Ebeveynler olarak hepimiz biliyoruz ki; bazı zamanlar olur ki, çocuklarımızın davranışlarını değiştirebilmeyi isteriz.

  • Sabahları çocuğunuz okula gitmeden önce ve siz işe yetişmek zorundayken
  • Yavrunuz bakkalda her yere saldırırken herkes size onaylamayan gözlerle bakıyorken
  • Yatma vakti çoktan geçtiğinde ve çocuğunuz asla bitmek bilmeyen bir enerjiyle oyun istediğinde

Uykusuzluk, yorgunluk, sinir; hepsi başınızın etini yemek için sıraya girdiğinde çocuklarınızda biraz anlayış beklersiniz. Peki çocuklarınızın sizinle daha fazla işbirliği yapmasını ister misiniz?

Belki de herkes gibi çocuklarınızla tipik iniş ve çıkışlar yaşıyorsunuz. Çocuğunuzun sinir bozucu davranışlarına daha iyi yanıt vermeyi öğrenmek iyi olmaz mıydı?

Ya da belki de sık sık endişeleniyordur, saldırgandır, meydan okur bir tavrı vardır veya kızgındır. Bununla baş etmek istemez misiniz? Bazı çocukların daha ciddi davranış sorunları vardır veya hatta önemli bir davranış veya duygu durum bozukluğu tanısı koyulmuş olabilir. Sık görülen olumsuz tavır patlamaları ile uğraşırken hayat çok stresli olabilir.

Çocuklarınızın tipik sinir bozucu davranışlarıyla ilgili veya ciddi davranış sorunları olan çocuklarınızdan bağımsız olarak, altta yatan nedenleri belirlemenize yardımcı olabiliriz. Bu olası nedenlerden bazıları size şaşırtıcı gelebilir.

Altta yatan bir sorunun belirtisi olarak; olumsuz davranışlarına dikkat etmek, ne yapacağınızı anlamanıza yardımcı olabilir. Sorunun sebebini bildiğiniz zaman, daha kolay bir şekilde başa çıkabilirsiniz ve hatta neşeyi ve eğlenceyi hayatınıza geri alabilirsiniz.

Çocuğunuz neden atağa geçiyor?

Çocukların neyi neden yaptıkları konusunda derinlemesine bir inceleme yapabiliriz. Temel sorun çok basit olabilir veya devam eden birkaç nedenden dolayı sebebi daha karmaşık bir durum olabilir. Haydi birlikte sorunun ötesine geçelim ve olasılıkları inceleyelim.

Çocukların Davranışlarının Altında Yatan Nedenler Nelerdir?

Çocuklarınızla güçlü bir bağınız ve yakın bir ilişkiniz var mı?

Çocukların, kendilerine özgü benlikleri ile ilgili olarak değerli hissetmeleri, ve onurlandırılmaları gerekir. Ayrıca çocuğunuzu dinlemelisiniz. Bu şekilde çocuğunuza yeterli dikkati gösterdiğinizde, onları doğrulamış olursunuz. Bu doğrulama ve güven duygusuyla birlikte, baskı, isyan etme ya da atağa geçme ihtiyaçları büyük ölçüde azalabilir.

Davranışın arkasındaki motivasyonu anlıyor musunuz?

Çocuğunuzun motivasyonlarını ve davranışlarının ardındaki nedenleri anlayabilirseniz, durumu değiştirmek için doğru adımlar atabilirsiniz.

Çocuğunuzun duygusal koçu olabilir misiniz?

Çocuğunuz sizden aslında duygusal koçu olmanızı istiyorlar. Tüm zorlu duygularına rağmen yanınızda rahat hissetmeleri gerekiyor. Onların tüm duygularını kabul edip, kendilerine yardım edebileceğinizi bilmeliler ve size güvenmeliler.

Çocuklarınız neden sizi tetikliyor?

Hayal kırıklığına uğramış olduğunuz anlarda, altında yatan sebebin farklı olduğunu bilmek gerekir. Çocuğunuzun davranışlarının ardındaki daha derin motivasyonları anlamak, daha sağlıklı bir iletişim ve etkileşim sağlamak için çok önemlidir.

Ebeveyn olarak sahip olduğunuz eşsiz gücü gerçekten anlıyor musunuz?

Ebeveynlere, başka bir canlı varlığın yaşamını tam olarak etkileme ve şekillendirme yetkisi verilir, bu etki olumlu ya da olumsuz olacaktır. Bu güçle ne yapıyorsunuz? Bunun farkına varmalısınız!

Çocuğunuzun beynini ve davranışını etkileyen fiziksel koşullar ve dengesizlikler var mı?

Çocuklarınızın davranışlarını etkileyebilecek olası fiziksel koşullar ve dengesizlikler hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz.