Bademcik iltihabı için doğal çözümler

Bademcik iltihabı, lenf bezlerinin şişmesi ve kızarması sonucunda oluşur ve her yaşta ortaya çıkabilen ama genelde çocuklarda yaygın olan bir enfeksiyondur. Vücudun enfeksiyonlarla savaşan akyuvarları ürettiği bu merkez, bakteri ve virüslerle doğrudan karşılaştığı zaman hasar görebilmektedir ve bu durumda inflamasyonlar ortaya çıkarlar.

Ancak boğaz iltihabına karşı evinizde uygulayabileceğiniz pek çok çözüm de mevcut. Bu çözümlere sırasıyla değinelim.

Tuzlu Su Gargarası

Yarım çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suya atıp karıştırın ve günde bir kaç defa gargara yapın. Bu uygulama balgamın atılmasına yardımcı olacaktır ve balgamdaki mikropların da atılması ile sonuçlanacaktır. Ayrıca tuzun antiseptik özellikleri enfeksiyona karşı iyidir.

Elma Sirkesi


Bir yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak suya katın ve için yahut gargara yapın. Günde 2 defa yapabilirsiniz. Sirkenin bakteri ve virüs karşıtı özellikleri bölgedeki enfeksiyonu ortadan kaldıracaktır. Ayrıca sirkenin anti-inflamatuvar olması sayesinde inflamasyonlar da azalacaklardır.

Papatya Çayı

1 çay kaşığı kuru papatyayı sıcak suya dökün ve 5-10 dakika demleyin. İçine biraz bal da ekleyin ve soğumadan için. Günde 2-3 defa içebilirsiniz. Papatyanın anti-inflamatuvar özellikleri kızarma ve şişlikleri azaltacaktır. Ayrıca antibiyotiklerin etkisini de arttırmaktadır.

Propolis

Arı sütü yani propolisten üretilmiş spreylerden alabilir ve günde 1-2 defa boğazınıza sıkabilirsiniz. Bu ürün bakteri, virüs ve inflamasyon karşıtı etkiler göstererek ağrı, sızı, yanma, öksürük gibi semptomları bastırır ancak arı sütüne alerjiniz olmadığından emin olun.

Soğan

Bir soğanı yarım bardak su ile mikserden geçirin ve içine bal ekleyip karıştırın. Gün içerisinde az miktarlarda bu karışımı tüketin. Soğanın bakteri karşıtı etkileri boğazınıza iyi gelecektir.

Zencefil

Bir parça zencefili suyla kayantın ve 5 dakika demledikten sonra süzün. Biraz soğuduktan sonra bal da ekleyin ve günde bir kaç defa için. Zencefilde bulunan gingerol maddesi bakteri ve inflamasyon karşıtı etkiler gösterir.

Çemenotu Tohumları

3 yemek kaşığı çemenotu tohumlarını 1 litre suyla birlikte kaynatın, 5 dakika demleyin ve biraz soğutun. Bu solüsyonu gün içerisinde bir kaç defa gargara olarak kullanabilirsiniz. Anti-bakteriyel ve antiviral özelliklerinden bu şekilde faydalanabilirsiniz. Ayrıca doğal bir balgam sökücüdür.

Süt

1 bardak sıcak süte biraz biber ve zerdeçal tozu ekleyin ve yatmadan önce için. Süt enfeksiyonlar ile savaşır ve inflamasyonları azaltır. Ayrıca diğer bileşenler de bu etkisini arttırırlar.

Havuç, Salatalık ve Pancar Suyu

150 ml havuç suyunu, 50 ml salatalık suyunu ve 50 ml pancar suyunu karıştırın, için. Günde 1 defa yeterli olacaktır. Sebzeler hem besin değeri olarak yüksektirler hem de bunlardaki A ve C vitaminleri inflamasyonlar ile savaşır, antibiyotiklere destek olurlar.

Taze İncir

2-3 taze inciri suda kaynatın ve daha sonra bu incirleri bir macun haline getirerek boğaz bölgenize sürün. 10-15 dakika bekledikten sonra suyla yıkayın. Ayrıca günde bir iki incir de yiyebilirsiniz. İncirde fenolik bileşenler bulunur ve bunlar anti-inflamatuvar özellikler gösterirler. Bakteriler ile mücadele etmeleri ise enfeksiyonları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Alüminyum Sülfat

¼ çay kaşığı alüminyum sülfat tozunu 1 bardak sıcak su ile karıştırın ve gargara olarak kullanın. Günde 2-3 defa uygulayabilirsiniz. Alüminyum potasyum sülfat olarak da bilinen bu madde bakterilere ve inflamasyonlara iyi gelir, ayrıca ağrıları da azaltır.

