Meditasyon, zihin ve beden için kesinlikle faydalı bir araçtır. Bununla birlikte pek çok insan meditasyon yapmayı zor bulur. Çünkü hareketsiz oturup dış uyaranları susturduğumuz zaman birbiriyle yarışan tüm düşünceler, duygular ve hisler su yüzüne çıkar.

Diğer yandan nefes çalışması zihnimizden kopmamızı ve bedenimiz ile kalbimiz tarafından yönlendirilmemizi sağlayan aktif bir meditasyon şeklidir. Büyümemizi desteklemeyen düşünceleri, inançları, anıları, eylemleri dışarı verirken bütünlüğümüze geri döneriz ve stres, kaygı ve kalıcı travmalarla başa çıkmak için kendimizi daha donanımlı hissederiz. Pek çok farklı nefes alma tekniği vardır ve bunların her birinin vücut üzerinde kendine özgü amaçları ve etkileri bulunmaktadır. Aklınızda olması gereken başlangıç niteliğindeki üç nefes tekniğini ve bunları nasıl ve ne zaman kullanabileceğinizi bu yazıda öğrenebilirsiniz.

Kendinizi bunalmış hissettiğiniz zaman: 4-7-8 nefesi

Dr. Andrew Weil’ın 4-7-8 nefesi olarak da bilinen rahatlatıcı nefes, sakinleşmenize ve vücudun yavaşlamasına yardımcı olur. Kalp atışını yavaşlatır, bilincimizi şimdiki ana getirir ve sinir sistemini yavaşlatır, sakinlik ve huzur duyguları getirir. Bu nefesi bunalmış, kaygılı, kızgın, tetiklenmiş hisseder ve uyku sorunları yaşarken kullanabilirsiniz. Ek olarak vücuda daha az almasını (zihin ile bedeni dış uyaranlara doyurduğumuz bir kültürde) öğreten bu teknikte nefes alma ve nefes verme arasında nasıl boşluk yaratacağınızı ve vücuttan fazla enerji ile düşünceyi nasıl serbest bırakabileceğinizi öğreneceksiniz.

Nasıl yapılır: 4-7-8 nefesini yapmak için ciğerleri boşaltmak, burnunuzdan 4 saniye nefes almak, aldığınız nefesi 7 saniye tutmak, nefesi 8 saniye boyunca ağızdan vermek ve bunu en az 4 kez tekrar etmek gerekir.

Nefes alırken toprağın, dağların, ağaçların ve bitkilerin topraklanmış ve besleyici enerjisinin vücudunuza aktığını hayal edin. Nefesinizi tuttuğunuz sırada nefesin vücudunuzun merkezine doğru (yedi çakradan geçerek) çıktığını ve size hizmet etmeyen enerjileri ya da düşünceleri çektiğini görselleştirin. 8 saniye nefes verirken ise fazla enerjinin ağzınızdan salındığını hayal edin ve başınızın üstünden ayaklarınıza ve altınızdaki toprağa kadar ışık aktığını hayal edin.

Enerjiye ihtiyacınız olduğu zaman: 4-4-4-4 nefesi

Kutu nefesi, kare nefes ya da 4-4-4-4 nefesi olarak da bilinmektedir. Bu nefes çalışması tekniği, kalp atış hızını yavaşlatır ve odaklanmayı derinleştirir. Verimliliği ve performansı arttırdığı gibi stresin de giderilmesini sağlar. Bu nefes tekniğini sabahları, uykulu hissederseniz günün ortasında ya da odaklanmanızı gerektiren büyük bir proje ya da toplantıdan önce kullanmanız en iyisi olacaktır.

Nasıl yapılır: Bu tekniği uygulamak için ciğerlerinizdeki tüm havayı boşaltın ve nefesinizi 4 saniye tutun, sonrasında burnunuzdan 4 saniye nefes alın, ardından nefesinizi 4 saniye tutun ve sonrasında nefesinizi burnunuzdan 4 saniye verin. Tekniğin etkilerini hissetmek için bu döngüyü beş dakika tekrarlayın.

Nefes alırken kuzey yönü toprak elementinin yükseldiğini ve fiziksel bedeninizi beslediğini hayal edin. Nefesinizi tuttuğunuz sırada nefesin doğu yönü rüzgar elementi gibi zihninizden geçtiğini, size hizmet etmeyen düşünceleri temizlediğini ve hizmet eden düşünceleri sakladığını hayal edin. Ağzınızdan nefes verirken bedenimizin merkezinde ve kalbinde yer alan güney yönü ateş unsurunu hayal edin, duygusal kalbimizde ve midemizde yanan her türlü düşünce ile duyguyu ağızdan verdiğinizi düşünün (normalde kutu nefesinde burundan nefes verilse de kalp enerjisini dahil etmek için ağızdan nefes vermeyi seviyorum).

Nefesinizi son kez 4 saniyeliğine tutarken sevgili yüksek benliğinizden, batı yönünün nazik dişil su elementinden huzurunuza çıkmasını ve hayatınızdaki dalgalarda size eşlik ve rehberlik etmesini isteyin.

Kendinizi heyecanlı hissettiğiniz zaman. 5-5 nefesi

Normalde dakikada 2-3 saniyelik nefesler almaya yatkın olsak da uyumlu nefes ya da 5-5 nefesi nefesimizi 4 saniye ve sonrasında 5 saniyeye yavaşlatan kontrollü ve bilinçli bir nefes alma pratiğidir. 5-5 nefesi genel bir sakinlik hissi için idealdir ve gün boyunca uygulanabilir.

Nasıl yapılır: Öncelikle nefes alış verişlerinizin uzunluğunu öğrenmek için nefesinizin doğal ritmine odaklanın. Ardından bir dakika boyunca 4 saniye nefes alın ve 4 saniye nefes verin. Sonrasında bunu 5’er saniye olacak şekilde tekrar edin, sonra 6’şar saniye yapın ve isterseniz 10 saniyeye kadar uzatın. Başta toplamda 5 dakika nefes çalışması yapın ve süreyi zaman içinde 20 dakikaya kadar arttırın. Toprak enerjisinin bedeninize yükseldiğini ve sonrasında artık bedeninizde tutmak istemediğiniz düşünceleri, duyguları ve fiziksel hisleri nefes verirken bedeninizden dışarı salıverdiğinizi hayal edin.

Hangi nefes tekniğinin sizin için doğru olduğunu anlamak için öncelikle ne ile uğraştığınızı ve ne aradığınızı belirleyin. Yukarıda yer alanlar öneri niteliğinde olup tüm şifa modellerinde en iyisi, sizinle en çok hizalandığını hissettiğiniz şeyi bulmak için denemektir. Unutmayın, nefesiniz sizin içinizde sizinle birlikte olan şifacınız ve rehberinizdir.