Doğal beslenme, hastalıklar için doğadan gelen tedaviler uygulama trendi, alternatif tıbbın gücünün fark edilmesi gibi pek çok sebepten dolayı bitkiler hayatımızda her geçen gün daha fazla yer ediyor. İşte bu minvalde hayatımıza giren altın otu da temelde Avrupa kökenli bir bitkidir, bizim dilimizdeki “altın otu” adını ise sapsarı renginden almaktadır. Altın otu bitkisinde; flavonoitler, eterik yağlar, kumarinler, pyranonlar, fenol karbonik asitler, steroller, taninler, vitaminler ve mineraller bolca bulunmaktadır. Bilim dünyasındaki adı Helichrysum Arenarium olan altın otu, daha çok mide dostu oluşu, sindirimi kolaylaştırması, basura, eklem ağrılarına iyi gelmesi gibi çok sayıda fayda veriyor. Ülkemizde daha çok güneş çiçeği olarak bilinen altın otu, her geçen gün daha iyi tanınmakta ve faydaları daha iyi anlaşılmaktadır. Altın otu özellikle son yıllarda ülkemizde çok fazla rağbet görüyor, içindeki P vitamini ve çok sayıda mineraller sayesinde günlük yaşantımıza ve sağlığımıza katkı sağlıyor.

Hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların özellikle iç organlara zarar vermesi, bazı ekstra hastalıklara yol açabiliyor olması da altın otunu daha popüler hale getirmiştir. Hatta altın otunun barındırdığı zengin minerallerin günlük beslenme ile tam olarak alınamıyor olması da altın otunu değerli hale getirdi. Çünkü sağlıksız beslenme ve yaşam koşulları her geçen gün hastalıkları artırıyor, dolayısıyla alternatif tıbba ilgi de çığ gibi büyüyor. Hal böyle olunca da alternatif tıp uzmanları da altın otunu, pek çok derde doğal ilaç olarak öneriyor. Zaten altın otu bizim Anadolu kültürümüzde de çok iyi bilinen bir bitkidir. Bu bakımdan köylerde, kırsal yerleşim bölgelerinde doğal olarak yetişen altın otu, ıhlamur, ada çayı gibi kaynatılıp tüketilmektedir. Fakat büyük firmalar, doğal beslenme sektörü tarafından altın otu daha yeni yeni bilinir hale geldiği için paketlenip marketlerde satılmaya başlanma geçmişi çok da eski değil.

Günümüzde aktarlarda ve doğal şifalı bitkiler satan marketlerde faydalı bir bitki olarak satılmakta, hatta çok güzel görüntüsü nedeniyle süs bitkisi olarak da yaygın kullanılmaktadır. Bu şifa kaynağı altın otundan, çay ve yağ üretilmektedir. Altın otu yağı, başta kozmetik ürünlerde olmak üzere, bazı kremlerde ve pek çok farklı alanda kullanılır. Bu denli popülerleşmeden önce altın otu sadece kayalıkların etrafında, yüksek dağlarda çok sık görülmekteydi. Ancak günümüzde ilaç sanayisi ve kozmetik dünyasının ilgisini çektiği için özel olarak altın otu yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

Altın otu nasıl kullanılır?

Altın otunun en sık, yaygın kullanımı çay olarak tüketilmesidir. Altın otunun tıpkı bir şemsiye gibi çiçekleri vardır ve bunlar dallarıyla birlikte kesilerek toplanır. Ardından güneşli bir alanda, açık havada dalları ile birlikte kurutulur. Tamamen kuruduktan sonra kuruyan çiçekler dalından koparılarak toplanır. Sonrasında çiçekler bir bez torbada ya da can bir kavanozda saklanır. Kurutulmuş ve paketlenmiş olarak aktarlarda, bazı organik marketlerde satılmaktadır.

Altın otu çayı demlemek isteyen bir kişi bir bardak sıcak suyun içine 3 -4 tane altın otu çiçeği atıp ortalama 10- 15 dakika demlenmeye bırakır. Ardından çiçeklerini süzüp ılık olarak tüketmek mümkündür. Altın otu çayı biraz acı bir tada sahiptir, daha kolay tüketmek için bir bardak altın otu çayını 1 çay kaşığı bal ile tatlandırmak daha iyi olur.

