Çoğu iyi öğrenci, iyi öğrenen bireyler olarak doğmaz.Öğrenme öğrenilir ve geliştirilir. Evet, bireysel kişilik, bir çocuğun öğrenme istekliliğinde , okullaşmada ve eğitime olan genel eğiliminde büyük rol oynar, ancak iyi öğrenen çoğu çocuk bir noktadan sonra iyi öğrenenler oldular. Temel yeteneklere sahip olan ve doğru motivasyonu alan herhangi bir öğrenci iyi bir öğrenme alışkanlığına sahip olabilir.

İyi öğrenen öğrencileri ve çocukları geliştirmek söz konusu olduğunda öğretmenlerin ve ebeveynlerin yapabileceği en büyük hatalardan biri, öğrenmeyi sınıfla sınırlamaktır. Sınıf büyük olasılıkla birincil eğitim kaynağı olsa da, entelektüel, sosyal ve akademik gelişim, bir çocuğun öğrenme arzusunu ve yeteneğini gerçekten geliştirmek istiyorsanız, sınıfın duvarlarının dışına çıkmalıdır.

Aşağıdakiler, çocuğunuzu öğrenmeye motive edecek kanıtlanmış ipuçları ve stratejilerdir. Bunları doğru şekilde uyguladığınızda çocuğunuzun veya öğrencinizin öğrenmenin zevkini keşfettiğini göreceksiniz.

  1. Bir okuma atmosferi yaratın

Bazı insanlar okumanın hayatta başarının anahtarı olduğunu iddia edebilir. Kesinlikle en azından okumanın öğrenmede başarının anahtarı olduğunu kabul etmeliyim. Okuma sevgisi geliştiren çocuklar, öğrenme sevgisi geliştirirler. Okumakla mücadele eden çocuklar, öğrenmeyle mücadele eder.

Okumak, çocukların yalnızca daha zengin bir kelime dağarcığı geliştirmelerine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda beyinlerinin kavramları ve resmi iletişimi nasıl işleyeceğini öğrenmesine yardımcı olur. Ve okumaktan kazanılan beceriler, dil sanatı derslerinde artan performansın çok ötesine uzanır. İyi okuyan öğrenciler, matematik ve fen gibi teknik konular da dahil olmak üzere tüm konularda gelişmiş bir öğrenme becerisi yaşarlar.

Çocuğunuzun dünyasını okuma ile doldurarak okuma becerilerini ve okuma sevgisini geliştirmesine yardımcı olun. Çocuğunuza sık sık kitap okuyun. Çocuğunuzun yüksek sesle okumasını sağlayın. Herkesin günde 20 dakika okumaya odaklandığı bir aile okuma zamanı oluşturun. Kendi okuma örneğiniz aracılığıyla ve sınıfınızı ve / veya evinizi okuma materyalleri (romanlar, posterler, gazeteler, dergiler vb.) İle doldurarak çocuğunuza (veya öğrencilerinize) nasıl olduğunu gösterecek bir okuma atmosferi yaratabilirsiniz.

İyi okuyucular geliştirmenin anahtarı, okumayı eğlenceli hale getirmektir – sinir bozucu değil. Bir çocuk okumanın sıkıcı veya sinir bozucu olduğuna karar verirse, okumak istemeyecek ve öğrenme yetenekleri azalacaktır. Çocukların okumaları için kendi kitaplarını seçmelerine, okumalarına yardımcı olmalarına ve okumayı eğlenceli hale getirecek aktiviteler yaratmalarına izin verin.

  1. Çocuğunuzu mümkün olduğunca sürücü koltuğuna oturtun

Eğitim söz konusu olduğunda, bazı çocukların tüm deneyimleri kontrol, kontrol ve kontroldür. Bir çocuk kendini kontrol altında hissettiğinde veya konu eğitimi olduğunda kontrolden çıktığında, genellikle öğrenmeden çekilir. Çocuklara öğrenme sürecinde rehberlik etmek önemlidir, ancak çocukların kendi öğrenme deneyimlerini kontrol etmelerine izin vermek de aynı derecede önemlidir. İster evde ister sınıfta olsun, çocuklara öğrenme tercihlerine doğrudan girdi sağlama yeteneği sağlayın. Bunu yapmanın iyi bir yolu, çocuklara seçenekler sunmaktır. Örneğin, bir yazma projesi verirken, çocukların konu hakkında yazacaklarını seçmelerine izin verin.

Çocukların kendi ders dışı etkinliklerini seçmelerine de izin vermenizi tavsiye ederim. Bir çocuğa öğrenme ortamları, aktiviteleri ve tarzıyla ilgili olarak ne kadar fazla kontrol ve girdi sağlayabilirseniz, bir çocuk öğrenmek için o kadar ilgili ve motive olur.

