Haberi hızlıca yaymak kedi veya köpeğinizi güvenle, hızlıca geri almanın temel noktasıdır. Bir kaç saat içerisinde kendi kendine döneceğini varsaymayın. Eve geri dönüp dönmeyeceğini görmek için beklemeyin. Evcil hayvanınızın kaybolduğunun farkına vardığınız anda haberi yaymaya başlayın. Unutmayın, elinizin altında düzgün, belli olduğu fotoğraflar olsun ve kedi ile köpeğinizde daima kimlik tasmalarından olsun. Mikroçip de mükemmel bir tanımlama yöntemi ama yine de görünür bir yerinde tasması olsun.

  • Çok miktarda poster hazırlayın. Posterde kayıp bir hayvan olduğu yazsın ve en üstte, kolay okunur büyük harflerle olsun. Sonrasında türü ve görünümüne dair bir şeyler belirtin. İnsanların bir hayvan türünü bildiklerini varsaymayın ve bu nedenle türünün yanında görüntüsünü tasvir edin. Hayvanın adı da yazılı olsun çünkü bu sayede onu bulanlar adıyla seslenerek yakalayabilirler. Ödül de verin ama ödülü posterde belirtmeyin. En altta ise adınız ve telefon numaranız bulunsun.
  • Yukarıdaki bilgileri içeren kartlar hazırlayın ve hayvanınızın kaybolduğunu tahmin ettiğiniz bölgelerde bunları ev ev dağıtın. Karşınıza çıkan herkesle konuşun. Ne kadar çok insanın haberi olursa birisinin denk gelme ihtimali o kadar artar. Hayvanınız korkmuş olabilir ve bu nedenle insanların geceleri bahçelerine ve kapı içlerine bakmalarını rica edin.
  • Kayıp hayvanlar için ilan verebileceğiniz yerel bir gazete varsa bu imkandan da faydalanın.
  • Haberi olabildiğince çok yaymanız ve insanların ne kadar üzgün olduğunuzu bilmelerini sağlamanız lazım. Böylece bir hayvan tespit ettiklerinde size haber verirler.
  • Dışarı çıkıp evcil hayvanınızı adıyla arayın. Aile ve komşularınızdan mahalleyi tüm yönde aramalarını isteyin. Nereye gitmiş olabileceğini tahmin etmeye çalışmayın çünkü asla tahmin edemezsiniz. En iyisi gece veya gün doğumunda adıyla aramaktır. Eğer arabanızdan bağırarak ilerliyorsanız yavaşça sürün, tüm pencereleri indirin, arada bir arabayı kapatarak dinleme yapın.
  • Tüm komşularınızı şahsen arayın.
  • Tüm veterinerlere haber salın. Bazen insanlar bir hayvan bulunca onu uzaktaki veterinerlere bile bırakabiliyorlar. Hayvan barınaklarını ve belediyeleri arayın. Polis ve kolluk kuvvetlerine de haber verebilirsiniz.
  • Bölgenizdeki barınaklardan sadece arayarak bilgi almayın. Her gün gidip kendi gözlerinizle kontrol edin.
  • Vazgeçmeyin!
  • Kedi ve köpekler sık sık uzaklara giderler ve yapacaklarını tahmin etmediğiniz şeyler yaparlar. Her yere bakın, herkese söyleyin. Ne kadar çok insanın size destek olduğuna şaşıracaksınız.
  • En insan canlısı ve sosyal evcil hayvan bile tek başına kalınca çok korkabilir. Kendi evcil hayvanınız yalnız kalınca insanlardan kaçabilir ve hatta sizden bile kaçabilir. Onu kovalamayın. Sizden daha hızlıdırlar ve daha fazla korkarlar. Bunun yerine yere oturun, normal tonlarda konuşun, adını ve bildiği cümleleri tekrarlayın. Korkmuş bir hayvan genelde çok uzağa gitmez ve bir kaç dakika ile saat arasında yakınlaşır.
  • Nadiren de olsa yakalamak için bir tuzak ya da alet kullanmanız gerekebilir. Hayvan barınakları ve belediyeler ile görüşerek onların ekipmanlarını kullanabilirsiniz.
  • Vazgeçmeyin! Arayışınızda agresif olun, çok yardım alın, tüm herkese yayın. Kendi kendine gelip gelmeyeceğini görmek için saatlerce beklemeyin. Bu geçen zamanda poster ve kartlarınızı dağıtabilirsiniz.