Bununla birlikte altın otu çayının tadından ya da kokusundan hoşlanmayanlar, kuşburnu ya da ıhlamurla karıştırarak demleyebilirler. Bu sayede hem çayın tadı daha hoş olur hem de bir değil, birkaç bitkinin faydasından yararlanmak mümkün olur. Ayrıca altın otu çayı çubuk tarçın, karanfil veya limonla da tüketilebilir.

Altın otu faydaları

  • Sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler.
  • Mide ve bağırsak sorunlarını giderir. Mide ekşimesi, mide yanması, gastrit gibi sorunları giderir.
  • Basur tedavisine yardımcı olur.
  • Mide özsuyunu artırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Prostatın doğal şifa kaynağıdır.
  • Böbrek sağlığını destekler, böbreklerde oluşan kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. .
  • Çok etkili bir idrar söktürücü ve idrar yollarını düzenleyici etkisi vardır. Bu sebeple de altın otu çayının zayıflatıcı özelliği olduğu düşünülmektedir.
  • Ancak altın otu idrar söktürücü özelliği olduğu için vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar. Bundan dolayı da az da olsa kilo kaybı yaşanır. Fakat bu kilo kaybı yağ yakılması, genel bir vücut incelmesi şeklinde değildir. Bu sebeple de altın otu çayının zayıflatıcı etkisinin geçici ve aldatıcı olduğu söylenebilir. Ama ödem attırıcı olmasından dolayı tavsiye edilebilir.
  • Bazı uzmanlara göre; altın otu çayının düzenli olarak tüketilmesi tokluk hissini artırıyor. Bundan dolayı da altın otu çayının zayıflama sürecine yardımcı olduğuna dair de iddialar bulunmaktadır. Ancak bu verilere rağmen altın otu çayının tek başına zayıflatabildiği söylenemez.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarını önler, giderir. İdrar yollarında oluşan taşların doğal yolla düşürülmesine yardım eder.
  • Hemoroit tedavisinde yardımcıdır.
  • Pankreas salgısını artırır.
  • Safra salgısını artırıcı özelliktedir.
  • Romatizma, kireçlenme, eklem ve kas ağrılarını hafifletici, kramp çözücü etkisi vardır.
  • İltihap oluşumunu önler, iltihaplı yaralara altın otu yağı ya da çayı ile pansuman yapılması tedavi edici rol oynar.
  • Altın otu yağı ve çayı cilt dostudur. Egzama, siğil, sedef gibi cilt sorunlarını gidermek için altın otu çayı tüketilmesi ve altın otu yağı sürülmesi önerilir.
  • Cildin sıkılaşması ve nemlendirilmesi için de altın otu yağı ile bakım yapılır.
  • Düzenli olarak altın otu çayı tüketiminin varis oluşumunu önlediği, var olan varislerin de görünümünü hafiflettiği düşünülmektedir.
  • Altın otu tüketecek olanlara öneriler
  • Altın otunun bilinen herhangi bir yan etkisi, zararı yoktur. Ancak altın otu yağını ciltte büyük bir alana uygulamadan öncesinde küçük bir alanda denenmesinde fayda vardır. Zira bazı hassas ciltlerde alerjiye sebep olabilir.
  • Diğer tüm bitkisel önerilerde olduğu gibi altın otu çayının ve yağının da fazla değil, yeterince kullanılmasında fayda vardır. Aksi halde olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu bakımdan günde 1 fincan altın otu çayı tüketimi yeterlidir.
  • Her hangi bir hastalığı olan, hastalık için ilaç tedavisi gören kişiler altın otu tüketiminden önce doktora danışmalılar.
  • Altın otunun gebelik ve emzirme dönemlerindeki etkilerine dair her hangi bir geçerli veri bulunmamaktadır. Bu bakımdan emzirme ve gebelik dönemlerinde altın otu tüketimi önerilmez.
  • 10 yaşından küçük çocukların altın otu çayı tüketmeleri önerilmez.
  • Diğer bitki çaylarında olduğu gibi altın otu çayından da azami faydayı alabilmek için diğer bitkilerle karıştırılmış olarak ya da küçük poşet çay şeklinde değil de, direkt bitki olarak satın almak gerekiyor. Poşet çayların içinde tam olarak bitkinin faydalı yerlerinin bulunup bulunmadığı ya da hangi koşullarda paketlendiği bilinmemektedir. Bu bakımdan doğal ürünler satan marketlerden ya da aktarlardan sade altın otu bitkisi almak doğru olacaktır.