Anne Karnındaki 6 Aylık Bebeğin Gelişimi

Artık hamileliğin ilk 20 haftalık dilimini atlattınız ve aslında düşük riskinden de her geçen gün uzaklaşıyorsunuz sayılır. Zira bebek, anne karnında sağlıklı bir şekilde büyüdükçe her geçen gün anneye ve hayata daha iyi, daha sağlam tutunuyordur. 6. ay, hamileliğin 21 ve 24. haftalar arasını kapsıyor ve işte bu dönemde bebeğinizde ve sizde çok mucizevi gelişmeler yaşanıyor. Bu dönemi hafta hafta incelemekte fayda var.

21 .hafta bebek gelişimi

19., 20. haftalarda yutmayı öğrenen bebeğiniz, içinde yüzüp yaşadığı amniyon sıvısını yutuyor. İşte bu aktivite de onun sindirim sisteminin gelişmesini sağlıyor.  Bununla birlikte bebeğinizin kemik iliğinde kan hücreleri de oluşmaya başlıyor.

22. hafta bebek gelişimi

Birkaç hafta öncesinde bebeğinizin hareketleri hissedilmeye başlamış, zira bebeğiniz gayet belirgin hareketler yapıyordu. İşte bu hareketliliğin bir adım daha ileriye taşındığı bu haftada bebeğin tat alma ve dokunma duyuları da gelişmeye başlar. Siz ultrason muayenelerine gittiğinizde bebeğinizin parmağını emdiğini, vücudun bazı yerlerine temas ettiğini görebilirsiniz. Bu hafta içinde erkek bebeklerin testisleri karın içinden aşağıya doğru inme eğilimi gösterir. Kız bebeklerin ise rahmi, yumurtalıkları yerindeyken, vajinası da gelişmiştir.

23. hafta bebek gelişimi

Anne adayının karnı, bebeğin büyüyüp gelişmesi için gayet uygun bir şekilde dizayn edilmiştir. Ancak bu bebek doğduktan sonra dış dünyaya alışabilmesi için akciğerlerinin tam olarak gelişmesi gerekiyor. Bebeklerin akciğerleri 23. haftadan sonra gelişmeye başlıyorlar. Bu sebeple de 23. haftadan önce doğan bebekler akciğerleri gelişmediği için dışarıda nefes alamıyor ve dolayısıyla da yaşayamıyorlar. Bu hafta içinde solunum hareketleri de başlayan bebek, 24. haftadan itibaren doğduğunda, eğer hastane ortamında uygun koşullar sağlanırsa yaşama tutunabiliyor. Ancak akciğerleri tam olarak gelişmeden doğan bebeklerin çoğunluğu yaşasalar da, körlük, zeka geriliği gibi çok ciddi anomalilerle yaşayabiliyorlar.

24. hafta bebek gelişimi

Bu haftadan itibaren bebekler genel olarak başları aşağıda olacak şekilde dururlar. Bu dönem içinde bebeklerin iç kulaktaki denge yapıları gelişir. Bu hafta itibariyle yaşamsal gelişimlerinin bir bölümünü tamamlayan, diğerlerinde de az da olsa gelişim kaydeden bebeklerin, dünyaya geldikleri takdirde yaşama olasılıkları yaklaşık % 50’dir.

Hamileliğin 6. Ayında annenin yaşadığı değişimler

  • Anne adayının tansiyon değeri normalden düşük seyreder.
  • Vücuttaki kan yapımı arttığı için, demir ihtiyacı yüksektir.
  • Dişlerde sararma, diş etlerinde kanama yaşanabilir.
  • Solunum hızı arttığı için göğüs kafesi de buna paralel olarak genişler.
  • Anne adayının göğüslerinin uçlarından sarımtırak bir su gelir. Bu süt yapımının bir işareti ve aynı zamanda da bebek doğduğunda ona çok faydalı olacak bir maddedir.
  • Anne adayının rahminde saatte 2-3 kez gibi bir sıklıkla kasılmalar hissedilebilir. Ancak bunlar ağrılı, uzun süreli ya da saatte 4 taneyi geçmeyecek şekildedir. Fakat bu kasılmalarda ağrı, acı hissedilirse ya da bunlar çok sıklaşırsa doktorunuza başvurmalısınız. Zira erken doğum gibi bir risk olabilir.

Hamileliğin 6. ayında anne adayı nasıl beslenmeli?

