Bengal Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Bengal kedisini bir evde ilk defa gördüğünüzde, sanki ormandan kaçmış bir kedinin evinizde tur attığını düşünebilirsiniz. Çünkü bu özel türün lekeli ve desenli bir kürkü vardır ve görüntüsü de leoparlara benzer. Fakat görüntüsü kadar vahşi bir kedi değildir ve sevecen, bağlı bir karakteri vardır. Ev kedilerinin Asya leopar kedisi ile çiftleştirilmesi ile elde edilen Bengal kedisi, vahşi doğasını çok uzun zamandır terk etmiş durumdadır.
Bengal kedisi ilk olarak 1983 yılında bir tür olarak kabul edilmiştir ve o günden sonra popülerliği ciddi şekilde artmıştır. Bazı diğer hibrit türler gibi, orijinal vahşi ebeveyninden kaç nesil önce ayrıldığına göre sınıflandırılır. Gerçekten evcil bir kedi olarak kabul edilmesi için F4 sınıfından olması gerekli.
Görünüm
Bengal kedisi çevik bir türdür ve genelde 3.5-7 kg aralığında olur. Yoğun, kısa tüyleri nedeniyle takdir edilir ve ayrıca farklı tonlarda kahverengi, gümüş ve kar renklerine sahiptir. Tüylerinin dokusu çok yumuşaktır ve sanki tavşan tüyü gibidir. En yaygın göz renkleri arasında kahverengi, sarı ve yeşil bulunuyor.
Bengal kedisinin kürkü onu diğer kedi türlerinden ayrı bir yere koyar çünkü vahşi atalarını doğrudan ortaya koyan işaretlere sahiptir. Ayrıca kısa tüylere sahip olduğundan haftada bir fırçalamak yeterli olacaktır.
Bu tür normal bir ev kedisi ile benzer ağırlığa sahip olmasına karşın daha büyüktür çünkü uzun, kaslı bir bedeni vardır. Uzun bacakları onları mükemmel atlayıcılar yapar ve bu nedenle onu evinizdeki yüksek yerlerin tepelerinde görmeye hazır olmalısınız.
Karakter
Bengal kedisi dışarıdan nasıl görünürse görünsün yumuşak ve tatlı bir huya sahiptir. Genel olarak sosyaldir ve tüm bireyler ile iyi geçinir fakat evinizde birisini favori seçmesi de mümkündür. Çocuklarla, diğer kedilerle ve köpeklerle de iyi geçinen bir yanı vardır. Fakat bunun için erken dönemde sosyalleşmiş olması ve ev bireylerini çocukluktan beri tanımış olması gerekir. Eğer hali hazırda evin hakimi olmuş bir Bengal kedisine yeni bir evcil hayvan gösterirseniz, zorlanma ihtimaliniz var.
Bengallerin akıllı ve meraklı bir tür olmalarından dolayı beyinlerinin devamlı aktif tutulması için uyarıma ihtiyaçları vardır. Oyuncaklarla oynamayı severler ve ayrıca suya ve küçük havuzlara da bayılırlar. İp üstünde yürüme gibi zorlu numaraları öğrenmek onlar için iş bile değildir.
Sahipleri ile konuşmayı çok severler ama çok aşırı şekilde miyavlamazlar. Buna karşın mama kabı boş olduğunda veya canı sıkıldığında bunu size net bir şekilde gösterecektir. Ayrıca siz işten gelince boş boş oturmayacaktır ve sizinle hemen ilgilenmeye başlayacaktır.
Yaşam İhtiyaçları
Bengal kedisi sizin yakınınızda olduğunda mutlu olacaktır. Nerede yaşadığı önemli değildir, büyük veya küçük bir ev olabilir ancak hane halkının yakınında olmasını ister. Alan büyüklüğü ne kadar olursa olsun bol bol oynar ve tırmanır.
Ancak bu büyük kedi için en az bir tane kedi ağacınızın, ayrıca bol bol oyuncağınızın olması gerekir. Yoksa siz yokken canı çok sıkılabilir. Eğer eve uzun süreler gelmiyorsanız, eğlenmesi için evde ikinci bir kedinin olması da faydalı olacaktır.
Bengal kedisinin av isteği oldukça fazladır ve kuşları, sincapları ve diğer hayvanları evin penceresinden izlemek isteyecektir. Bu yüzden etrafı gözlemleyebileceği bir yerinizin olması önemlidir.
Fakat onun erişebileceği yerlerde kırılabilir nesnelerin olmamasına dikkat edin. Çok çevik olduğu için evinizin ulaşabildiği her noktasını keşfetmek isteyecektir ve buna kırılabilen önemli eşyalar da dahildir. Dolayısıyla ev içerisindeki düzene biraz daha dikkat etmek gerekir.
Pek koltuk kedisi olmasa da oyunlardan sonra yorulunca güzel bir dinlenme seansına da hayır demeyecektir.
Bakım
Zihinsel uyarım Bengal kedilerinin mutluluğu için çok önemlidir. Henüz yavruyken onu diğer insanlarla, çocuklarla, hayvanlarla, arabayla ve hatta tasmayla tanıştırın. Çok akıllı oldukları için bol deneyim edinmek isterler ve bu nedenle onlarla erkenden ve sık sık birlikte deneyim yaşamak gerekir. Ayrıca bol bol oyuncak alın ve oyuncakları dönem dönem saklayıp değiştirin. Böylece sıkılmasının önüne geçebilirsiniz.
Tüy bakımı ise oldukça kolaydır, tek yapmanız gereken haftada bir fırçalamak. Suyu da sevdikleri için arada bir banyo yapmaktan hoşlanacaklardır. Ayrıca tüm türlerde olduğu gibi diş, kulak ve tırnak bakımını da ihmal etmemek gerekir.
Sağlık
Tipik bir Bengal kedisinin yaşam ömrü 9-15 sene aralığındadır ve görece sağlıklı bir türdür. Ancak tüm kedilerde olduğu gibi temel sağlık problemleri de olabilir. Yetiştiriciler profesyonel olduklarında genetik sağlık sorunlarına sahip kediler yetiştirmemeye dikkat ederler ancak Bengal kedilerinin en yatkın oldukları sorunlar şöyle:
- Kalp hastalıkları: Hipertrofik kardiyomiyopati olarak adlandırılan kalp hastalığı kalp kaslarının özellikle yaşlı hayvanlarda sertleşmesi ile kendini gösterir. Bunun sonucunda pıhtılaşma ve kalp krizi görülebilir ve yaşamı kısalır.
- Göz hastalıkları: Bengallerin progresif retinal atrofi adı verilen ve retinanın zamanla bozulmasına, hatta körlüğe sebep olabilen bir rahatsızlığa eğilimi vardır.
- Anestezik alerjiler: Bengaller anesteziye karşı çok hassas olabilirler ve bu nedenle kısırlaştırma ameliyatları gibi ameliyatlarda dikkatli olmak gerekir. Bu durum kalp durması ile sonuçlanabilir.