Eğer çoğu insan gibiyseniz, muhtemelen cesareti korkusuzluk ile denk sayıyorsunuzdur ancak bu yanlış bir yorum. Gerçekte cesaret, hissettiğiniz korkuya rağmen eyleme geçebilmektir. Cesaret kaygı ve endişelere rağmen korkusuzca tepki verme isteğidir.

Esasında cesur olmanın en iyi yollarından birisi korktuğunuz şeyi anlamak ve korkunun sizi hareketsiz bırakmasını reddetmektir. Çünkü ona izin verdiğinizde korkunun ileri gitmenizi, risk almanızı ve fırsatları değerlendirmenizi engelleme gücü vardır. Bu sırada cesur olmak ise fırsatları değerlendirmeyi, hayalleri kovalamayı ve yaşamdan istediğinizi almanızı sağlar.

Eğer korkuyla uğraşıyorsanız ve hayatınızda daha cesur olmak istiyorsanız, cesaret kaslarınızı çalıştırmanıza ve her durumda iyi olmanıza yardımcı olacak bazı yöntemler var. Aşağıda cesarete dair bilmeniz gerekenlere dair bir özet var.

Cesaretin Faydaları

Hayatta daha cesur olmak risklere daha uygun tepki vermenizi ve pozitif şeyler başarmanızı sağlar. Ancak bunun için korkularınızın ötesine gitmeniz gerekiyor. Hatta cesur olmak risk ve ödülleri değerlendirmek, kaçınılmaz şekilde gelen korkuya rağmen detaylıca düşünmek demektir.

Cesaret sizin için önemli olan şeyleri kovalamanıza yardımcı olur. Ayrıca özgüveni arttırır ve yeteneklerinize inanmanızı sağlar. Benzer şekilde cesaretin korkusuzluk olmadığını da fark etmeniz gerekiyor.

Hatta korku hissetmek sağlıklıdır çünkü yavaşlayıp riskleri doğru değerlendirmenize yardımcı olur. Kendinizi aşırı zorlamayın ve korku hissederseniz cesur olmadığınızı düşünmeyin. Buna ek olarak, korkularınızla ne kadar yüzleşirseniz, korkuların yerine cesareti koyabilirsiniz. Cesaretin bazı diğer faydaları şöyle:

  • Korkunun ortasında cesur olmak özgüveninizi geliştirir.
  • Cesareti benimsemek dünyaya başka bir bakış açısından bakmanızı sağlar.
  • Cesareti hayatınızın bir parçası haline getirmek başkalarının da aynısını yapmak için güç kazanmalarını sağlar.
  • Konfor alanınızdan çıkmak ve daha cesaretli olmak daha iyi bir kişiliğe sahip olmanızı sağlar, hayattaki deneyimlerinizi genişletir.
  • Cesur olmak sizi daha başarılı yapar çünkü muhtemelen hayallerinizi kovalama ve fırsatları değerlendirme imkanınız artar.
  • Cesareti hayatınıza dahil etmek mutluluk hissini arttırır.

Daha Cesaretli Hissetmenin Yolları

Korkulu olmak durgunluğa sebep olabilen güçlü bir kuvvettir. Hatta korku doğru şekilde yaklaşılmadığında fırsatları kovalamanıza engel olur ve hedeflerinize ulaşmanızı engeller. Bunun sonucunda pek çok insan korkunun cesaret kaslarını geliştirmek ve risklere rağmen yeni şeyler denemek yerine onları konfor alanlarında tutmasına izin verir.

Eğer bu senaryo hayatınıza çok benziyorsa, biraz daha derinlere dalarak hayatınızdaki daha cesaretli olabileceğiniz bazı bölgeleri tespit etmeniz gerekebilir. Örneğin işyerinde iyi çalıştığınızı fark etmelerini mi bekleyeceksiniz yoksa terfiyi kovalayacak mısınız? Ofiste zorbalığa maruz kalınca tepki verecek misiniz? Muhtemelen hayatınızda daha cesur olmanızı gerektiren pek çok bölge vardır. Aşağıda cesareti benimsemeniz ve onu hayatınıza katmanız için bazı yöntemler mevcut.