 

  1. Açık ve samimi iletişime teşvik edin

Çocuğunuzu veya öğrencinizi, eğitiminde neler olup bittiğine dair fikrini ifade etmeye teşvik edin. Sevdiklerini, hoşlanmadıklarını veya endişelerini ifade etmekte rahat hissettiği açık bir atmosfer yaratın. Fikrini paylaştığında, aynı fikirde olmasanız bile duygularını doğruladığınızdan emin olun. Çocuklar, fikirlerinin önemli olmadığını veya takılıp kaldıklarını düşündüklerinde, muhtemelen öğrenme sürecinden kopacaklardır. İyi öğrenciler fikirlerinin önemli olduğunu bilirler ve yargılanmadan, aşağılanmadan, cesaretleri kırılmadan veya göz ardı edilmeden eğitim deneyimleri hakkında açık olabileceklerinden emin olurlar.

 

  1. Çocuğunuzun çıkarlarına odaklanın

Öğrenme, çocukları ilgi alanlarına ve konulara dahil ettiğinde, öğrenme eğlenceli hale gelir ve çocuklar öğrenmeye katılır. Çocuğunuzun iyi bir öğrenci olmasına gerçekten yardım etmek istiyorsanız, onu büyüleyen konuları ve konuları keşfetmeye teşvik edin. Dinozorları seviyorsa, dinozorlar hakkında ilgi çekici ve ilginç kitaplar ve hikayeler bulmasına yardımcı olun. Ardından en sevdiği beş dinozoru bulması ve her birini neden seçtiğini açıklaması için ona meydan okuyun.

  1. Farklı öğrenme tarzlarını tanıtın ve teşvik edin

Her çocuğun kendi öğrenme tarzına en uygun öğrenme tercihleri ​​ve stilleri vardır. Bazı çocuklar baskın bir öğrenme tarzına sahipken, diğerleri farklı öğrenme stilleri kullanarak öğrenmeyi tercih ediyor. Mutlaka tek bir doğru veya yanlış öğrenme stili veya öğrenme stillerinin bir karışımı yoktur. Bununla birlikte, çocuğunuzun tercih ettiği öğrenme stillerini keşfetmesine yardımcı olarak, onun oranını ve öğrenim kalitesini artıracak teknikleri kullanabilirsiniz.

Yedi temel öğrenme stili vardır: Görsel, İşitsel, Sözel, Fiziksel, Mantıksal (matematiksel), Sosyal ve Yalnız. Örneğin, görsel öğrenen çocuklar en iyi işlerin nasıl yürüdüğünü görerek öğrenirler. Tersine, işitsel öğrenenler olan çocuklar en iyi anlatılan şeyleri dinleyerek öğrenirler. Küçük çocuklar için farklı öğrenme tarzlarını keşfetmek ve kullanmak faydalıdır.

  1. Öğrenme coşkunuzu paylaşın

Coşku, özellikle yeni şeyler öğrenmek zorundalığı söz konusu olduğunda kaybolur. Çocuğunuz veya öğrenciniz öğrenme konusunda gerçekten hevesli olduğunuzu görürse, muhtemelen öğrenmeye hevesli olacaklardır. Tarih, bilim, okuma, yazma ve hatta matematik olsun, öğrenmenin heyecan verici yeni keşiflerin bir yolculuğu olduğunu görmesine yardımcı olun. Onunla yeni bilgiler keşfetmek için her fırsatı – bunaltıcı veya zorba olmadan – kullanın. Çocuğunuz öğrenmenin hayatınıza getirdiği neşeyi ve heyecanı gördükçe, yeni şeyler öğrenme şevkinizi de paylaşmaya başlayacaktır.

  1. Oyun temelli öğrenme yoluyla öğrenmeyi eğlenceli hale getirin

Oyuna dayalı öğrenme yeni bir kavram değil. Uzun zamandır ortalıkta. Oyun temelli öğrenme birçok nedenden dolayı çok avantajlı olabilir. Oyunları bir eğitim aracı olarak kullanmak, yalnızca daha derin öğrenme ve bilişsel olmayan becerilerin geliştirilmesi için fırsatlar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çocukları öğrenmek istemeye motive etmeye yardımcı olur. Bir çocuk aktif olarak bir oyunla meşgul olduğunda, zihni yeni bir sistemi öğrenmenin zevkini yaşar. Bu, oyunun “eğlence” (ör. Video oyunu) veya “ciddi” (ör. Askeri simülatör) olarak değerlendirilmesine bakılmaksızın geçerlidir. Eğlenceli oyunlar, çocukları öğrenme sürecine katılmaya ve daha fazlasını öğrenmek istemeye motive etme ek faydasını sağlar.

