Çocuğunuza Suyun Değerini Öğretmenin 6 Eğlenceli Yolu

İster kuraklığın olduğu, ister kar yağışlarının çamurlu bir ilkbahara dönüştüğü bir yerde olun, suyun ne kadar önemli olduğunu açık bir şekilde gördüğümüz dönemlerden birini yaşıyoruz. Giderek artan dünya nüfusu ve iklim değişiklikleriyle birlikte, sularımızı korumak, her zamankinden de önemli. Çocuklarımıza suyun ne kadar değerli olduğunu öğretmenin yollarını Uplifers olarak sizlere sunuyoruz.

 

İçme suyu sağlayan akarsulara bırakılan işlenmiş atık sular, en incelikli arıtma süreçlerinden geçse de, küçük miktarlarda kimyasallar içerir. Fakat hepimizin, bir sonraki neslin sağlıklı ve temiz sulara sahip olması için yapabileceği bir şeyler var. Çocuklarımızı organik gıdalarla besleyebilir ve endüstriyel kimyasallar içeren ürünlerden koruyabiliriz; fakat vücudumuzun %60’ı sudan oluşur ve çocuklarımızın sağlıklı olması için temiz suya ihtiyaçları vardır.

 

  1. Çocuklarınıza suyun nereden geldiğini öğretin

 

Çocuğunuz musluğu açtığında, suyun nereden geldiğini merak edecektir. Eğer küçük bir kasabada yaşıyorsanız, muhtemelen bahçenizdeki kuyudan geliyordur. Şehirdeyseniz de, yerleşim yerlerinin dışında olan bir şebekeden. Kaynağı neresi olursa olsun, sonuç olarak içme suyu, nehirlere, göllere ve akarsulara karışan yağmur sularından ya da derinlerdeki yer altı sularından geliyor. Fakat modern tesisat sistemi yüzünden, çocuğunuz bu bağlantıyı kendi başına kuramaz. Ona öğretin.

 

  1. Bahçenizde kimyasallar kullanmaktan vazgeçin, onun yerine ziyarete gelen kelebek ve kuşları sayın

 

ABD Vahşi Yaşam Hizmetleri’nin açıklamasına göre, bahçelerde ve çimlerde kullanılan kimyasallar, her yıl yaklaşık 72 milyon kuşun ölümüne neden oluyor. Ayrıca insan sağlığına da zararlılar. Bu kimyasallar, yağmurla birlikte içme sularına karışabiliyor. Dolayısıyla kelebekleri korumak, çocuklarınızı da korumak anlamına geliyor.

 

  1. Çocuğunuzu balık tutmaya götürün

 

Eğer çocuğunuz balık tutmayı severse, gelecekte de suların temiz tutulması ve balıkların korunması gerektiğini düşünerek hareket edecektir. Gübreleme yöntemleri yosunların büyümesine ve su yollarının oksijensiz kalmasına yol açar. Çocuklarınıza doğal yöntemlerle nasıl bahçe bakımı yapılacağını öğretmek, doğal olarak nehirlerin ve göllerin balıklar için temiz olmasını sağlayacaktır. Tabii ki çocuğunuzun bu sularda oynarken tehlike altında olmamasını da.

 

  1. Yağmur bahçesi oluşturun

 

Yani suyu seven bitkileri, suyun normal zamanlarda akıp gittiği yerlere ekerek, kaybolan suları tutmasını sağlayın. Bu sayede, bitkiler suyu emecek ve suyun boşa gitmesini engelleyecekler. Aynı zamanda, bir sel ya da su basması durumunda da, yağmur bahçesi sayesinde daha fazla suyun birikmesi önlenmiş olacak.

 

Yağmur yağdığı zaman çocuğunuzla birlikte yağmur bahçenize bakmaya gidin. Böylece çocuğunuz, bahçenin nasıl işlediğini görebilir. Ayrıca, bahçeyi oluştururken yaşadığınız yere özgü bitkileri kullanın ki, çevredeki kuşlar ve polen taşıyıcı canlılar da bu bitkilerden yararlanabilsin.

fidan

  1. Çocuğunuzla birlikte ağaç dikin

 

Ağaçlar suyu yakalayıp filtreden geçirerek, akarsuların daha temiz olmasını sağlar. Kuşların, sincapların ve böceklerin de barınması ve beslenmesi için, meşe ağacı dikebilirsiniz.

 

  1. Boya ve ilaçları atarken dikkatli olun

 

Çocuğunuza, su giderine atılan her şeyin dönüp dolaşıp içme suyuna karışacağını açıklayın. İnsan artıkları arıtmadan geçtiği için zararsızdır, fakat boya, çeşitli kimyasallar ve ilaçlar, küçük miktarlarda da olsa arıtılmadan suya karışabiliyor. Çocuğunuza bunun önemini mutlaka anlatın.

 

Etrafınızda atık ilaçlar için bir geri dönüşüm programı olup olmadığını araştırın. Eğer varsa, buraya çocuğunuzla birlikte giderek onun da görmesini sağlayın.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.