Regl Ağrısı mı? Sorun Değil
Menstrüasyon ağrısı kadın olmanın doğal bir parçası gibi görülür ama işin gerçeği bu değil! Normalde ağrısız olmalıdır. Bu ağrılar size bir çağrıdır aslında. Bedeninizde, görünenin ardında, işlerin yolunda gitmediğini işaret eder.
İster günlük strese yol açan tipte bir ağrı olsun, isterse daha karmaşık (Örneğin endometriosis) neredeyse tüm tipler tedavi edilebilirdir. Böyle diyorum çünkü bu konuyu uzun bir süre irdeledim.
Eğer şu an bu yazıyı okuyorsanız ve aklınızdan “İşte bu benim!” diye geçiriyorsanız bilin ki o “benim” dediğiniz kabulün içerisinde birçok semptom da var! Ve bu semptomları da kendinizden bir parça olarak kabul etmişsiniz!
Biricik bedeniniz size her ne söylüyorsa çağrısına kulak verin! Bu bir menstrüasyon kaynaklı baş ağrısı da olabilir 15 günde bir karşınıza çıkan bir ağrı da. Çin tıbbı periyod ağrısı konusunda bir sürü semptom olduğunu ve bu semptomların da kişiden kişiye çeşitlilik gösterdiğini söylüyor. Çünkü hepimiz kendine özgü ve biricik varlıklarız.
Şunu da bilmenizi isterim ki eğer menstrüasyon ağrınızı tedavi etmek için ilaç kullanıyorsanız tedavi etmediğini bilin! Sadece problemi maskeliyorsunuz o kadar.
Ama dert etmeyin! Ağrısız bir periyod sürdürmeniz için en önde gelen 5 öneriyi sizler için hazırladım:
1. Kan akışını kolaylaştırın
Menstrüasyon döneminizde hareketleriniz nazik olmalı ve egzersizlerinizi de uygun biçimde yapmalısınız. Çoğu kadında egzersiz yapmak menstrüasyon ağrısını harika bir etkililikte tedavi ediyor! Çünkü egzersiz tüm üreme organlarının kan akışına yardımcı oluyor. Özellikle de kansızlık yaşayan kadınlar en çok bu tedavi yönteminden faydalanıyor. (Çin tıbbı kendi teriminde buna bizim gibi “kan yetersizliği” diyor. Bu kişilerin kan depolamada sorun yaşadıklarını söylüyor. Bunu da demir ve kan basıncı düşüklüğüyle açıklıyorlar.) Bu tür kişiler halsizlikten ve sıkıntı verici ağrılardan şikâyet etme eğilimindedirler. Baş dönmesi, sersemlik ve bayılma hissedebilirler. Görüntüleri soğuk ve solgundur. Bunula birlikte kanamalarının seyreltik ve soluk göründüğünü söylerler.
2. Sadece çay içerek ağrınızı hafifletin
Çaydan alacağınız ısı kan akışının artmasına ve ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır ama daha da önemlisi terapi özelliği gösteren bir çok çay çeşidi var! Sarıpapatya sakinleştirici, yatıştırıcı ve ilaç niteliklerine sahiptir. Vücudun rahatlamasına ve ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Bir başka seçenek de ahududu yaprağından üretilen çay. Uterusun rahatlamasında direkt etki gösterir! Bunların dışında; demlenmiş zencefil de yatıştırıcıdır. Yapılan araştırmalara göre zencefil ağrıya sebep olan prostaglandin gibi düzenleyici enzimlerin miktarını düşürür ve ferahlarsınız.
3. Soğuk yemek alışkanlığından vazgeçin
Soğuk ve ham besinler menstrüal krampları artırır. Çin tıbbı, kramp verici ağrıların sebebinin kanın serbestçe dolaşamamasından kaynaklı olduğunu bulmuş. Bu da kan akışını tamamen engelleyen ya da azaltan bir blokaj (dokusal) olduğunun habercisidir.
“Rahim soğukluğu” hastalığını duymuşsunuzdur. Bu sorunu yaşan kişiler menstrüasyon boyunca yoğun ağrı hissederler. Sıcaklık, bu ağrılara karşı etkilidir. Bu sorunu yaşayan kadınların kan akışı yoğun ve basınçlıdır. Genellikle bedenleri de soğuktur, özellikle de menstrüasyon dönemlerinde karın altı bölgeleri… Bu sorunu çözmek için menstrüal dönem öncesinde semptomları kontrol altında tutmak için daha sıcak yiyeceklere geçiş yapmak faydalı olacaktır! Ama daima aklınızda tutun! Eğer durum çok kötüyse mutlaka bir doğum uzmanından yardım almalısınız.
4. Şekerleme yapın
Menstrüasyon döneminizin yaklaştığı günlerde takviminizde uyku için de yer ayırın. Yorgun olduğumuzda daha hassas oluruz ve eğer yeterince dinlenmişsek her tür ağrıyla daha kolay baş edebiliyoruz. Dahası, uykusuzluk bizi arzulara ve abur cubura yönlendirecektir. (Çoğunlukla da soğuk ve şekerli olanlarına!) Daha önce de bahsettiğim gibi bunlar ağrıyı hafifletmek yerine çoğalmasına neden olur.
5. Rahatlatıcı gıdalar tercih edin
Ağrının nedeni, sadece yediklerimizden kaynaklı olabilir. Genellikle, az işlenmiş yiyecekler vücudunuzu mutlu eder.
Yüksek lifli yiyecekler ve doğru yağlar bağırsaklarınıza iyi gelir. Eğer bağırsaklarınız gerginse, ağrınız daha da kötüleşebilir. Çünkü bağırsaklarınız rahminizle aynı sinirsel sisteme bağlıdır. Bu da yine kan akışının yavaşlaması anlamına gelir. Bu yüzden yiyecek alışkanlıklarınızı düzenlemek, ağrı çekmemek için en doğal yöntemlerden biridir. Tavsiye edeceğim öncelikli besinler şu şekilde:
* Somon balığı
* Zeytinyağı
* Tohum ve çekirdek besinler (çerezler)
* Yeşil yapraklı sebzeler
* Aromatik baharatlar (Örnek olarak: Zerdeçal, zencefil, biber)
Eğer ağrı çok şiddetliyse farklı çeşitler deneyerek size en uygun olanını keşfetmek en iyisi. Menstrüasyon döneminizde vücudunuza karşı nazik ve kibar olun. Unutmayın, anahtar kelimeler “nazik” ve “yavaş” olmak!
Sağlıkla kalın,
AYŞE TOLGA