Bir şeyi ilk defa yapmak zorlayıcı olabilir ama özellikle yoga korkutucu hissettirebilir. Sınıftaki diğer daha deneyimli insanların yanında olursunuz ve muhtemelen daha önce yaptığınız, denediğiniz şeylerden çok daha farklı olacaktır. Koşma veya ağırlık kaldırmadan çok farklıdır.

Ancak diğer pek çok spor ve hobide olduğu gibi, başlangıç döneminde kimse siz yogayı öğrenirken sizi küçük görmeyecektir. Yoga beden ve ruh için iyi olduğundan ona başlamaya değer.

Yogaya başlayabilmeniz için faydalarından, başlangıca dair bazı ipuçlarından bahsettik ve ilk bir kaç dersiniz deneyebileceğiniz yaygın duruşlara da değindik.

Yoganın Faydaları Nelerdir?

Asana olarak bilinen fiziksel uygulama güç ve esneklik kazanmanıza yardımcı olabilir, bedeninize günlük işler için yardımcı olabilir ve belli sakatlanmaların ihtimallerini düşürebilir. İlk yoga dersinizde biraz hamlamış hissedebilirsiniz çünkü normalde kullanmadığınız kaslar için yeni hareket düzenleri denersiniz ama kısa süre sonra uygulama yapmanın pozitif etkilerini göreceksinizdir. Aynısı zihniniz için de geçerli. İlk başlarda zihninizi sakinleştirmek zor olabilir ama zamanla bunu yaşadığınızda çok güçlü bir etki elde edeceksiniz ve başarması da daha kolay olacak.

Yeni Başlayanların Yaptığı Yaygın Hatalar Nelerdir?

Kötü olduğunuz için sinirlenebilirsiniz ama aslında kötü diye bir şey yok. Hepimiz yogaya farklı alanlardan geliriz. Sağınızdaki kişi jimnastikçi veya dövüşçü olabilir, önünüzdeki kişi ise bel ameliyatı geçirmiş olabilir. Yani herkesin bedeni farklı şekilde hareket edecektir. Bu hiç kimseyi iyi veya kötü, doğru veya yanlış yapmaz. Eğer yogaya başlamayı zor buluyorsanız, bunun da normal olduğunu bilmelisiniz. Zaman içerisinde daha rahat hissetmeye başlayabilirsiniz.

Ayrıca farklı yoga türleri ve farklı öğretmenler de var. Eğer sınıfınız size uymuyorsa, hemen vazgeçmeyin. Başka sınıflara ve eğitmenlere bakın. Zaman içerisinde seveceğiniz bir tanesini bulabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar Hangi Ekipman ve Kıyafetleri Almalılar?

Önemli olan tek şey sınıfta rahat olmanız. Kıyafetleriniz dikkatinizi dağıtmamalılar ve altınızın düşeceğinden, belinizin açılacağından endişe etmeden hareket edebilmeniz gerekli. Nefes alan ve geniş hareketlere imkan tanıyan kıyafetler uygun olurlar.

Ekipman kullanmaktan da çekinmeyin. Kayış ve bloklar duruşun bedeninize uymasına yardımcı olmak için faydalıdırlar. Çünkü bedeninizi bir duruşa zorlamanın gereği yok.

İlk Defa Yapacağı İçin Gergin Olanlara Tavsiyeler

Herkes bir konuda yeni başlayan kişi olabilir. Hiç yapamasanız da, hareketin ortasında şaşırsanız da, açık fikirli olun ve bedeninizi dinleyin. Sınıfı yakalamak için kendinizi sakatlanacak kadar zorlamayın. Kimse size bakmıyor ve baksalar bile muhtemelen ne olduğunun farkına varmayacaklardır.

Yeni Başlayanlar İçin Altı Yoga Duruşu

Dağ Duruşu

Ayaklarınız omuz genişliğinde ayakta durun. Ağırlığınızı iki ayağa birden verin. Omurganızı uzatmaya çalışın ve bir şey sizi başınızdan yukarı çekiyor gibi olsun. Kollarınızı başınızın üstüne kaldırın ve parmaklarınıza doğru yukarı uzanın.

Sandalye Duruşu

Dağ duruşu yaparken kalçalarınızı olabildiğince indirerek görünmez bir sandalyeye oturuyor gibi yapın. Orta kısmınızdan uzanın, göğsünüzü kaldırın ve kollarınızı da çapraz olarak kaldırın.

Plank

Kendinizi el ve ayak parmaklarınız ile destekleyerek baştan ayağa düz bir çizgi haline gelin, core kaslarını çalıştırın. Eğer daha rahat olacaksanız dizlerinizi yere koyun. Yeri ellerinizle iterek sırtınızı yuvarlaklaştırın.

Kobra Duruşu veya Dik Köpek Duruşu

Plank pozisyonundayken dirseklerinizi belinize getirin ve yere doğru indirin, ilk olarak dizleriniz insin veya uzun bir çizgi halinde inin. Kobra pozisyonuna geçmek için bacaklarınızı yerde tutun, göğüs ve başınızı kaldırın. Dik köpek duruşuna geçmek içinse kalçanızı ve dizinizi yerden kaldırın, kolunuzu düzleştirin ve göğsünüzü daha yukarı kaldırın. Her iki duruş için de bedeninizin alt kısmını aşağı çekmeniz gerekiyor ve core bölgesi ağırlığınızı taşımalı.

Eğik Köpek Duruşu

Plank pozisyonundayken kalçanızı kaldırın ve bedeninizle ters V şekli oluşturun. Ayaklarınızı kalçanızdan biraz daha açık tutun ve ellerinizi rahat olacağınız bir pozisyona getirin. Bu duruş topuklarınızı yere değdirme değil, omurgayı uzatma odaklıdır.

Savaşçı Bir Duruşu

Eğik köpek duruşundan ayaklarınızdan bir tanesini avuç içlerinizin ortasına doğru çekin. Kalçanız dik olmalı ve ileri bakmalı. Kollarınızı kulaklarınız boyunca başınızın üstünden uzatın, arka topuğunuzu yere koyun. Bu son kısım bacaklarınızın arkasına rahatsızlık verebilir ve bu nedenle topuğunuzu yerden kaldırabilirsiniz veya denge kurmak için ayağınızın arkasına bir blok koyabilirsiniz. Ön ayağınızın parmak uçları ileri bakmalı. Alt kaburgalarınızı birbirine doğru çekerek içe çökmeye engel olabilirsiniz.