Oyun temelli öğrenme aynı zamanda takım temelli öğrenme için etkili bir motivasyondur – bu özellikle sınıf ortamında çocuklar için faydalı olabilir. Öğrenciler genellikle oyunlarda derslerde olduğundan daha çok uğraşırlar. Oyunlar daha ilgi çekici. Oyun oynamanın rekabetçi yönü de var. Öğrenciler kendileri veya takımları adına rekabet etmeye veya kazanmaya çalışıyorlar. Takımlarına daha fazla puan kazanmak için veya oynama fırsatı istedikleri için daha yüksek bir seviyede performans göstermeye çalışabilirler.

 

Oyun tabanlı öğrenme, ebeveynlerin çocukları öğrenmeye motive edecek şekilde yeni fikirler, gramer, kavramlar ve bilgiler sunmaları için harika bir yoldur.

  1. Performansına değil, öğrendiklerine odaklanın

Çocuğunuza okuldan eve döner dönmez matematik sınavını nasıl yaptığını sormak yerine, bugün matematikte öğrendiklerini size öğretmesini sağlayın. Nasıl performans gösterdiğinin aksine, çocuğunuzun ne öğrendiğine odaklanın. Performans önemli olsa da, öğrenme deneyimine odaklanmak (1) çocuğunuza gerçek öğrenmenin sınav notlarından daha önemli olduğunu, (2) sonuçların en önemli şey olmadığını, (3) onun için olduğundan daha çok endişelendiğinizi iletecektir. (4) o gün onun öğrenme deneyimine odaklanarak, ona dersini kendi sözleriyle ifade etme ve öğrendiklerini pekiştirme fırsatı sunacaksınız.

 

  1. Çocuğunuzun düzenli kalmasına yardımcı olun

Çocuğunuzun kağıtlarını, kitaplarını ve ödevlerini düzenlemesine yardımcı olmak, öğrenmeye motive olmuş hissetmesine yardımcı olmak için uzun bir yol kat edecektir. Küçük okul çağındaki çocuklar arasında düzensizlik tipiktir, ancak bunalmış olma hissine de yol açabilir. Bunalmış çocuklar, öğrenmekten çok hüsrana uğramak ve endişelenmek için daha fazla zaman ve çaba harcarlar. Çocuğunuzun okul malzemelerini ve ödevlerini düzenlemesine yardımcı olurken sabırlı, ancak tutarlı olun. Bu, onun kontrolde olduğunu, daha az bunalmış ve öğrenmek için daha fazla motive olduğunu hissetmesine yardımcı olacaktır.

  1. Başarıları tanıyın ve kutlayın

Ne kadar küçük olursa olsun, çocuğunuzun başarılarını tanımak ve kutlamak önemlidir. Bu, özellikle öğrenmek ve daha iyisini yapmak için kendilerine meydan okumak üzere motive olmalarını sağlamak için sürekli olumlu pekiştirmeye ihtiyaç duyan ilkokul çağındaki çocuklar için önemlidir. Sıradanlığı övmenizi değil, çocuğunuzun başarılarını takdir etmenizi ve başarılarını kutlamanızı öneriyorum. Zor bir projeyi bitirmek özel bir muameleyi hak ediyor; Matematik testinde başarılı olmak dondurma almak için bir gezmeyi gerektirebilir. Çocuğunuzu öğrenmeye motive etmek için daima olumlu pekiştirmeyi bir araç olarak kullanın.

  1. Güçlü yönlere odaklanın

Çocuğunuzun akademik olarak mücadele ettiği çok şey olduğunda güçlü yönlere odaklanmak zor olabilir. Bununla birlikte, çocuğunuzun güçlü yönlerine odaklanmak, sağlıklı duygusal ve akademik gelişim ve ilerleme için hayati önem taşır. Çocuğunuzun güçlü yönlerine odaklanmak, onu öğrenmeye devam etmesi için motive edecek başka bir olumlu pekiştirme şeklidir. Tersine, çocuğunuzun zayıf yönlerine odaklanmak cesaretsizliğe, sıkıntıya ve öğrenme arzusunun eksikliğine neden olmaktan başka bir şey yapmaz. Ezgi matematik testinde başarısız oldu mu? Öyleyse, ona matematik konusunda biraz daha fazla yardım sağlamanın yanı sıra, fen dersinde ne kadar başarılı olduğunu görmesini sağlayın ve bunun için onu tebrik ettiğinizden emin olun.

  1. Her günü bir öğrenme günü yapın

Her günü bir öğrenim gününe çevirmek kulağa biraz fazla gelebilir, ama doğru yolda giderseniz gerçekten öyle değil. Mümkün olduğunca çocuğunuzu etrafındaki dünyayı keşfetmeye, sorular sormaya ve bağlantılar kurmaya teşvik edin. Gördüklerini ve deneyimlediklerini eleştirel bir şekilde sınıflandırmasına ve düşünmesine yardımcı olun. Her günü bir öğrenme gününe çevirmek, çocuğunuzun sınıfta, evde veya nerede olursa olsun öğrenmek için iç motivasyonunu geliştirmesine yardımcı olacaktır.