Sağlıklı Bir Bakış Açısına Sahip Olun

Çoğu zaman insanlar cesur doğulduğunu düşünürler ve esasında bazı insanlar cesaret göstermeye daha eğilimli olsalar da, bu sizin de cesur olamayacağınız anlamına gelmez. Hatta cesareti bir kas gibi görmek gerekir. Bazı insanlar diğerlerinden daha belirgin kaslara sahip olarak doğsalar da, herkesin doğru eğitim ile kaslarını geliştirme imkanı vardır.

Benzer şekilde korkunun kötü bir şey olmadığını fark etmek de önemli. Hatta korku sağlıklı bir şeydir. Örneğin korku sinir sisteminizi ve sizi güvende tutacak hayatta kalma içgüdülerini tetikler. Bu nedenle karanlık bir sokakta bir yabancı yaklaşırken veya fırtınadan saklanırken korku hissedersiniz.

Korku sahibi olmanın kötü bir şey olduğunu varsaymak yerine bunu kim olduğunuzu öğrenmek ve konfor alanınızdan çıkarken neden heyecan duymak yerine korktuğunuzu anlamak için kullanın. Eğer korkunuzu adlandırmak için zaman ayırırsanız, onun neden orada olduğunu anlayabilir ve üstesinden gelecek cesareti bulma konusunda adım atabilirsiniz.

Araştırmalar hislerinizi kelimelere dökmenin korkuya verdiğiniz negatif tepkileri hafifletmeye yardımcı olduklarını gösteriyorlar. Ayrıca korkularınızı dile getirmek sizi zayıf yapmaz. Bunun yerine cesur olursunuz. Çünkü zayıflıklarınızı tanımlamak kolay değildir. Korkularınızı benimsediğinizde, cesur olmak için bir adım atmış olursunuz.

Bunun sonucunda korkularınızı küçümsemek veya onların varlığını reddetmek yerine sizi neyin geride tuttuğunu bilirsiniz. Korkularınızı benimseyerek kendinizi korkmanıza rağmen daha cesur kılabilirsiniz.

Güçlü Yanlarınızı Tanımlamak

Cesaret dolu bir hayat yaşamak söz konusu olduğunda ne konularda iyi olduğunuzu belirlemek yardımcı olur. Araştırmalar güçlü yanlarını bilip geliştiren insanların sadece daha mutlu ve daha az depresif olmadıklarını, aynı zamanda daha dirençli olduklarını gösteriyorlar.

Buna ek olarak iyi olduğunuz konuları bilmek özgüveninizi arttırır ve böylece risk alma ve cesur olma ihtimaliniz artar. Benzer şekilde yeteneklerinize güvendiğinizde, fırsat kendini ortaya koyduğunda onu kovalama ihtimaliniz artar.

Buna ek olarak, korkular ile başa çıkmaya çalışırken ve hayatınıza daha fazla cesaret eklemek için uğraşırken, zayıflıklarınıza odaklanma eğilimi normaldir. Fakat bunu yapmak cesur olma ihtimalinizi azaltır. Bu nedenle ne konuda iyi olduğunuzu düşünmek güven ve cesaret kazanmak için önemlidir.

Farklı Senaryoları İnceleyin

Cesur olmak söz konusu olduğunda risk aldığınızda olabilecek en kötü şeyi değerlendirmenin yanında almamanın da sebep olabileceği kötü sonuçları görmek gerekir. Çoğu zaman iki ucu karşılaştırmak korkularınızı aşmanıza yardımcı olur çünkü eyleme geçince oluşabilecek kötü sonuç çoğu zaman hareketsiz kalmaktan doğacak sonuçtan daha iyidir. Eğer düzenli olarak bu tür karşılaştırmalar yaparsanız, korkularınızın üzerinizde kontrol sahibi olmalarına engel olabilirsiniz.

Ek olarak, korktuğunuz bir şeyi yaptığınızı hayal edebilirsiniz. Bu senaryoda her bir muhtemel sonuca karşı nasıl tepki vereceğinizi ve ne söyleyeceğinizi değerlendirin. Bu egzersiz kendinizi hazır hissedene kadar cesaret için pratik yaptıracaktır.

Konfor Alanınızdan Çıkmayı Deneyin

Korkunuzun eğlenceli bir şey yapmanıza, istediğiniz şeyleri almanıza ve kim olduğunuzu ifade etmenize engel olduğu zamanlarda hayatınızı tam olarak yaşamış olmazsınız. Eğer hayatınızın bu kısmını değiştirmek isterseniz, hayatınıza dair niyetlerinizin olması gerekir.

