Bebek bezi isiliği için doğal tedaviler

Koruyucu anne babalar için bebeklerinin popo ve baldır bölgelerinde isilikler görmek çok rahatsız edicidir çünkü bu durum bebek için rahatsızlık yaratır. Bu isilikler, bezlerin denk geldiği bölgelerde oluşurlar ve genellikle 2 yaş ve altında ortaya çıkarlar. Eğer uzun süre boyunca tedavi edilmezlerse, daha kötü hale gelir ve hatta mantar enfeksiyonlarına dönüşebilirler.

Bebek bezi isiliği, cildin üst katmanlarında oluşan inflamasyonlardır ve bu lezyonlar genellikle düz, renksiz noktalar olmalarına karşın kaşınmaya sebep olurlar ve bu da bakteri ve kandida enfeksiyonu riskini arttırır. Hatta bazen penis ve vajina bölgesini de etkileyerek idrar yollarında enfeksiyonas ebep olabilir, bebeğin iyice huzursuz olmasına sebep olabilirler.

Ayrıca bu durum sadece bebeklerde değil, aynı zamanda tuvalete gidemediği için bezler ile bakılan yetişkinlerde de görülmektedir.

Bebek Bezi İsiliğine Ne Sebep Olur?

Düzensiz bez değişimi, ishal, beslenmedeki ani değişimler, emziren bebeklerde annenin beslenmesini değiştirmesi gibi durumlar bebek bezi isiliğinin baş sorumlularıdırlar. Ancak bunun yanında antibiyotikler, hastalıklar, bezin çok sıkı olması ve bebeğe sürtmesi, deterjanlar, bakteri ve mantar enfeksiyonları, alerjiler gibi diğer durumlar da isiliğe sebep olabilirler.

İdrar ve dışkı cilde değdiği zaman, bakteriler cildim koruyucu katmanını parçalayabilirler ve genelde bu anda isilikler ortaya çıkar. Bebeğin çok fazla oturması, yatması halinde bu durum daha da hızlı oluşabilir. Bilhassa katı gıdalara geçiş yapan bebeklerde bağırsak hareketlerinden dolayı oluşan asidik değişimler, isilikleri daha olası hale getirirler. 9-12 aylık dönemde yaşanan bu beslenme değişimleri, aynı zamanda bebeğin en çok oturduğu zamanlara denk gelmektedir.

Geçmişte bebek bezi isiliklerinin idrarda bulunan amonyaktan kaynaklandığı düşünülüyordu lakin günümüzde bu durumun pek çok diğer faktörden de kaynaklanabildiği görülmüştür.

Eğer bebek bezi isiliğini tedavi etmeden bırakırsanız, mantar enfeksiyonları oluşabilir ve mantar enfeksiyonları sıcak, nemli ve karanlık ortamları severler. Bebeğin bezi de tam olarak böyle bir ortam oluşmasına yardımcı olur.

Bebek Bezi İsiliği İçin 6 Doğal Tedavi

Magnezyum Yağı

Genellikle bu durumdan kurtulmak için steroid içeren yağlar kullanılıyorlar ancak ultra-hassas ciltlerde bu bir problem haline gelebilir. Magnezyum yağı ise anti-inflamatuvar özelliklere ve iyileştirici niteliklere sahiptir. Bu sayede bebek bezi isiliğine de bir çare olabilir. Yapılan araştırmalar %2 magnezyumlu kremlerin rahatsızlığı tedavi etmekte çok başarılı olduğunu gösteriyorlar.

Bezi Daha Sık Değiştirin

Bebek bezi isiliğinin en büyük sebepleri arasında ıslak veya dışkı içeren bezi uzun süre bebeğin üstünde tutmak bulunmaktadır. Günde 8-10 defa bez değiştirmek oldukça yaygın ancak saymanıza gerek yok çünkü bu işi ne kadar gerekliyse o kadar yapmalısınız. Eğer bez değişmeden bırakılırsa, kandida ve diğer bakteriyel enfeksiyonlar daha kötü hale gelebilir ve bebeğin hastalık kapmasına sebep olabilirler. Bezi bölgesini temiz tutmak ve yeterince bez değiştirmek bebek için çok önemli.

Bentotit Kil

Bentotit kil, akneyi ciltten temizlemek ve toksinlerden, kusurlardan arındırmak için en iyi bilinen cilt temizleme ürünleri arasında yer alıyor ancak bebeklerdeki isiliğe de çare olabilir. Yapılan araştırmalar bentotit kilden üretilen şampuanların bebek bezi isiliğinin %93’ünü altı saat içerisinde ortadan kaldırabildiğini gösteriyorlar.

Bu kil çeşidi, volkanik küllerden oluşan bir kil tipi ve ciddi anlamda emici bir madde. Sıvılar ile karıştırıldığı zaman orta düzeyli bir elektrik yükü oluşturuyor ve bu da cilt dokusundan ağır metalleri ve diğer toksinleri çekmekte kullanılıyor. Bunun neticesinde hem nemi kontrol etme hem de isiliği daha kötü hale getirebilen bakterilerle savaşmakta da oldukça önemli.

Bentotit kili bir macun haline getirmek için suyla karıştırın ve daha sonra bebeğin isilik olan bölgelerine uygulayarak kurumasını bekleyin. Fakat bebeklerin bir türlü rahat durmamaları bu işi daha zor hale getirebilir ve bu nedenle onu oyalayacak bir şeyler yapmalısınız. 10-15 dakika içerisinde kuruyacaktır ve o zaman sıcak su kullanarak kili yıkayabilirsiniz.

Kreminizi Kendiniz Yapın

Bebeğinizin sağlığı için kendi kreminizi yapmanız da mümkün. Bunun için shea yağı, hindistan cevizi yağı, balmumu ve aynısafa çiçeği bileşenlerini kullanabilirsiniz. Bu ürünler mantar ve inflamasyon karşıtı etkiler gösterirler ve ayrıca cildin hasar görmesine de engel olurlar.

Islak Bezlerden Uzak Durun

Bebeklerin ciltlerini temizlemek için satılan ıslak bezlerin bazılarında, cildi tahriş edecek bazı içerikler bulunuyorlar. Bunlar arasında paraben, propilen glikol, fenooksietanol, filatalat gibi içeriklerin yanında formaldehit gibi kanserojen bileşenler de yer alıyorlar.

Ayrıca çevremiz de bu kimyasallardan dolayı zarar görür. Sulu bir yumuşak havlu da aynı işi görecektir ve bebeğin kimyasallardan uzak durmasına yardımcı olacaktır. Ancak temizlik işlemlerinden sonra başka bir bez bağlamadan önce bölgenin güzelce kuruduğundan emin olmalısınız çünkü nemli bölgelerde bakteri oluşumu sıklıkla gözlenmektedir.

Bebeğinize Doğru Gıdaları Verin

Pek çok durumda, ishal bu isiliklerin en büyük sebebidir. Eğer bebeğinizde ishal mevcutsa, bunu bir an önce sona erdirmelisiniz. Bu nedenle yağ, şeker ve meyve sularından uzak durmalı, makarna, yumurta, yoğurt ve fermente tam tahıllı gıdaları tercih etmelisiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.