İnsanlığın var oluşundan günümüze kadın, erkek, genç, yaşlı herkes daha güzel bir görünüme sahip olmak istiyor. Bunun için vücudunun her hangi bölümünde hoşnut olmadığı ya da yeterince beğenmediği bir alanın düzeltilmesi, yeniden form verilmesi pek çok kişinin isteğidir. Hem estetik kaygılar, istekler hem de bazı organların daha sağlıklı, daha fonksiyonel olabilmesi için bulunulan girişimler estetik olarak adlandırılıyor. Bu estetik operasyonlar alanında uzman kişiler tarafından çoğu zaman acısız, ağrısız ve her hangi bir olumsuzluğa, yan etkiye mahal vermeden gerçekleştirilebiliyor. Hem ülkemizde hem de dünya genelinde en sık olarak uygulanan estetik operasyonların başında burun estetiği geliyor. Zira yüzün tam ortasında bulunduğu için en görünürde olan organımız burundur ve burnumuzun nasıl göründüğü de aslında bizim nasıl göründüğümüz sorusunun yanıtıdır.

Bu bağlamda gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatları burnun küçülmesi, büyümesi, incelmesi, daha da kalınlaştırılması, burundaki kemiğin alınması, burnun ucunun kaldırılması gibi pek çok işlemi kapsamaktadır.

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır?

Burun estetiği ameliyatı, burunda değişmesi, düzeltilmesi istenen alana uygulanan çok farklı işlemleri kapsamaktadır. Ameliyat öncesinde hastanın tüm tetkikleri yapılır, ameliyata engel bir durumun varlığı araştırılır, her koşulun uygun olduğu vakalara ameliyat için gün verilir. Ameliyatın bir gün öncesinde kişi gece saat 12’den sonra hiçbir şey yiyip içmez, ameliyat sabahı yine bir şey yemeden, içmeden hastaneye gider. Hasta ön uygulamalardan geçer ve genel anestezi altında ameliyata alınır. Bu bakımdan hasta, uygulama esnasında her hangi bir ağrı, acı hissetmez ve ameliyatın ardından birkaç saat geçince genellikle evine dönebilir. Zira ameliyatın uygulanma ve hastanın uyandırılma süresi de dahil olmak üzere burun estetiği ameliyatı ortalama 1-2 saat sürmektedir. Ameliyattan sonraki birkaç gün hastanın evinde dinlenmesi önerilir ve doktor aksi bir uyarıda bulunmadığı sürece en fazla 5-6 gün sonrasında hasta normal iş ve sosyal yaşamına dönebilir.

Burun ameliyatı estetiği sırasında burun deliklerinin içinden minik kesiler yapılarak ameliyata başlanmaktadır. Burnun sırt yüzeyi, burnun ucu ya da içiyle ilgili sorunlar uzman hekim tarafından düzeltilir ve ardından burun deliklerine tampon, burnun sırt bölümüne de alçı atel yerleştirmek suretiyle ameliyat bitirilir.

Burun estetiği ameliyatı öncesinde bilinmesi gerekenler

  • Burun estetiği ameliyatı öncesinde doktorla, doğru ve mantıklı iletişim kurabilmiş olmak çok önemlidir. Hastanın tam olarak nelerden şikayetçi olduğu, ameliyattan ne beklediği ve doktorun tam olarak neyi gerçekleştirebileceği açık ve net olarak karşılıklı anlaşılmış olmalıdır.
  • Hasta daha önceden her hangi bir burun estetiği ameliyatı geçirmişse, bir ilaca bağımlı yaşıyorsa, alerjik bir sorunu varsa, sigara kullanıyorsa mutlaka ameliyatı gerçekleştirecek olan doktora bu konularda bilgi vermelidir.
  • Kullanılan ilaçların ve sigaranın ameliyat öncesinde mutlaka kesilmiş olması gerekiyor.
  • Burun estetiği ameliyatını tamamen estetik kaygılar dolayısıyla yaptıranların ameliyat ücretinin sigorta şirketi tarafından karşılanmadığı bilinmelidir.
  • Burunda hem fonksiyonel bozukluk varsa, sağlık sorunu yaşanıyorsa, nefes alma güçlüğü varsa, hem de estetik bir görüntü sorunu varsa, sigorta şirketinin estetik ameliyat masraflarının ne kadarını karşılayacağı öğrenilmelidir.

Burun estetiği ameliyatından sonra yaşanması muhtemel sorunlar nelerdir?

