Diş etleri çeşitli sebeplerden dolayı kanayabilirler ve bazen hastalıkların belirtisi olabilirken, bazen de vitamin eksikliği, hormon değişikliği, kötü ağız sağlığı ve kullanılan ilaçlardan dolayı da bu durum karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla sebebin ne olduğunun muayene ile tespit edilmesi gerekmektedir. Bu esnada diş etlerinizin kanamasını durdurmak istiyorsanız evde değerlendirebileceğiniz pek çok çözüm de mevcut.

Hindistan Cevizi Yağı

1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını ağzınızda 10-15 dakika boyunca çevirin ve bunu günde bir defa uygulayın. Yağın doğal iyileştirici özellikleri diş etlerine iyi gelecektir. Ayrıca anti-inflamatuvar özellikleri sayesinde inflamasyonları azaltırken, anti-mikrobiyel özellikleri ağız plakları ile savaşmanıza yardımcı olacaktır.

Diş Macunu

Florürlü bir diş macunu ile diş etlerinizdeki plakları hafifçe fırçalayın. Günde 2 defa dişinizi bu şekilde fırçalamanız uygundur ancak diş etlerini zorlamayın. Florür ağızdaki bakterileri öldürmektedir.

Çay Ağacı Yağı

1-2 damla çay ağacı yağını 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırın, bu karışım ile diş etlerinize masaj yapın ve 5-10 dakika bekleyin. Daha sonra durulayın. Bunu günde 2 defa yapabilirsiniz. Çay ağacı yağı iyi bir antiseptiktir ve enfeksiyonların üstesinden gelebilir.

Karanfil Yağı

2 damla karanfil yağı ile 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağını karıştırın ve karışımı diş etlerinize uygulayın. 5-10 dakika bekledikten sonra durulayın. Günde 2 defa yapabilirsiniz. Karanfil yapında eugenol adlı bir madde bulunur ve bu madde hem inflamasyon hem de bakteriler ile savaşır. Ayrıca doğal bir analjezik olduğundan ağrıları da geçirir.

Vitaminler

Diş eti kanamaları, C ve K vitamini eksikliklerinden dolayı da gerçekleşebilirler. Bu nedenle turunçgiller, yapraklı sebzeler, orman meyveleri, bezelye, kökler, balık, et ve yumurta tüketimine önem vermelisiniz.

Tuzlu Su

1 çay kaşığı tuz ile 1 bardak sıcak suyu karıştırın ve ağzınıza gargara yapın. Günde 2-3 defa uygulayabilirsiniz. Tuzun antiseptik ve anti-inflamatuvar özellikleri sayesinde kanamaya sebep olan kızarmalar, enfeksiyonlar ve inflamasyonlar ortadan kalkacaklardır.

Bal

Biraz balı parmağınızla alın ve diş etlerinize sürün. Günde 2 defa yapabilirsiniz. Bal iyi bir antibakteriyeldir ve pek çok enfeksiyona iyi gelir. Ayrıca iyileştirici etkisi de diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olur.

Çay Poşeti

1 siyah çay poşetini sıcak suda 10-15 dakika bekletin ve dışarı çıkarıp soğumasını sağlayın. Ardından 5 dakika boyunca diş etlerinizin üzerine tutun. Günde 1-2 defa uygulayabilirsiniz. Çayda tanik asit bulunur ve bu asit hem anti-inflamatuvar hem de antibakteriyel özellikler gösterir. Bu nedenle kanamaya sebep olan bakterileri ortadan kaldırabilir.

Süt

1 bardak ılık sütü diş etleriniz kanadığı zaman içebilirsiniz. Sütteki kalsiyum ve K vitamini oranı yüksektir ve bunlar diş etlerini güçlendirebilir, kanamayı durdurabilirler. Sütün anti-inflamatuvar doğası da kanamaya sebep olan inflamasyonları dindirmekte etkilidir.

İsot

Bir miktar isot ile dişlerinizi fırçalayın ve günde 1-2 defa yapın. İsotta kapsaisin bol miktarda bulunur ve hem ağrı kesici özellikleri vardır hem de inflamasyonları azaltır. Ayrıca mikropları da öldürmektedir.