Nane Çayı

Nane yapraklarını ezin ve suda kaynatın. 5 dakika kaynadıktan sonra soğutun ve bal ekleyin. Çayı günde 3-4 defa içebilirsiniz. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Antibakteriyel, antiviral, analjezik ve anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir.

Hardal Tozu

 

1 çay kaşığı hardal tozunu 1 bardak sıcak suya katın ve bununla gargara yapın. Günde 3 defa uygulamanız yeterli olacaktır. Hardal tohumlarında magnezyum ve selenyumun bol bulunması, onu anti-inflamatuvar hale getirir. Ayrıca zerdeçalda bulunan curcumin bileşeni hardal tozunda da bulunur.

Çorba ve Et Suyu

Bademcil iltihabı genelde soğuk algınlığından olur ve et sulu güzel sebze çorbaları bu konuda oldukça yardımcı olurlar. Bu yemeklerdeki besin değerleri hastalığı daha kolay atlatmanıza yardımcı olurlar. Dilerseniz sarımsak ve zencefil de ekleyerek aroma verebilirsiniz.

Mor Menekşe

Mor menekşe çiçeklerini 1 bardak süte ekleyin ve kaynama noktasına getirin. Biraz ılıdıktan sonra bal da ekleyin ve güzelce karıştırdıktan sonra için. Günde 1 defa yeterli olur. Mor menekşe anti-inflamatuvardır ve böylece boğazınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Limon

Yarım limonun üzerine biraz tuz ve biber serpin, daha sonra limonun tüm suyunu emin. Günde 1-2 defa uygulayabilirsiniz. Limondaki C vitaminleri ile anti-inflamatuvar özellikler, tuz ve biberin bu özellikleri ile birleşecektir ve bakterilere karşı da etkili bir çözüm olacaktır.

Epsom Tuzu

1 bardak epsom tuzunu banyo suyunuza dökün ve karıştırdıktan sonra 15-20 dakika bu suda rahatlayın. Haftada 3 defa yapabilirsiniz. Magnezyum sülfat olarak da bilinen epsom tuzu, rahatlatıcı etkisi ile bilinir ve magnezyum içeriğinin yüksek olması boğaz ağrısına iyi gelebilir.

Oregano

1 çay kaşığı kuru oreganoyu 1 bardak suya atın ve 5 dakika kaynatın. Biraz ılıklaşınca bal da ekleyin ve her gün için. Oregano çok güçlü bir antibakteriyeldir ve pek çok bakteriye karşı etki gösterir. Virüslere karşı da etkili olan bu ürün her türlü enfeksiyonda bir numaralı tercihlerden olmalıdır.

Arpa

1-2 bardak arpayı 1-2 litre suya katın ve 5-10 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra bu suyu düzenli olarak için. Arpanın vitamin ve mineral bakımından zengin olması nedeniyle doğal bir antioksidan olduğu bilinir. Bu ise inflamasyonları ortadan kaldırmakta faydalıdır ve enfeksiyona sebep olan mikroplarla da savaşır.

Su Sümbülü

1-2 parça su sümbülünü dalını yakın ve kül haline getirin. İçine biraz hardal yağı ekleyerek macun yapın. Bu macunu boğaz bölgenize günde 1-2 defa sürün. Su sümbülü bir su bitkisidir ve antibakteriyel, anti-inflamatuvar özellikler gösterir.

Hindistan Cevizi Yağı

1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını bir dakika ağzınızda gargara yapın ve tükürün. Dilerseniz yağ çekme de yapabilirsiniz. Günde iki defa uygundur. Bu yağda laurik asit bol bulunur ve bakteriler ile savaşır. Ayrıca balgam sökücü olduğundan balgam atmanızı da kolaylaştıracaktır.

Ananas Suyu

¼ ananası 1 bardak su ile blenderdan geçirin ve suyunu için. Ananasın C vitamini oranı ile bromelain adlı enzim oranı yüksektir. C vitamini antibiyotiklerin etkilerini güçlendirirken, bromelain enzimi ise anti-inflamatuvar etkilere sahip olduğundan iyileşmeyi hızlandırır.

Yoğurt

1 kase yoğurdu doğrudan tüketin. Yoğurt doğal bir probiyotiktir ve böylece hem rahatlatıcı hem de anti-inflamatuvar etkiler gösterdiği gibi bağışıklığı da güçlendirir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.