Yağlar dünyasının en az duyulmuş kahramanlarından bir tanesi, bir Klinik aromaterapist olarak benimse gizli kahramanım olan  havuç tohumu yağı ve özellikle tehlikeli bakteriler ve mantarlara karşı etkileyici faydaları mevcut. Hatta, bazı çalışmalarda bazı kanser hücrelerini bile öldürebildiği görülmektedir.

Pek çok popüler kullanım alanına karşın, aynı zamanda cilt bakımında da değerlendirilebilir ve doğal bir saç nemlendirme ürünüdür.

Antioksidanlar bakımından da zengin olan yağ, geçmişte olduğundan çok daha fazla ilgiyi hak ediyor.

Havuç Tohumu Yağının Besin Değerleri

Havuç tohumu yağından bahsederken, tam olarak hangi konudan bahsedildiğini iyi bilmek gerekiyor. Onun hakkındaki araştırmalar biraz eksik ancak bazı araştırmalarda havuç tohumu yağının havuç tohumlarının soğuk presten geçirilmesi ile üretildiği belirtiliyor.
Bu hususta yapılan en büyük hatalardan bir tanesi, taşıyıcı yağ olarak kullanılan havuç yağı ile aynı olduğunu sanmak. Aromaterapi Bilimi dergisinin araştırmalarına göre, iki yağ genelde yanlışlıkla birbirinin yerine kullanılıyor. Lakin havuç yağı havuç tohumu yağından farklı ve A vitamini bakımından zengin olsa da bir öz yağ değil.

Buna karşın, havuç tohumu yağında A vitamini bulunmuyor lakin bol miktarda antioksidan içeriyor.

Havuç Tohumu Yağının 5 Faydası

Bakteri ve Mantarları Öldürmeye Yardımcı Olur

Havuç tohumu yağının en çok araştırılmış faydaları arasında bakteri ve mantarlara karşı etkinliği yer almaktadır. Hatta bazı virüs tiplerine karşı bile etki gösterebiliyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde bulunan bu zararlılara karşı etkin bir savaş imkanı sunuyor.
Havuç tohumu yağından en çok etkilenen bakteri ve mantarlar şu şekilde sıralanıyorlar:

• Dermatophytes
• Cryptococcus neoformans
• Alternaria Alternata
• Escherichia coli
• Salmonella
• Candida
• Acinetobacter
• Stenotrophomonas maltophilia
• Aedes albopictus

Kanser Hücreleri İle Savaşabilir

Kanserle savaşta, araştırmacılar farklı bileşenleri bir araya getirir ve laboratuvarda bunların kanser hücreleri üzerindeki etkilerini incelerler. Bu çalışmalar, havuç tohumu yağının akut miyeloid lösemi, kolon kanseri ve meme kanseri hücrelerine karşı etkin olabildiğini gösteriyor.
Hayvanlarda yapılan araştırmalar, kanser hücrelerine karşı bir araç olabileceğini de gösteriyor.

Bazı Güneşten Koruyucu Ürünlerde Bulunur

Hindistan’daki bir üniversitede 2009 yılında yapılan bir araştırmada, 40 koruma değeri ile iyi bir UV koruyucusu olduğu görülmektedir. Aslında bu doğru sayılır ancak tam olarak değil.

Zira bu araştırmada havuç tohumu yağının başka bitkisel ürünler ile birlikte karıştırılması sonucunda elde edilen kremler denenmiştir ve bu kremin de güneşten koruyuculuğu 40 faktör çıkmıştır.

Dolayısıyla onu tek başına kullanmak UV ışınlarından korumayı sağlamamaktadır ancak diğer bitkisel ürünler ile tepkimeye girdikten sonra ortaya çıkan sıvı, kimyasal güneş kremlerine nazaran çok daha güvenli bir araç haline gelmektedir.

Güçlü Bir Antioksidandır

Pek çok yağ ve öz yağ gibi, havuç tohumu yağı da bol miktarda antioksidan içererek hastalıklara karşı korur.
Özellikle, hayvanlar üzerindeki deneylerde, karaciğeri koruduğu gözlenmiştir. Havuç tohumu yağı karaciğeri korumaktadır ve serbest radikallerin yarattıkları oksidatif baskıya karşı hücre zararına engel olmaktadır.

Cilt ve Saç Sağlığını Destekler

Geleneksel olarak havuç tohumu yağı cilt ve saçın nemlendirilmesi için kullanılmaktadır. Onun bu özelliğine dair henüz bir araştırma mevcut olmasa da, haricen kullanımı güvenlidir ve fayda gösterebilir. Antioksidan özellikleri nedeniyle cilt ve saçları zarardan koruyacağı kesindir. Havuç tohumu yağını özellikle bebe ürünleri ve saç ürünleri formüllerimde sıkça kullanırım. Haftada bir kez şu karışımı saçlarınıza uygulayın, dökülme ve cansızlığa sonsuza kadar veda edin.

 Ayşe’nin Saç Dökülmesi Karşıtı Serum  Formülü 

50 ml. Badem yağı

25 ml. Ceviz yağı

25 ml. Havuç tohumu yağı

Tüm yağları bir şişede karıştırın, saç dipleriniz dahil sürün, streç filmle sarıp 1 saat bekleyin.  Şampuanla yıkayın.

Olası Yan Etkileri

Hamile ve emziren anneler  onu doğrudan tüketmekten kaçınmalılar. Eğer kullanımı sırasında herhangi bir alerjik reaksiyon görürseniz, hemen kullanımı bırakmalı ve doktorunuza bilgi vermelisiniz.
Şu anda yağın başka ilaçlar ile etkileşimine dair herhangi bir veri de mevcut değildir.