Turna Yemişi

1 bardak tatlandırıcı eklenmemiş turna yemişini günde bir defa içerek ağzınızdaki mikropları öldürebilir, inflamasyonları ortadan kaldırabilirsiniz.

Limon Suyu

1 limonun suyunu bir bardak su ile karıştırın ve her yemekten sonra ağzınızı bu su ile çalkalayın. Limonun antibakteriyel ve anti-inflamatuvar özellikleri sayesinde kanamaya sebep olan zayıflıklardan faydalanan bakteriler ortadan kaldırılmaktadır.

Yağ Çekme

1 yemek kaşığı susam yağı ve hindistan cevizi yağını ağzınızda 10-15 dakika boyunca çevirin. Yağ çekme eski bir tekniktir ve enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olmakta, ağız sağlığını iyileştirmektedir. Ayrıca antioksidanların üretimini sağlayarak ağzınızdaki mikropları öldürmektedir.

Zerdeçal

1 çay kaşığı zerdeçal tozunu yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı hardal yağı ile karıştırdıktan sonra diş etlerinize masaj ile uygulayın. Günde iki defa yapabilirsiniz. Zerdeçalın iyileştirici etkileri sayesinde hem diş etleriniz tamir edileceklerdir hem de enfeksiyonlar ortadan kalkacaklardır.

Zencefil

Zencefili sarımsak gibi ezebilir ve daha sonra suyunu sıkabilirsiniz. Elde ettiğiniz bu ekstraktı diş etlerinize sürebilir ve 10-15 dakika bekleyebilirsiniz. Zencefilin içerisinde gingerol adlı bir antibakteriyel bulunur ve böylece diş etlerine zarar veren enfeksiyonların üstesinden gelebilir. Ayrıca anti-inflamatuvar özelliklere de sahiptir.

Aloe Vera

1 çay kaşığı aloe vera jelini diş etlerinize doğrudan sürün. Bunu günde 2-3 defa yapabilirsiniz. Aloe veranın iyileştirici özellikleri vardır ve kanamaları da bu şekilde durdurur. Ayrıca ağızdaki patojenleri yok eder ve diş eti hastalıklarına iyi gelir.

Yemeklik Soda

Yemeklik sodanın bir çay kaşığı kadarını 1 bardak ılık su ile karıştırın ve bu suyu ağız gargarası olarak kullanın. Dilerseniz sodayı doğrudan diş etlerinize de sürebilirsiniz. Sodanın bakterileri öldürücü özelliği diş etlerine iyi gelecektir ve ayrıca ağızdaki pH dengesi de korunacaktır. Bu da plak ve izlerin ortadan kalkmasını sağlar.

Epsom Tuzu

2 yemek kaşığı epsom tuzunu 1 bardak ılık su ile karıştırın ve bu karışımı günde 2 defa gargara olarak kullanın. Epsom tuzunun diğer adı magnezyum sülfattır ve magnezyum hem inflamasyonları azaltır hem de enfeksiyonlar ile savaşır.

Hardal Yağı

Yarım çay kaşığı hardal yağını diş etlerinize uygulayın ve 5-10 dakika bekledikten sonra ağzınızı ılık su ile durulayın. Bunun günde iki defa yaparak oral enfeksiyonlar ve inflamasyonlardan kurtulabilirsiniz.

Neem

1-2 yaprak neem bitkisini alın ve yaprakları çiğneyin. Her öğünden sonra bunu yapabilirsiniz. Neem yaprakları yüzyıllardır tıbbi amaçlı olarak kullanılmışlardır. Bakteri ve mantarlar ile savaşır, plak ve kanamaların önüne geçerler.

Elma Sirkesi

1 çay kaşığı elma sirkesi ile 1 bardak ılık suyu karıştırın. Bu karışımı gargara olarak kullanın. Sirke çok iyi bir bakteri karşıtıdır ve enfeksiyonlar ile mücadele eder. Asetik asit içeriği sayesinde şişme ve kızarmaların da önüne geçebilir.Diş