Boş gebelik, döllenmiş bir yumurta rahim içine yerleştiğinde ortaya çıkar ancak embriyo haline gelmez. Anembriyonik gebelik olarak da adlandırılır ve erken gebelik başarısızlığının veya düşüğün önde gelen bir nedenidir. Çoğu zaman hamile olduğunuzu bile bilmediğiniz çok erken bir zamanda gerçekleşir. Gebeliğin ilk üç ayında iki düşükten yaklaşık birinde bu durum etkilidir. Düşük, ilk 20 hafta içinde tek başına bir gebelik sona erdiğinde gerçekleşir.

Bir kadın gebe kaldığında döllenmiş yumurta uterus duvarına yapışır ve yerleşir. Yaklaşık 5-6 haftalık gebeliğin sonunda, bir embriyo bulunmalıdır. Fetüsün geliştiği gebelik kesesi yaklaşık 18 milimetre genişliğindedir. Gebelik boş olsa da gebelik kesesi oluşur ve büyür, ancak embriyo gelişmez. Bu yüzden anembriyonik gebelik adı verilir.

Neden Meydana Gelir?


Genellikle gen taşıyan yapılar olan kromozomlarla ilgili sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu kötü kalitede bir sperm veya yumurtadan olabilir. Veya, anormal hücre bölünmesi nedeniyle oluşabilir. Ne olursa olsun vücut gebeliği durdurur çünkü bu anormalliği fark eder. Bu durumu değiştirmek için hiçbir şey yapamayacağınızı anlamak önemlidir ve bunu kesinlikle engelleyemezsiniz. Çoğu kadın için, yalnızca bir kez oluşur.

Anormal embriyo gelişimi durduğunda ve boş bir gebelik kesesi oluştuğunda, embriyonik hamilelik veya anembriyonik gebelik olarak da adlandırılan küflü bir yumurta oluşur. Bunun nedeni bilinmemektedir, ancak döllenmiş yumurtadaki kromozomal anomalilere bağlı olabilir.

Boş gebelik genellikle hamileliğin erken saatlerinde – yaklaşık 8. haftadan 13. haftaya kadar – bazen hamile olduğunu bilmeden önce olur. Bununla birlikte, pozitif bir gebelik testi veya menstrual döneminizi kaçırdığınızda durumdan haberdar olabilirsiniz. Bir gebelik testi pozitif olabilir.

Göğüs hassasiyeti, mide bulantısı ve kusma gibi erken gebelik belirtileri gösterebilir. Fakat embriyo büyümeyi bıraktığında ve hormon seviyeleri düştüğünde gebelik semptomları azalır. Bu noktada, minör abdominal kramp ve hafif lekelenme veya kanama olasıdır. Bir ultrasonda, boş bir gebelik kesesi görülecektir.

Düşük veya gebeliğin sonlandırılması kaçınılmazdır. Bazı kadınlar, doğurganlığın doğal olarak gerçekleşmesini beklemek ister, diğerleri düşüğü tetiklemek için ilaç alır. Bazı durumlarda, plasental dokuları çıkarmak için kürtaj adı verilen bir prosedür kullanılır.

Boş gebelik atlatan çoğu kadın başarılı gebeliklere devam eder. Birden fazla ardışık düşük yaşarsanız, altta yatan nedeni belirlemek için doktorunuzla veya diğer sağlık uzmanınızla konuşun.

Belirtileri Nelerdir?

Boş gebelik durumunda da hamilelik belirtileri yaşayabilirsiniz. Örneğin, pozitif bir gebelik testi ya da kaçırılmış bir adet dönemi geçirmiş olabilirsiniz. O zaman farklı semptomları algılamak önem kazanacaktır. Aşağıdaki semptomlara dikkat edilmelidir:

• Karın krampları
• Vajinal lekelenme veya kanama
• Her zamankinden daha ağır bir adet dönemi.

Bu işaretler veya belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, düşük yapmakta olabilirsiniz. Ancak, ilk üç aylık dönemdeki kanamaların hepsi düşük omayabilir. Bu işaretlerden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuza danışın.

Nasıl Teşhis Koyulur?

Normal bir hamileliğiniz olduğunu düşündüyseniz, yalnız değilsiniz. Boş gebelik durumu olan birçok kadın normal şekilde gebe olduğunu düşünür çünkü insan koryonik gonadotropin (hCG) seviyeleri artabilir. Plasenta, implantasyondan sonra bu hormonu üretir. Gebelik boşken bile hCG yükselmeye devam edebilir, çünkü plasenta bir embriyo mevcut olmadığında bile kısa bir süre büyüyebilir. Bu nedenle, genellikle gebelik kesesinin boş olduğunu teyit etmek için, bir ultrason testine ihtiyaç duyulmaktadır.

Nasıl Anlayabilirsiniz?

Boş gebelik hamilelikte çok erken bir zamanda ortaya çıkabilir, çünkü çoğu kadın hamile olduklarını bile bilmiyordur. Birçok kadın, hCG seviyeleri arttıkça gebeliklerinin devam ettiğini varsayıyor. Plasenta bebeği olmadan kendisini kısa süre büyümeye ve desteklemeye devam edebilir ve gebelik hormonları yükselmeye devam edebilir ve bu da bir kadının hala hamile olduğuna inanmasına neden olur. Bir ultrason testi sırasında boş bir rahim ya da boş gebelik kesesi görünene kadar genellikle bir tanı yapılmaz. Minör karın krampları, minör vajinal lekelenme veya kanama olabilir.

Düşükten Sonra Neler Oluyor?

Boş gebelik tanısı aldıysanız, daha sonra ne yapmanız gerektiğini doktorunuzla görüşün. Bazı kadınlarda rahim ağzı genişleyebilir ve kürtaj yapılabilir. Bu cerrahi prosedür, rahim ağzının açılmasını ve uterus içeriğini kaldırmayı içerir. Kalan gebelik dokuları hemen çıkarılır, zihinsel ve fiziksel olarak kapanmanıza yardımcı olabilir. Bir patoloğun, düşük nedenini teyit etmek için dokuları incelemesini isterseniz, bu durum da yararlı olabilir.

Ayakta hasta olarak misoprostol gibi bir ilaç kullanmak başka bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, vücudunuzun tüm dokuları atması birkaç gün sürebilir. Bu ilaçla kanamanın yan etkileri olabilir. Her iki seçenekte de, tedavi edilebilecek ağrı veya kramp oluşabilir.

Diğer kadınlar tıbbi yönetim veya ameliyattan vazgeçmeyi tercih etmektedir. Vücudunun dokuyu tek başına atmasını tercih ediyorlar. Bu esasen kişisel bir karar, ancak bunu doktorunuzla görüşün.

Düşük yaptıktan sonra, doktorunuz tekrar bebek düşünmeye başlamadan önce en az bir adet döngüsü geçirmenizi tavsiye edebilir.