  • Burun estetiği ameliyatından sonra genellikle göz kapakları morarır ve şişer. Ancak günümüzde pek çok sağlık kurumunda gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatlarında ilk gün göz kapakları flaster ile kaplanarak bu morluk ve şişlik riski de en aza indiriliyor.
  • Ameliyatın ertesi gün yüz şişebilir, burunda, kafada, kaslarda ve tüm vücutta ağrı hissedilebilir. Ancak doktor bu olumsuzlukları en aza indirebilmek adına uygun ilaçları verecektir.
  • Burun estetiği ameliyatı sonrasında ilk 3 ay içinde zaman zaman hafif ağrılar, sızılar ve nefes alma güçlükleri yaşanabilir. Ancak bu süre atlatıldıktan sonra çok daha normal olacaktır.
  • Burun estetiği ameliyatını gerçekleştiren doktor işinde ne kadar deneyimli, ne kadar uzmansa ameliyat sonrasında yaşanması muhtemel komplikasyonlar da o kadar nadir olacaktır. Ancak kim gerçekleştirirse gerçekleştirsin her ameliyatın, anestezi ile uygulanan her operasyonun belli başlı riskleri bulunmaktadır. Burun kanaması, enfeksiyon, nefes alma güçlükleri gibi riskler doktorun alanındaki uzmanlığına göre minimuma indirilebilir ya da ortaya çıksa bile kısa süre içinde ortadan kaldırılabilir.
  • Ameliyatın ardından geçen ilk 1 ay içinde burunda ve yüzde oluşan şişliklerin yaklaşık % 80’i ortadan kaybolmuş olur. Geri kalan % 20’lik kısım ise 6 ay içinde geçecektir.
  • Ameliyattan sonraki birkaç gün içinde burnunuzdan pembe ya da kırmızımsı bir sıvı gelebilir. Bu normaldir. Ancak direkt olarak kanama olursa mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.

Burun estetiği ameliyatı olanlara öneriler

  • Ameliyattan sonraki ilk 1-2 ay gözlük kullanılmaması önerilir.
  • Ameliyat sonrasındaki ilk 2 hafta içinde seks, spor, koşu, yüzme gibi kan basıncını artırıcı etkinliklerden kaçınmak esastır.
  • Ameliyattan sonraki ilk 1-2 ay boyunca burnu her türlü darbeden, olumsuzluktan, yüzüstü yatmaktan kaynaklanabilecek risklerden korumak esastır.
  • Ameliyatın ardından birkaç gün sırta bir yastık konarak, dönmeyi engelleyici bir kapalı bir kanepede yalnız yatarak olası riskler de minimuma indirilebilir.
  • Ameliyat sonrasında burun tamponla kapalı olacağı için ağızdan nefes alıp vermek, öksürük ve hapşırığı engellemek adına da alerji yapabilecek alanlardan, eşyalardan uzak durmak doğru olacaktır.
  • Ameliyat sonrasında doktorun belirlediği zamanlarda kontrollere gitmek, olası riskleri ortadan kaldıracağı için çok önemlidir.
  • Göz kapaklarına konan flasterler görmeyi, burun içine konan tamponlar da nefes almayı engelleyici özelliktedir. Ancak bunlar doktorunuzun uygun gördüğü ve ameliyattan maksimum konforu elde edebilmeniz için uyguladığı işlemlerdir. Bu bakımdan doktorun izni ve bilgisi olmadan flasterleri ya da tamponları ellemeyin, yerinden oynatmayın.
  • Ameliyat sonrasında ılık ve sıvı ağırlıklı beslenin, boğazınızın, ağzınızın, dudaklarınızın kurumamasına özen gösterin.
  • Sadece doktorun size verdiği ilaçları kullanın.
  • Burun ameliyatları sonrasında aspirin ve aspirin içeren ilaçların kullanılması yasaktır. Aslında doktorunuzun önerdiği ilaçların dışındaki tüm ilaçlar yasaktır.
  • Ameliyat sonrasında hem uyurken hem de dinlenirken kesinlikle kafanız yukarıda olmalıdır. Bu sayede şişlikler ve morarmaları da en aza indirmek mümkündür.
  • Burnunuzla oynamayın, sümkürmeyin, burnunuzun içini temizlemeye çalışmayın, hapşırmak durumunda kaldığınızda ağzınız açık olarak hapşırın.
  • Ameliyat sonrasında dişlerinizi yumuşak bir fırça ile fırçalayın.
  • Ameliyat sonrasındaki ilk 2 ay boyunca güneşlenmek, direkt olarak güneşe maruz kalmak önerilmez.
  • Burun ameliyatı estetiğinden sonra burnunuz ilk olarak açıldığında fazla kalkık ve şişkin bir görüntü ile karşılaşabilirsiniz. Endişelenmeyin, zamanla inecek, uygun forma kavuşacaktır.
  • Ameliyat sonrasında burun, üst dudak ve bazen elmacık kemiklerinde uyuşukluk hissedilebilir. Bu sorun geçicidir.
  • Ameliyat sonrasında sargı açıldıktan, tampon çıkarıldıktan sonra karşılaşılan görüntü hastayı depresif bir ruh haline sokabilir. Ancak ameliyatın etkilerinin tamamen geçmesi ve burnun istenen forma kavuşması 6 aylık bir süreyi gerektirebilir. Bu bakımdan sabırlı olmakta fayda var.