Beslenme değişimleri sivilce sorununa yardımcı olabilir mi?

Daha fazla araştırma gerekli ancak beslenme sivilce gelişiminde rol oynayabilir. Bazı kanıtlar insanların daha fazla omega-3 yağ asitleri, daha az süt ürünleri ve daha az yüksek glisemik endekse sahip gıda tüketerek sivilceleri azaltabileceklerini veya önleyebileceklerini gösteriyorlar.

Sivilce ABD’de her sene 50 milyon kişini etkiliyor ve en yaygın cilt problemi. Genelde ergenlikte başlıyor ve 12-24 yaşları arasında etkinliğini sürdürüyor.

Sivilce cildin yağlanmasına ve bazı lezyonlara sebep olabiliyor. Belirtiler orta-şiddetli düzeyde olabiliyorlar ve kişinin hayat kalitesini etkileyebiliyorlar.

Şu anda sivilceler için bir çare olmasa da, reçeteli ilaçlar ile jel ve kremler gibi etkili tedavi seçenekelri mevcut. Yaşam tarzı değişimleri de belirtileri azaltarak sivilce ataklarını azaltabilirler.

Bazı insanlar beslenmenin de önemli bir rol oynadığını düşünüyorlar. 2016 yılındaki bir ankette, katılımcıların %71’i, kızarmış ve yağlı gıdaların sivilce yaptığına inandıkları görülmüş. Diğerleri ise çikolata, süt ürünleri ve kolanın sorumlu olduğunu söylemişler.

Tıp dünyasında beslenmenin bu konudaki etkileri tartışma halinde. Çoğu uzman geçmişte sivilce gelişiminde beslenmenin rolü olmadığını düşünmüş olsa da, son çalışmalar aksini gösteriyorlar.

Beslenme Cildi Nasıl Etkiler?

Sivilceler, ciltteki gözeneklerin ölü hücreler, bakteriler veya her ikisi ile tıkanmaları sonucunda ortaya çıkarlar. Bu tıkanma aynı zamanda vücut çok fazla cildin kurumasına engel olan sebumu üretirse de ortaya çıkabilir.

Tıkanmış gözenekler inflamasyona sebep olurlar ve sivilce gibi diğer lezyonlara da sebep olabilirler.

Ergenlikte vücut büyüme faktörü 1 adlı insülin benzeri hormonu daha fazla salgılar. Bazı çalışmalarda bu hormonun sebum üretimini arttırabildiği ve sivilce belirtilerini daha kötü hale getirebildiği görülüyor.

Bazı gıdalar da büyüme faktörü 1’in üretimini arttırıyor. Bu gıdalardan kaçınmak belirtileri iyileştirebilir ve sivilce akınlarına engel olabilir.

Kaçınılacak Gıdalar

2016 yılındaki bir çalışmanın sonuçlarına göre şu gıdaların büyüme faktörü 1 hormonunun salgılanmasını arttırmaları mümkün:

• süt ürünleri
• yüksek glisemik endekse ve yüke sahip olan gıdalar

Glisemik endeksin ölçülmesi, gıdaların kan şekerini ne kadar hızlı ve çok arttırdıklarının öğrenilmesini sağlıyor.

Glisemik yükün ölçülmesi kişinin farklı glisemik endekse sahip gıdaları karşılaştırmasını ve porsiyon boyutlarına karar vermesini kolaylaştırıyor.

Glisemik yük şöyle hesaplanabilir:

Glisemik yük = Glisemik endeks x porsiyon başına karbonhidrat miktarı (gram) / 100
İnternette çeşitli gıdaların glisemik bilgilerini bulmak mümkün. Genel kural olarak gıdalar işlendikçe daha yüksek değerlere sahip oluyorlar.

Amerikan Diyabet Derneği’ne göre aşağıdaki gıdalar yüksek glisemik endekse sahipler:

• ekmek, özellikle beyaz ekmek ve baget
• tatlı kahvaltılık gevrekler
• yulaf gibi hazır gevrekler
• kavun, ananas, bal kabağı ve patates gibi bazı meyve ve sebzeler
• pirinç makarnası gibi zenginleştirilmiş makarnalar
• kısa tahıllı beyaz pirinç
• atıştırmalık kekler, kurabiyeler, patlamış mısır ve hamur işleri

Süt ürünlerinin arasında ise süt, peynir, dondurma ve yoğurt var. Sivilce sahibi olanlar bunlardan kaçınmaktan fayda görebilirler.

Ancak Amerikan Dermatoloji Akademisi, yüksek glisemik endeksli gıdalardan kaçınmanın süt ürünlerinden kaçınmaktan daha faydalı olacağını belirtiyor.

