Cam Güzeli Çiçeğinin Bakımı
Cam güzeli çiçeği parlak renkleri, bol miktarda çiçeği ve gölgeli yerlerde yetişebilme kabiliyeti sayesinde en popüler bahçe bitkilerinden bir tanesidir. Teknik olarak tropik bölgelerde çok yıllık bir çiçek olsa da, genelde yıllık olarak yetiştirilir ve ilkbahar ile sonbaharda bol miktarda çiçek açarak bahçenizi renklerle doldurur. Cam güzeli çiçeğinin çiçekleri beyaz, kırmızı, pembe, mor, sarı gibi pek çok renkte olabilir.
Kışların soğuk geçtiği bölgelerde genelde ilkbaharda don tehlikesi geçtikten sonra ekilir ve kış döneminde ölür. Sonrasında baharda tekrar dikilir.
Cam Güzeli Çiçeğinin Bakımı
Cam güzeli özellikle gölgelik yerlerde sık sık bahçede kullanılır. Ayrıca saksılarda, sepetlerde ve pencere önlerinde de sık sık yetiştirilir. Çoğunlukla tohumdan değil de fide olarak alınıp yetiştirilir.
Dikim Süreci
Cam güzelini nemli ama drenajı iyi bir toprağa, gölgeli veya yarı gölgeli bir yere dikin. Dikmeden önce toprağın en az 15 derece olması gerekir ve bu nedenle çoğunlukla ilkbahar sonları uygun olur. Eğer toprak çok soğuk olursa bitki bütün gelişim süreci boyunca gelişemeyecektir. Çiçekleri birbirinden 30 cm kadar mesafe ile dikin. Diktikten sonra filizleri kopartmak daha kabarık gelişmesini sağlayacaktır.
Saksıda olduğu zaman genelde gölgeyi tercih eder ancak hem saksıda hem de drenajı iyi olan herhangi bir yer veya kapta iyi yetişecektir. Genel bir kural olarak saksıdaki her 10 cm yer için bir tane dikebilirsiniz. Fakat saksıda olduğu zaman bahçede olduğundan daha fazla gübre ve su ihtiyacı olacaktır.
Işık
Yeterince suyu varsa cam güzeli çiçeği kısmi gölgeli yerlerde de kolayca yetişir ancak en önemli özelliği tam gölgede en iyi şekilde yetişmesidir. Dolayısıyla tam bir gölge bitkisi olduğunu unutmamak gerekir. Sıcak bölgelerde güneşi tolere etmesi çok zor olacaktır ve ancak soğuk iklimlerde biraz güneş almak isteyebilir.
Toprak
Cam güzelinin organik madde ile zenginleştirilmiş iyi drenajlı bir toprakta yetiştirilmesi gerekir. Toprağın hafifçe asidik olması da uygun olacaktır. Ayrıca sık sulama isteyen bir bitki olmasına karşın sulamalar arasında toprağın neminin gitmesi gerekir. Bu nedenle su drenajı çok iyi olmalıdır.
Su
Yere ekildiği zaman standart bir cam güzeli haftalık 5 cm kadar suya ihtiyaç duyar. Sıcaklıklar 27 derece civarında devamlı gidiyorsa bunun iki katı gerekebilir. Saksılarda ise günlük sulama gerekebilir. Özellikle gündüz sıcaklıkları 30 dereceye yaklaşıyorsa kesinlikle günlük sulama gerekir.
Sıcaklık ve Nem
Bu çiçek sıcağa karşı hayli hassastır. Eğer bölgenizde uzun kuru dönemler varsa muhtemelen iyi olmayacaktır. Ancak nemli havalar geri geldiğinde tekrar formuna döner. Nemli havada çok iyi yetişir.
Gübre
Cam güzeli ilkbahar ve yaz aylarında iki haftada bir suda çözünen gübre ile düzenli desteklenirse en iyi şekilde çiçek açacaktır. Bir diğer seçenek ise yavaş salan şeker gübreleri kullanmaktır. Bunları bahar başında ve sonrasında yaz ortasında kullanabilirsiniz.
Budama
Eğer cam güzeliniz yaz sıcağından dolayı kendini salıyorsa, steril ve keskin bir makas ile bitkinin üst üçte birlik kısmını budayın. Böylece yeni filizler gönderir ve bitkinin genel görünümü iyileşir.
Saksılama Süreci
Cam güzelinin yeniden saksılanması genelde gerekmez çünkü yetiştirme döneminden sonra atılır. Sıcak iklimlerde çok yıllık olsa da iç mekanlara alındığında maytlar ve diğer böceklerden etkilenme eğilimindedir. En iyi strateji kış için biraz az su verip güneşli bir yere koymak ve dallarını 8 cm civarına kadar kesmektir. Kış aylarında gübre verilmemeli. Uyuyan bir bitki olmasa da kış aylarında gelişimi yavaşlarsa hayatta kalma ihtimali artacaktır.
Kış dönemi
Tropik bir bitki olduğundan ilk hafif donda kendini salacaktır. Patojenlerin kış döneminde gelişmelerine engel olmak için bu bitkileri söküp atmalısınız. Saksıdaki bitkileri ise soğuk kış ayları için içeriye alabilirsiniz.
Yaygın Hastalık ve Böcekler
Cam güzeli temel olarak tüylü küflerden çok etkilenen bir türdür ancak son dönemlerde daha dirençli olan türleri üretiliyor. Ayrıca virüsler, mantarlar ve çürümelerden de çok etkilenen bir çiçektir. Bunlar genellikle nemli, ıslak koşullarda veya bitkilerin birbirlerine çok yakın oldukları yerlerde ortaya çıkan problemlerdir.
Ayrıca bitler, sinekler, güveler, sümüklü böcekler, salyangozlar ve örümcek maytları gibi pek çok böcekten de etkilenir. Bitki çok etkilendiyse ortadan kaldırılmalı. Hafifçe etkilendiyse tedavi edilebilir.
Çiçek Açması Nasıl Sağlanır?
Cam güzeli çiçek açan bitkiler arasında en iyi çiçek açanlardan bir tanesidir. Özellikle ilkbahar sonlarından sonbahardaki ilk donlara kadar güzel çiçeklenme görebilirsiniz. Eğer istediğinizden daha zayıf hale geldiyse, kötü gelişen filizleri keserek dallanma ve yeni filiz gelişimi sağlayabilirsiniz. Ayrıca çok fazla güneş alırsa, çok az sularsanız veya çok gübre atarsanız da çiçeklenmede problemler ortaya çıkacaktır.