Diş Fırçanızı Nasıl Temizlemeli?

İnsanlar yıllar içerisinde diş fırçalarını temizlemek için çok çeşitli yöntemler denediler. Bazıları onu bulaşık makinesine bile soktu. Bazıları ise diş fırçasının baş kısmını bir ağız yıkama suyunda veya efervesan diş temizleyiciler içerisinde beklettiler. Hatta donduranlar, kaynatanlar, ultraviyole temizleyicilere sokanlar bile oldu.

Peki diş fırçanızı dezenfekte etmek için bunlar en iyi yöntemler mi yoksa başka yöntemler de var mı?

Aslında bunların hiç biri gerekli değil.

Diş Fırçasını Nasıl Temizlemeli?

Diş fırçasını temizlemek sandığınızdan daha kolay bir iştir. Hatta herhangi bir aksesuar veya cihaz almanıza da gerek yok.

Sıcak Su Kullanın

Diş fırçasını UV cihazlarına, sulara ve temizlik malzemelerine batırmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken güzel bir sıcak suda durulamak. Diş fırçanızda herhangi bir yemek veya diş macunu artığı görürseniz, bunların çıkması için çaba gösterin.

Sıcak su kullanma sebebi, ağzınızda sağlıklı bir ortam için yaşaması gereken bazı bakterilerin bulunması ve bu bakterileri diş fırçasından tamamen temizlemenin herhangi bir öneminin olmaması.

Diş Fırçanızı Nasıl Temiz ve Bakterisiz Tutabilirsiniz?

Esasında diş fırçanızın tamamen bakterisiz olmasını tercih etmezsiniz. O bakteriler olmazlarsa, mantar gibi başka fırsatçı mikroorganizmalar fırçada baskın hale gelirler. Ağzınızda bir miktar doğal bakteri olması iyidir, sadece bunları diş ve diş etlerinde olmamaları yeterlidir.

Amerikan Diş Derneği, çalışmalarda diş fırçasını bakterilerden temizlemenin ağız sağlığına herhangi olumsuz bir etkisinin görülmediğini belirtiyor.

Ancak yine de fırçanızı temizlemek için şunlara dikkat etmek faydalı olabilir:

  • Tamamen kurumalı. Kullandıktan sonra diş fırçasında biriken bakteriler anaerobiktirler, yani oksijenin varlığında ölürler. Bu nedenle kurutursanız bu uygulama çoğu bakteriyi ortadan kaldırır.
  • Diş fırçanızı doğru şekilde saklayın. Onu kirli bir kapta, çekmecede veya bir şeyin içerisinde değil hava alır bir yerde tutun. Onu kapalı yerlerde tutmak küf ve ağza uygun olmayan bakterilerin çoğalmalarına sebep olabilir, bu da diş eti iltihabı gibi ağız hastalıklarına sebep olabilir. Ayrıca bakterilerden kurtulmak için fırçanız her zaman açıkta olmalı.
  • Eğer hasta olduysanız veya ağzınızda bir mantar veya virüs enfeksiyonu yaşandıysa fırçanızı değiştirin. İlk olarak tedavinin başında, ardından da sonunda değiştirin. Böylece enfeksiyona sebep olan bakterilerden kurtulabilir ve onların diğer aile bireylerine bulaşmalarına da engel olabilirsiniz. Fırçayı değiştirmek onu kaynatmaktan, oksijenli su ve sirke kullanmaktan çok daha mantıklıdır.
  • Diş fırçanızı paylaşmayın. Ağzınızın sağlıklı florasında kendine has bakteriler vardır ancak başkalarının bakterilerini ağza sokmak iyi olmayabilir. Asla bir diş fırçasını paylaşmamalısınız. Özellikle çocuklarınızla paylaşmayın çünkü onlar da kendi ağız ortamlarının oluşumu aşamasındalar. Ayrıca aile bireylerinin fırçalarını aynı yerde tutmayın. Birbirlerine dokunmamaları çok daha uygun olur.
  • Diş fırçanızı sterilize etmeye çalışmak yerine düzenli olarak değiştirin. Temiz ve düz görünmeli. Renk kayıpları, birikimler ve matlaşmalar konusunda dikkatli olun. Eğer bunları görürseniz, fırçanın değişme zamanı gelmiştir. Her üç ya da dört ayda bir değiştirmek en çok önerilen yöntemdir ancak fırça daha erken eskirse, hemen değiştirin.

Eğer diş fırçanızın verimliliğine dair herhangi bir soru işareti oluşursa, yenisini almak temel kuraldır. Bazı uzmanlar iki diş fırçasına sahip olmayı ve biri kuruyana kadar diğerini kullanmayı öneriyorlar.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.