Çocuklarla Beden Algısı Hakkında Konuşmak: Olumlu Beden Algısını Öğretmek
Günümüz dünyasında çocuklarla olumlu beden algısını küçük yaşlardan itibaren konuşmak çok önemlidir. Çocuklar, medyada görülen gerçekçi olmayan bedenlere maruz kalırlar ve hem yetişkinlerden hem de akranlarından insanların görünüşleri hakkında olumsuz şeyler duyarlar.
Çocuğunuzla beden algısı hakkında konuşmanız, bedenleri ve kendileri hakkında olumlu görüşler geliştirmelerine yardımcı olabilir. Çocuğunuzun yalnızca dış görünüşüne değil, tüm özelliklerine odaklanmasına ve tüm insanların farklı olduğunu kabul etmesine yardımcı olabilirsiniz. Bunun için kendiniz ve başkaları hakkında olumsuz yorumlardan kaçınarak ve aileniz için sağlıklı yaşamayı teşvik ederek kendiniz de olumlu beden algısı için örnek teşkil edebilirsiniz.
- Aşama: Olumlu Beden Algısını Öğretmek
Çocuğunuzun niteliklerini vurgulayın
Dış görünüşüyle gurur duyması önemli olsa da önemsediği tek şey görünüşü olmamalıdır. Çocuğunuzun beden algısı ve öz değerinin, sahip olduğu özellikler, nitelikler ve yetenekler dahil olmak üzere her şeyden kaynaklandığını öğrendiğinden emin olun. Görünüşüne daha az, davranışlarına ise daha fazla önem verin.
- Örneğin, çocuğunuz sevgisinin, zekasının, mizah anlayışının ve meraklı doğasının daha önemli şeyler olduğunu anlamalıdır. Bunlar, onu değerli bir insan kılmada en az görünüşü kadar önemlidir.
- Çocuğunuz başkası için güzel bir şey yaptığında ona “Oyuncağını paylaştığın için seninle gurur duyuyorum” ya da “Komşumuzun poşetini taşıdığın için çok naziksin” deyin. Çocuğunuz çok soru soruyorsa “Dünyayla bu kadar ilgilenmen harika. İlgilendiğin konular hakkında soru sormaya devam et. Neden cevapları bulmaya çalışmıyorsun? Bunu belki birlikte yapabiliriz” diyerek davranışını teşvik edebilirsiniz.
Çocuğunuzu görünüşünden memnun olması için teşvik edin
Gençlerin temel eğilimlerinden bir tanesi, kendilerini başkalarıyla karşılaştırmalarıdır. Kendilerini yaşıtlarıyla ya da televizyonda gördükleri ve çoğu kendilerinden büyük olan insanlarla karşılaştırabilirler. Çocuğunuzun kendisini başkalarıyla karşılaştırmak yerine görünüşünden memnun olmayı öğrenmesine yardımcı olun.
- Çocuğunuz başkalarında yokken kendisinde sivilce olduğu için ya da erkenden uzadığı için üzgün olabilir.
- Çocuğunuza sivilcenin utanılacak bir şey olmadığını, ancak bunlardan kurtulması için sivilcelere uygun ürünler kullanabileceğini söyleyebilirsiniz. Veya “Evet o kızın saçları güzel. Ancak seninkiler de güzel. Farklı görünüyor olabilirsiniz, ancak senin de gözlerin ve gülüşün gibi güzel özelliklerin var” gibi şeyler diyebilirsiniz.
- Çocuğunuza televizyonda ve dergilerde gördüğü kişilerin gerçekte öyle görünmediklerini söyleyin. Medyada bilgisayar programları ve makyaj sanatçıları sayesinde çok daha farklı bir görünüm oluşturulduğundan bahsedin.
Çocuğunuza iltifat edin
Çocuğunuzu eleştirmek yerine olumlu geribildirimlerde bulunun. Onun görünüşüne, özelliklerine ve yeteneklerine iltifat edin. Evde olumlu beden algısına ortam sağlamak, çocuğunuzun kendine olan güvenini geliştirmesine ve yaşıtları arasında aha özgüvenli olmasına yardımcı olabilir.
- Örneğin, “Bu tişört sana çok yakışıyor”, “Gitar becerilerin gittikçe gelişiyor” ya da “Komşumuz için yaptığın şey gerçekten çok kibardı. Çok nazik ve düşünceli bir insansın” diyebilirsiniz. Çocuğunuzun kuvveti, enerjisi ve dengesi gibi fiziksel becerileri ile zeka, mizah anlayışı ve sevgisi gibi niteliklerin övebilirsiniz.