Hamileliğin 6. ayında da tıpkı diğer aylarda olduğu gibi anne adayının yeterli ve dengeli beslenmesi esastır. Hamilelikte gereğinden az kilo almak nasıl ki, bir sorun teşkil ediyorsa, elbette ki gereğinden fazla kilo almak da sorun yaratır. Hatta bazı durumlarda fazla kilolu bir hamile olmak hem hamilelik sürecini hem de bebeğin sağlığını, gelişimini tehlikeye sokar. Çünkü hamilelikte 20 kilo ve üzerinde alan anne adaylarında aşırı şiddetli bel ağrıları, hamilelik şekeri, çok iri bebek, şeker hastalığına yatkın bünyede bebek doğumu gibi sorunlar sıklıkla görülür. Bu bakımdan hamileliğin son 3 ayı içinde anne adayı fazla kilo almamaya, sağlıklı beslenmeye dikkat etmelidir.  Bu bağlamda ayda 1,5-2 kilo almak üzere;

  • Protein, vitamin ve mineraller bakımından zengin beslenilmeli,
  • Taze meyve ve sebzeler ağırlıklı olarak tüketilmeli,
  • Hamur işlerinden, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli besinlerden uzak durulmalı,
  • Haftada en az 2 kez balık tüketilmeli,
  • İyi pişmiş ızgara ya da fırında hazırlanmış kırmızı et tüketilmeli,
  • Hamilelik boyunca su tüketimi çok önemlidir. Günde 2,5 litre su tüketmek alışkanlık haline gelmiş olmalı,
  • Her gün 1 bardak süt, 1 kase ev yoğurdu tüketilmeli,

Hamileliğin 6. ayında anne adayı hangi besinlerden uzak durmalı?

  • Anne adaylarının haftada 2 kez balık tüketmesi gerekiyor, ancak palamut, uskumru, kalkan, midye, barbun gibi dip balıkları fazla miktarda cıva ve kurşun içerdikleri için bunların tüketilmesi önerilmez.
  • Konserve ton balığı,
  • Hazır çorba ve et, tavuk suları,
  • Çiğ et, kıyma içeren besinler,
  • Fazla tuz hamilelik döneminde uzak durulması gereken besinlerdir.

Hamilelikte kim kaç kilo almalı, 6. Ayda ne karda kilo alınmalı?

Hamilelik öncesinde aşırı derecede zayıfsanız, yani vücut kitle indeksiniz 18’in altında ise hamilelik döneminde ortalamam 15 kilo almanız doğru olacaktır.

Hamilelik öncesinde fazla kilolu iseniz, yani vücut kitle indeksiniz 25 ve üzerinde ise, hamilelik boyunca 8-9 kilo almanız yeterli olacaktır.

Hamileliği mümkün olduğunca en az ya da en fazla kilo ile tamamlamak durumları her ikisi de hem anne hem de bebek için bazı sakıncalar doğurabiliyor. Örneğin hamilelikte 9 kilodan daha az kilo almak erken doğum ve çok düşük kilolu bebek doğurma riskini normalin 2 katı kadar arttırıyor. Bu süreçte 20 kilodan daha fazla almak ise normal doğum olasılığını düşürdüğü gibi, bebekte ve annede pek çok hastalığa yol açabiliyor.

İşte tüm bunlardan yola çıkarak hem anne adayı hem de bebek için en ideal olan kilo 10-15 arasındadır demek mümkün.

Gebelik hormonları ve bebek büyüdükçe gereksinim duyduğu besinin de artışıyla anne adayının da iştahı hızla artıyor. Ancak bu evrede anne adayı, canının istediği her anda, istediği her şeyi yeme eğiliminden kaçınmalıdır. Zira hem hamilelik sürecini sağlıklı geçirmek hem sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek hem de doğumdan sonrasında sağlıklı ve rahat olmak için iştahı törpülemekte fayda ar. Bu bağlamda uzmanlar hamilelerin, normal döneme göre günlük aldıkları kaloriyi 300 kalori daha artırmalarının uygun olduğunda birleşiyorlar. Normal şartlar altında yetişkin bir kadın günde 1800-2000 kalori arasında alıyordur. Hamilelikte de bu kadının ortalama 2100-2300 kalori civarında alması yeterli olacaktır.

Herkesin boy uzunluğu farklı olduğu için boy-kilo oranı da farklıdır. Ancak kadının bu süreçte 15 kiloyu aşması çok da sağlıklı olmayabilir.

Özellikle hamileliğin son 3 ayı içinde bebek hızla büyümekte, hormonların salgılanma seviyesi artmakta ve dolayısıyla da anne adayının kilosu, ilk dönemlere göre daha fazla artma eğilimindedir. Bu bakımdan son 3 aylık dönemde anne adayının yeme-içme konusunda kendisini bir tık daha fazla dizginlemesinde, iştahını törpülemesinde fayda vardır.

Tüm bunlardan yola çıkılarak hamileliğin son 3 aylık dönemine girmeye hazırlanıldığı 6. ayda anne adayının aldığı kilo 2’yi geçmemelidir. Eğer beklentinin çok ötesinde bir kilo artışı gözleniyorsa bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.