Bütçenizi Zorlamadan Mutfak Alışverişi Yapmanın Yolları
Mutfak alışverişi yaparken daha iyi tercihlerde bulunmak için bütçenizi aşmanıza gerek yok. Biraz plan yapıp biraz da ebeveyn olmanın getirdiği beceriyi kullanırsanız, cüzdanınız ve sağlıklı beslenme arasındaki dengeye kurmak çok zor olmayacaktır.
Başlangıç olarak haftalık bir yemek listesi yapın ve evdeki herkesin bir yemek seçmesini sağlayın. Bu sayede dürtülerinize değil ihtiyacınız olana göre alışveriş yapmış olacaksınız ve herkes kendi sırasının gelmesini dört gözle bekleyecek.
Eğer evde çok kullandığınız bir ürün indirimdeyse, fazla fazla alarak stok yapabilirsiniz. Bu sayede hem bu ürün için en az ücreti ödemiş olursunuz hem de her zaman elinizin altında olur.
Düşük bir bütçeyle daha iyi yemenin 5 yolu
- İşlenmiş atıştırmalıklardan uzak durun. Onun yerine çiğ sebzelerden küçük atıştırmalıklar hazırlayıp kaplara koyun. Buzdolabına yakın bir yerde dursunlar, böylece karnınız acıktığında ilk alacağınız şeyler onlar olur.
- Hayvansal proteini doğru kullanın. Tabağınızı daha çok sağlıklı tam tahıllar ve sebzelerle doldurup, yanına da yaklaşık 85 gr kadar kırmızı et, beyaz et ya da deniz ürünü koyun.
- Birazını alın, birazını siz yapın. Sebzeler ve çeşitli antreler gibi marketteki donmuş gıdalardan alıp, onlarla birlikte yeni yemekler yaratabilirsiniz.
- Artan yemekleri değerlendirin.Bir önceki geceden kalma köfteleri sandviçe, sebzeleri soteye, tavuğu da dürüme çevirebilirsiniz.
- Karıştırın ve saklayın.Mercimek, tam tahıllar ya da sebzeler gibi başlıca kullandığınız malzemelerden bir karışım oluşturup bir kenarda tutun. Hafta boyunca bu karışımı çeşitli yemeklerle birleştirip bir sürü değişik tarif oluşturabilirsiniz.
Bunların yanında alışveriş listesi yapmak, sebze ve meyveleri mevsiminde almak ve toptan alışveriş yapmak da bütçenizi rahatlatacaktır.
Sağlıklı tercihler yapmak için
Alışveriş yaparken ya da evde yiyecek bir şeyler ararken, sağlıklı tercihlerde bulunmanız için birkaç önerimiz var.
- Düşük yağlı ya da yağsız süt, peynir ve yoğurt tercih edin.
- Kızarmış yiyecekler yerine ızgarada pişmiş yiyecekleri tercih edin.
- Rengarenk sebze ve meyveleri karıştırıp yemeğe çalışın.
- Tam tahıllı gıdalar tüketin (tam tahıllı makarnalar, atıştırmalıklar, ekmekler vs.)
- Gazlı içeceklerden uzak durun.