Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Mükemmeliyeti tanımlamak zordur ancak Birman kedisi bu tabire oldukça yaklaşıyor denilebilir. Antik kedi türlerinden bir tanesi olan Birman kedisi, yüzyıllardır insanları etkilemeyi başarıyor. Geçmişte tapınak rahipleri tarafından bakılan bu kedi türü, günümüzde dünyanın her yanından talep görüyor.
Birman orta boylu bir türdür ve koyu noktalı krem rengi bir kürkü, beyaz patileri ve parlak mavi gözleri vardır. Buna karşın dost canlısı, dışarıyı seven ve bakımı kolay bir kedi olmasıyla da dikkatleri üzerine çeker.
Görünüm
Bir Birman kedisini ilk gördüğünüzde onu bir daha unutamayacaksınız. Çünkü bu fantastik kedilerin krem rengi tüylü kürkü ve ona kontrast oluşturan koyu bölgeleri, bunun üstüne gelen beyaz patileri ve parlak mavi gözleri dikkatinizi çekecek.
Aşağı yukarı 3.5-4.5 kg ağırlığında olan bu kedi türünün kürkü uzun tüylü olsa da bakımı çok zor değildir çünkü birbirine dolanacak ve matlaşacak bir alt kürkü yoktur.
Karakter
Tatlı ve sevgi dolu oldukları söylenebilir. Bu güzel kedi türü köpekler de dahil olmak üzere ailedeki tüm bireyler ile uyumlu bir şekilde yaşamaya devam edebilir. Fakat özellikle diğer evcil hayvanlar ile doğru bir şekilde tanıştırılması gerekir.
Birman kedisini gecenin bir saatinde evin içinde yaramazlık yaparken görmeniz de çok olası değildir. Temel olarak kucağınıza yatarken veya ayak ucunuzda uyurken göreceksiniz. Sakin doğası nedeniyle mükemmel bir ev kedisi olduğu söylenebilir.
Sosyal bir tür olması nedeniyle dikkatlerin ona dönük olmasından hoşlanır ve en sevdiği kişiyi evin içinde devamlı takip eder. Aile bireylerine karşı bu sevgisini genelde eve gelen misafirleri karşılarken de gösterir. Çok sosyal olduğu için yabancıları bazı diğer kedi türleri kadar yabancılamaz. İnsan odaklı ve sevgi dolu bir türdür.
Genç Birman kedileri ışık kovalama veya hızlı oyuncaklarla oynama gibi şeyleri sevebilirler ancak yaş aldıkça evin içinde gezinmek ona daha fazla keyif verecektir. Çok meraklı bir türdür ve kolayca eğitilebilir.
Yaşam İhtiyaçları
Birman kedisi çok havalı görünür ancak bu illa ki ona çok fazla özen göstermeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Hatta küçük bir evde de sarayda da kendi kendine zerafetini korumasını bilecektir. Diğer kedi türleriyle anlaşma konusunda pek sıkıntı yaşamaz. Fakat tek başına yaşamak da onun için sorun değildir ancak özellikle işe gidiyorsanız işten gelince onunla biraz kaliteli zaman geçirmenizi bekler.
Biraz talepkâr bir kedi olabilir ve evde saatlerce tek başına durmaktan pek hoşlanmaz. Bu nedenle evde kalması gerekecekse onu oyalayabilecek bol miktarda oyuncak bırakmanız gerekir. İnsanlar ile çok sıkı bağları olduğu için ev içerisinde bir insanın olması çok hoşuna gider.
Orta düzeyde aktif bir kedi türü olan Birman kedisi, birkaç tane lastik fare ve plastik top ile oynamayı sevecektir. Ayrıca bir kedi ağacının olması da yükseklerden etrafı izlemesi için hoşuna gider. Diğer pek çok kedi gibi yatmak için pencere kenarında güzel bir minderi sevecektir. Böylece dışarıdaki yaşamı da izleyebilir. Yatağınıza gelme konusunda hevesli olabilir ancak yine de onun için ayrı bir yatak hazırlamanız iyi olacaktır.
Bakım
Uzun tüylü kedilerin tüy bakımı genelde biraz zahmetli olur. Ancak Birman kedisinin tüyleri bu konuda bir istisna denilebilir çünkü bakımı kolaydır. Diğer bazı uzun tüylü türler gibi bir alt kürkü olmadığı için fırçalaması ve temizlemesi zor değildir. Tek yapmanız gereken haftada birkaç defa onu güzelce fırçalamak. Ayrıca her gün tüy taramanın gerekli olmaması da bir diğer avantajdır.
Tüm kedilerde olduğu gibi tırnaklarını düzenli kesmek, kumunu temiz tutmak ve dişlerini düzenli fırçalamak da önerilenler arasında.
Sağlık
Birman kedisinin dikkat edilecek çok fazla sağlık sorunu yoktur. Pek çok kedi türünde olduğu gibi kalp hastalıkları ve böbrek hastalıkları konusunda eğilimi vardır ancak bunun dışında görece sağlıklıdır.
Diş hastalıklarını önlemek için diş bakımı düzenli olmalıdır. Rahat ve sakin yapısından dolayı veterinere götürmesi de çok zor değildir ve bu nedenle onu sağlıklı tutmak için düzenli veteriner kontrollerine götürmeyi unutmayın.