Australian Mist Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Australian Mist kedisi karışık kedi türlerinden bir tanesidir ve bunun yanında görece yeni bir tür olduğu söylenebilir. Enerjik, sevgi dolu ve dost canlısı olan bu tür, ebeveynlerinin en iyi özelliklerini almış özel bir kombinasyondur.
Fakat günümüzde temel olarak İngiltere ve Avustralya’da yetiştirilmesinin yanında yeni türlerden birisi olduğu için bulması biraz zorlu olabilir. Bu muhteşem türe ait bilmeniz gerekenler de elbette mevcut.
Tarihçesi
Australian Mist kedisi 1976 yılında geliştirilen yeni kedi türlerinden bir tanesidir ve adından da anlayabileceğiniz üzere Avustralya’da ortaya çıkmıştır. Dr. Truda Straede tarafından geliştirilen bu kedi türünün elde edilmesi için neredeyse 30 farklı tür kullanılmıştır. Straede temel amacının benekleri olan kısa tüylü bir kedi elde etmek olduğunu belirtmiştir. Ancak sadece benekli değil, başka varyasyonlarının olduğunu ve bunların 1988’den beri resmi olarak tür standardına kabul edildiğini belirtmek gerekiyor.
Kişiliği
Australian Mist kedisinin hoşgörülü ve sakin mizacını gözden kaçırmamak gerekir. Ayrıca çok özenli bir kedidir. İnsanların eşlikçiliğini çok sever ve her fırsatta sahibinin kucağına gelmek ister.
Eğer kucağınızda mayışacak ve okşayacağınız bir kedi arıyorsanız en iyi seçenek olduğunu belirtmek gerekiyor. Çoğu ev hayatına uyum sağlar çünkü temel olarak bir ev kedisi olmak üzere üretilmiştir. Fakat yine de evde olduğu süre boyunca çevresinde onu oyalayacak interaktif oyuncaklar ve aktivitelerin bulunması gerekir. Böylece sıkılganlık ve stres gibi durumlardan kaçınmanız mümkün olacaktır.
Karma tür bir kedi olduğu için doğası gereği çok toleranslıdır. Çocuklarla çok iyi geçinebilir ve aktif bir ev hayatında rol alır. Ayrıca ele veya kucağa alınmayı da sevdiği için bu sebeple tırmalama davranışı göstermesi pek beklenmez.
Genel olarak canlı bir kedi türü olmasına karşın yaş aldıkça biraz daha sakinleştiğini göreceksiniz.
Sağlığı
Australian Mist kedisini alacaksanız onun diş eti iltihabı problemlerine eğilimli olduğunu bilmeniz gerekir. Bu nedenle kedinizin ağız sağlığına dikkat etmeniz gerekecektir. Ağız sağlığını korumak için buna uygun üretilmiş sakızlar ve ayrıca kedinizin dişlerini düzenli fırçalamanız çok faydalı olacaktır.
Ayrıca diş problemlerinden kaçınmak için iyi kaliteli yumuşak ve kuru mamalardan faydalanabilirsiniz. Düzenli olarak veteriner kontrolüne giderseniz genel anestezi altında bir diş temizliği yaptırabilirsiniz ve bu da faydalı olacaktır.
Eğer kedinizin davranışlarında veya sağlığında bir değişiklik görecek olursanız bu konuda veterinerinize danışmanız da iyi olacaktır.
Bakım Önerileri
Australian Mist kedisinin özel bir beslenme türüne ihtiyacı yoktur. Ancak karbonhidratlara çok tolerans gösteremedikleri için dengeli bir beslenme gerçekleştirmesi gerekir. Kuru, çiğ veya konserve mamalardan tercih edebilirsiniz ancak kuru mama diş sağlığı konusunda yardımcı olacaktır.
Ayrıca susuz kalmaması için her gün taze ve temiz su vermeniz gerekir. Bu kedi türünün atıştırmayı çok sevmesinden dolayı obezite eğilimi vardır ve bu nedenle ona doğru miktarda mama verdikten sonra fazlasını istemesi durumunda bunun yapılması önerilmez. Böylece fazla kilo almasına engel olabilirsiniz.
Çok fazla tüy bakımı istemez çünkü kısa tüylü olduğundan haftada bir fırçalamak çoğunlukla yeterli olacaktır. Çok aşırı tüy dökmez ve bu nedenle tüy dökme konusunda endişe etmeye de gerek yoktur.
Oynamaktan keyif aldığı pek çok oyun olan Australian Mist kedisi, hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda oyundan hoşlanır. Sevdiği oyunlar arasında gizlenmek, yumuşak oyuncaklar ve kağıtları buruşturmak, sallanan oyuncakları sallamak gibi şeyler vardır. Ayrıca havaya bir şeyler atmanız ve onun da yakalaması hoşuna gidecektir. Bu tip aktiviteleri günün başında yapmaya çalışın çünkü akşama doğru oynayacak enerjisi kalmayabilir.
Onunla her gün en az 15 dakika kadar oynamanız gerekir. Her gün aynı saatte oynarsanız daha iyi olacaktır.
Ne Kadar Yaşar?
Australian Mist kedisi uzun ömürlü ve görece sağlıklı bir kedidir. Doğru bakım yapılırsa 20 yıla kadar yaşadığı ve hatta daha uzun yaşayabildiği görülmektedir. Ancak ortalama yaşam ömrünün 16-18 sene olduğunu belirtmek gerek.