Çikolata yemek de sivilce belirtilerini kötüleştirebilir. Bu etki özellikle çikolatanın yüksek şeker içeriği ile alakalı. Ancak küçük bir çalışmanın sonuçlarına göre %100 kakaolu tatlandırılmamış çikolatanın bile genç erkeklerde sivilce belirtilerini kötüleştirebileceğini gösteriyor.

Şu anda yağlı gıdaların sivilce yaptığına dair çok az kanıt var. Aşırı aktif yağ bezleri yağlı cilde sebep olabilirler ancak gıdalardaki yağ bunun sebebi değil.

Hangi Gıdalar Sivilceleri İyileştirirler?

Sivilce ile savaşmak veya önlemek için hangi gıdaların kullanılacağı düşünüldüğü zaman araştırmalar daha da karmaşık.

Ancak daha fazla araştırma gerekli olsa da, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir beslenme inflamasyonları azaltabilir ve sivilce belirtilerini iyileştirebilir.

Omega-3 zengini gıdalar şöyle:

• somon, sardalya gibi balıklar
• yumurta
• soya fasulyesi ve soya ürünleri
• ıspanak ve kara lahana
• kuru börülce
• otla beslenen hayvanların kırmızı eti
• ceviz ve badem gibi kuruyemişler
• keten tohumu
• hardal tohumu
• yabani pirinç

Daha fazla araştırma gerekli olsa da, sınırlı miktarda kanıtlar antioksidan ve lif zengini gıdaların da sivilce ile savaşa yardımcı olduklarını gösteriyorlar.

Sivilce Karşıtı Bir Beslenme Planı Oluşturmak

Beslenmenin sivilce üzerindeki etkilerine dair bu kadar belirsizlik nedeniyle hangi gıdaların denenip hangilerinden kaçınılacağını bilmek zor olabilir.

Ayrıca bazı taktikler bazılarında işe yararken ötekilerde yaramayabilirler.

Bir beslenme günlüğü tutmak hangi gıdaların sivilceleri azdırıp çoğalttıklarının tespit edilmesini sağlayabilir. Yediğiniz her gıdanın ve atıştırmalığın kaydını tuttuktan sonra sivilcelerdeki günlük değişimleri de not edin.

Bir kaç hafta ve daha uzun süre günlük tuttuktan sonra doktorunuza bu günlükle beraber gidebilirsiniz.

Doktor gıdalar ve sivilceler arasındaki bağlantıyı kurabilir ve beslenme değişiklikleri önerebilir.

Beslenmeyi değiştirirken sabırlı olmak önemli. Çünkü beslenmenin cilt üzerindeki etkilerinin ortaya çıkması 12 haftayı bulabilir.

Sivilce Tedavisi İçin Genel İpuçları

Sivilcelere karşı pek çok reçeteli veya reçetesiz ilaç mevcut.

Doktor uygun bir tedavi planı önerebilir ve bu belirtilere göre değişebilir. Ağır akne vakalarında doktor bir cildiye uzmanına da yönlendirebilir.

Sivilce yönetiminde genel ipuçları şöyle:

• cildi günde iki defa yıkamak ve ayrıca terledikten veya spor yaptıktan sonra da yıkamak
• özellikle yağlı saçları düzenli olarak şampuanla yıkamak
• yağsız, hafif cilt bakım ve kozmetik ürünlerini kullanmak
• sivilcelere dokunmamak, kaşımamak ve patlatmamak
• güneşe aşırı maruz kalmaktan kaçınmak

Ayrıca stres ve sivilceler arasındaki bağlantıya da dikkat etmeli. Stres vücüdun daha fazla androjen hormonu üretmesine sebep olur ve bu da ciltteki yağ bezlerini tetikler. Daha fazla yağ üretimi de sivilce sebebi olabilir.

Sivilce kişinin öz saygısını etkilpeyebilir ve özellikle genç yetişkinler ile ergenlerde depresyona yol açabilir. Bu nedenle sivilceler ciddiye alınmalılar ve stres yönetiminin önemi vurgulanmalı, depresyon belirtilerine dair tetikte olmalı.

Sonuç Olarak

Bazı kanıtlar beslenmenin sivilceleri etkileyebildiğini gösteriyorlar ancak daha sonuçlara dayalı bir araştırma gerekli.
Sivilcesi olanlar şu beslenme değişimlerinden fayda görebilirler:
• omega-3 yağ asitleri, lifler ve bitkiler bakımından zengin bir beslenme
• süt ürünleri ile yüksek glisemik endeks ve yüke sahip gıdalardan kaçınmak

Akdeniz diyetini uygulamak bu değişimleri gerçekleştirmek için mükemmel bir yol. Ayrıca gıda günlüğü de hangi gıdaların sivilceleri daha kötü hale getirdiklerini keşfetmeyi sağlayabilir.

Beslenme değişimleri tek başına sivilceleri önlemeyeceklerdir ve bu nedenle düzenli bir tedavi sürecini sürdürmek önemli.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.