Çikolata 2050 yılında yok olabilir

Dünyayı çikolata olmadan hayal edemeyen insanlardansanız, bu pek de tatlı olmayan haber biraz moralinizi bozabilir: Uzmanlar çikolatanın 2050 yılında yok olacağını öngörüyorlar. Bunun sebebi ise iklim değişikliği.

National Oceanic and Atmospheric Administration’daki bilimadamları bir kaç yıl önce çikolata ve kakao ürünleri yapımında kullanılan ve çekirdekleri değerlendirilen kakao bitkisinin sıcak hava ve kuru koşullar nedeniyle bir kaç on yıl içerisinde yok olacağını keşfettiler.

Ancak tamamen korkmadan ve tüm paranızı çikolata depolamak için harcamadan önce hala umut olduğunu söyleyelim: Mars şirketi ve California Berkley Üniversitesi güçlerini birleştirerek kakao bitkisinin geleceğinin kurtarılması için çalışmalara başladılar.

Konu şöyle: Kakao bitkisi her yerde yetişmiyor. Business Insider UK’e göre, bu bitki sadece ekvatorun 20 derece kuzey ve güneyine kadar yağmur ormanlı toprakta, sıcaklıkların, yağmur ve nemin yıl boyunca neredeyse sabit kaldığı yerlerde yetişebiliyor. Bu nedenle dünyanın çikolata kaynağının yarısı Batı Afrika ülkelerinden geliyor.

Fakat küresel ısınmadan dolayı artan sıcaklıklar, bu bölgelerin önümüzdeki bir kaç on yılda kakao için uygun olmaktan çıkacaklarını gösteriyor ve bitkilerin hayatta kalmaları için 300 metreden daha yukarı çıkarılmaları gerekecek. Ancak bu toprakların büyük kısmı vahşi yaşama ayrılmış durumda.

Dolayısıyla Mars ve UC Berkley’den bilimadamları CRISPR adı verilen yeni teknolojiyi kullanarak bitkilerin DNA’sını düzenleyerek onları genetik olarak daha yüksek sıcaklıklarda yaşatmaya çalışıyorlar. Şu anda küçük yeşil kakao tohumları okulun biyobilim binasında seralarda yetiştiriliyor. Daha kuru, sıcak iklimlerde hayatta kalıp yetişmeleri bekleniyor.

Eğer deney işe yararsa, dünya çapında çikolata sevenler biraz rahatlayabilirler. Eğer yaramazsa, küresel ısınmanın önlenmesinin başarılı olması gerekiyor, sadece gezegenimiz için değil, aynı zamanda çikolata için!

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.