor. Hazır olarak marketlerde satılıyor ancak evde hazırlaması da kolay olduğundan daha sağlıklı bir keçiboynuzu şurubu için tarifimizi takip edebilirsiniz.

Keçiboynuzu kakao gibi suda çözünmediği için içeceğini hazırlarken tüm keçiboynuzu suda kaynatarak yumuşatmak gerekiyor. Şurubunu yapması işlenmemiş keçiboynuzu ile daha kolay. Bu nedenle şimdilik unu ve tozundan uzak durabilirsiniz.

Malzemeleri şu şekilde:

  • Yarım kilogram keçiboynuzu
  • 1 litre su
  • Şeker

Hazırlama adımları ise şöyle:

  • Fırınınızı 150 dereceye kadar ısıtın.
  • Keçiboynuzlarınızı yıkayın ve pişirme kağıdı üstüne tek kat olarak dizin. Keçiboynuzlarını 40 dakika kadar fırında kavurun. Bu ekstra adım aromasının ortaya çıkmasına yardımcı olacak ve keçiboynuzunun doğal tadını öne çıkaracak.
  • Keçiboynuzunuz soğuduğu zaman onu 4-5 santimetrelik parçalara ayırın. Ellerinizle parçalaması kolay olacaktır. Kırdığınız keçiboynuzlarını büyük bir kaseye alın, üstünü aşana kadar su doldurun ve bir gece bekletin.
  • Yeterince suda beklemiş keçiboynuzlarının suyunu süzün ve kenara koyun. Sonrasında bunları ununu yapmak için de kullanmanız mümkün.
  • Sıvının tadına bakın ve şimdiden biraz tatlı olduğunu göreceksiniz ama henüz gerçek bir şurup değil. Sıvıyı ölçün ve bir sos tavasına alın. Eşit miktarda şeker koyun ve orta sıcaklıkta kavurmaya başlayın. Şeker tamamen çözülmeli. Sıvı kaynama noktasına gelsin ve kaynatmaya devam edin, düzenli olarak karıştırın. Karışım bir şurup kıvamına gelene kadar devam edin. Genelde 15-20 dakika sürer.
  • Şurubu ocaktan alın ve şişelemeden önce soğumasını bekleyin. Uzun vadede saklamak için kaynar su banyosuna kavanoz içerisinde atabilirsiniz. Bu adım olmazsa, şurup buzdolabında bir ay kadar bekleyebilir.

Hazırladığımız bu şurubun bazı faydaları da var ve bunlar da şöyle listeleniyorlar:

  • Doğal bir balgam söktürücüdür.
  • Akciğer, karaciğer ve bağırsak bozukluklarına iyi gelir, gastrit ve yüksek tansiyonu toparlar.
  • Bağırsak tenyaları gibi bağırsak parazitlerinin ortadan kaldırılmalarına yardımcı olur.
  • Cildin yaşlanma etkilerini azaltır ve sağlıklı bir parlaklık sağlar.
  • Erkeklerde sperm adetlerini arttırır, kadınlarda ise yumurtlamayı teşvik eder.

Şurubu doğrudan ekmek banarak tüketebileceğiniz gibi, süte katabilir, tatlılara aroma vermek için kullanabilirsiniz. Yoğurt ve dondurmanın üzerine dökmek de mümkün. Hatta pankek ve wafflelar için sağlıklı bir süsleme malzemesi de olacaktır. Onu çikolata şurubunu dökebileceğiniz her şeyin üzerine dökebilirsiniz.