- Şakasına dahi olsa çocuğunuzu eleştirmekten kaçının. Ona “tombul” ya da “yavaş” olduğunu, sivilcelerinin olduğunu, sesinin garip olduğunu ya da boyunun uzun olduğunu söyleyip eleştirmeyin. Bunları yapmanız, öz saygısını etkileyebilir.
- Çocuğunuza kendisine iltifat etmesini öğretin. Kendisine her gün kendisine söyleyecek güzel bir şeyler bulması için teşvik edin. Örneğin, çocuğunuz kendisine “Bacaklarım spor şortunun içinde ne kadar güçlü görünüyor” diye iltifat edebilir. Veya “Saçlarımın kıvırcığı çok güzel, bugün kendi kendilerine kurumaya bırakacağım” diyebilir.
Çocuğunuzun etkinliklere katılımını teşvik edin
Çocuğunuzun beden algısına yardımcı olmanızın bir diğer yolu, onu etkinliklere dahil etmektir. Onunla beden algısı hakkında konuştuğunuzda nelerle ilgilendiğini sorun. Çocuğunuzun ilgi alanlarını destekleyin ve ilgi ve yeteneklerinin peşinden giderek onaylanma ve güven ihtiyacını karşılamasına yardımcı olun.
- Örneğin, çocuğunuz müzikle ilgileniyorsa şan, piyano veya gitar dersleri almasını sağlayın. Çizim yapmakla ilgileniyorsa resim yapmaya, çizmeye veya fotoğraf çekmeye teşvik edin. Spor etkinliklerine katılmasına veya dans dersi almasına izin verin. Çocuğunuzun beden algısının ve özgüvenin yalnızca görünüşten değil, pek çok kaynaktan geldiğini anlamasına yardımcı olun.
Fiziksel aktivitenin öneminden bahsedin
Sağlıklı beslenme, sağlıklı bir beden ve iyi bir beden algısı geliştirmenin yalnızca bir parçasıdır. Fiziksel aktivite, sağlıklı bir yaşam tarzı için gereken şeylerden biridir. Çocuğunuzla fiziksel zindeliğin ve vücuduna bakmasının önemli olduğunu konuşun. Ona aktif olmanın tek yolunun spor yapmak ya da spor salonuna gitmek olmadığını hatırlatın.
Çocuğunuzu farklı aktivite türlerini denemeye teşvik edin. Çocuğunuz takım sporlarını ya da tenis gibi birebir sporları sevebilir. Koşmak veya yürümek, dövüş sanatları yapmak, yoga öğrenmek ya da dans dersi almak isteyebilir.
Ailecek aktif olmanın yollarını bulun. Birlikte yürüyüşe çıkın, bisiklete binin ya da yüzmeye gidin.
Tüm vücut tiplerine saygı duymayı öğretin
Çocuklar, kilolu olmanın kötü ya da çirkin olduğunu söyleyen bir toplumla çevrilidir. Medyada da farklı görünen insanların daha az olduğu fikri desteklenmektedir. Çocuğunuza vücut şekli ya da görünüşü nasıl olursa olsun, herkesin önemli olduğunu öğretin. Çocuğunuzun şişman ya da özel ihtiyacı olan çocuklarla dalga geçmesine izin vermeyin. Farklı görünen insanlar hakkında olumlu konuşmasını teşvik edin.
- Çocuğunuza herkesin farklı olduğunu ve farklılıkların güzel olduğunu öğretin. İnsanların farklı saç renkleri, vücut tipleri, ten renkleri ve özellikleri vardır ve bunlar tamamen normaldir.
- Evinize çeşitlilik katın. Örneğin, farklı şekil ve boyutlardaki vücutları gösteren oyuncaklar, kitaplar ve filmler alın.
- Çocuğunuzla birlikteyken farklı görünen birini görürseniz, “Bu kişi senden farklı görünüyor. Dünyada farklı şekil ve görünüşlere sahip ilginç ve güzel insanlar var” deyin.
- Çocuğunuz biriyle dalga geçiyorsa onu düzeltin ve başkalarına saygı duymasını öğretin. “Senden farklı insanlarla dalga geçmemelisin. İnsanlar farklı olabilir. Senden farklı olan insanları tanımaya ve onlarla arkadaş olmaya çalış. Senden farklı olan insanlardan çok şey öğrenebilirsin. Üstelik insanlar nasıl göründüklerinden bağımsız olarak güzeldir” diyebilirsiniz.