Cesaret kaslarını geliştirmek kendinizi konfor alanınızdan çıkmaya zorlamanızı gerektirir. Bunun sonucunda sizi rahatsız edecek bazı senaryoları seçin ama sonuçları çok ağır olmasın.

Yani yeni insanlarla tanışmak veya restoranda yalnız başına yemek gibi başa çıkabileceğiniz konularda cesur olun. Daha sonrasında bir projeyi yönetmek gibi daha büyük işlere el atabilirsiniz. Küçükten başlayarak başlarda çok risk almadan cesur olabilirsiniz. Zamanla daha büyük riskler alabileceğiniz noktaya geleceksiniz.

Stresi Azaltın

İnsan bazen çok bitkin oldukları ve yorucu olabilecek şeyleri yapmaktan çekindikleri için korkar veya cesarete sahip olmazlar. Eğer böyle hissediyorsanız, stresi azaltmanın yollarını arayın. Stresliyken cesur olmak zordur.

Bu nedenle hayatınızda stresi azaltacak yollar arayın. Kendinize bakmanın yanında rahatlamak ve stres atmayı araştırın. Bazen kısa bir tatil yapmak veya işten izin almak yardımcı olabilir. Herkesin arada bir ara vermeye ihtiyacı vardır. Eğer daha cesur olma fikri size çok yorucu geliyorsa, ilk önce hayatınızdaki stresi azaltmanız gerekebilir.

Cesur Adımları Kutlayın

Her cesur eyleminiz özellikle de sizin için yeni bir konuda cesur olduysanız kutlanmalı. Korku hissetmenize rağmen cesur davrandığınız zamanları fark etmeyi unutmayın. Kendinizi övün ve korkunuzun üstesinden gelmenizi sağlayan uğraşınızın farkına varın. Uzmanlar küçük kazançları kutlayan insanların uzun vadede daha başarılı olduklarını belirtiyorlar.

Bunun için terasa çıkıp bağırmanız veya sosyal medyadan paylaşmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken zihinsel olarak farkına varmak ve kendinize buna dair iyi hissetme izni vermek. Cesaretinizin kırıldığı anlarda okumak için bunların notunu da alabilirsiniz. Böylece negatif düşüncelere kapılma ve cesur olamayacağınızı düşünme ihtimaliniz azalır.

Başarısızlıktan Korkmayın

Çoğu insan başarısızlıktan korkar ve bu da onların hep aynı konumda tıkılı kalmalarına sebep olur. Başarısızlık korkusu insanların sıkı standartlar geliştirmelerine ve mükemmeliyetçi olmalarına sebep olabilir. Bunun sebebi başarısızlık ile gelen utanç hissinden kaçınmaktır.

Ancak başarısızlık da benimsenmesi gereken bir deneyimdir. Kendinize başarısızlığın özellikle de risk aldıysanız ve konfor alanınızın dışına çıktıysanız kötü bir şey olmadığını hatırlatın.

Neticede başarısızlık kişisel olarak büyümenin bir yoludur. Yeni bir şey öğrenmenizi, yön değiştirmenizi ve ne olduğunuzu görmenizi sağlar. Eğer onu kötü durum senaryosu olarak görmez ve benimserseniz, risklere rağmen yeni şeyler deneme ihtimaliniz artar.

Sonuç Olarak

Cesaret söz konusu olduğunda cesur bir hayat yaşamak için asla geç değildir. Hatta cesaret uğraşarak ve deneyerek elde edilebilecek bir özelliktir. Tek yapmanız gereken korkularınızı tanımlayacak ve onlara rağmen hareket edebilecek kararlılığa sahip olmaktır.

Korkularınızı tanımlar ve onları hedeflerinize ulaşabilmek üzere aşmanın proaktif yollarını ararsanız, sadece özgüveniniz artmaz, aynı zamanda genel olarak daha başarılı olursunuz. Korkularınıza cesaret kaslarınızı geliştirme fırsatı olarak bakın. Böylece rahatsızlıklarınızı aşabilir ve istediğiniz hayatı yaşayabilirsiniz.